AcasăOldFurt de peste 87 de milioane de metri cubi de lemn din...

Furt de peste 87 de milioane de metri cubi de lemn din padurile Romaniei

Datele Institutului National de Statistica indica faptul ca, in ultimii zece ani, din  padurile Romaniei s-ar fi recoltat legal 18 milioane de metri cubi de masa lemnoasa pe an, in vreme ce Inventarul Forestier National arata ca, in acelasi interval s-ar  fi taiat 26,7 milioane de metri cubi pe an. Diferenta de aproape noua milioane de metri cubi pe an o reprezinta taierile ilegale, motiv pentru care Guvernul a decis interzicerea temporara a exportului de busteni, iar la reluarea livrarilor catre alte state se va institui o licenta speciala pentru fiecare transport.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu propune stoparea temporara a jafului din padurile Romaniei

Ministerul Mediului a supus dezbaterii publice doua proiecte de ordonanta de urgenta  avand ca subiect stoparea taierilor ilegale de masa lemnoasa din padurile Romaniei. Desi tardive, actele normative limiteaza, fie si doar in acest an, efectele managementului dezastruos al Romsilva si al autoritatilor locale in domeniul silvic.

Jaf de proportii uriase

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu

Notele de fundamentare ale celor doua proiecte de ordonanta arata ca, in Romania, conform datelor detinute de Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice – Serviciul Inventarul Forestier National, suprafata defrisata in perioada 2003-2005 a fost de 32.600 ha, iar volumul de lemn recoltat din paduri in intervalul 2008-2014 este estimat la o medie anuala de 26,7 milioane de metri cubi. Pe de alta parte, din datele Institutului National de Statistica reiese ca volumul de masa lemnoasa autorizat si recoltat in acelasi interval de timp a fost de aproximativ 18 milioane metri cubi pe an. In baza acestor cifre rezulta ca volumul de masa lemnoasa nefiscalizata este de aproximativ 8,7 milioane metri cubi pe an, implicand pierderi majore la bugetul de stat.

Datele firmelor

Potrivit Asociatiei Forestierilor din Romania (ASFOR), firmele din domeniu exporta anual aproximativ opt milioane de metri cubi de lemn, din care busteni doar 0,8 milioane de metri cubi.  Conform ASFOR, in Romania se recolteaza anual 19 milioane metri cubi de masa lemnoasa, din care 12 milioane metri cubi se prelucreaza industrial, iar diferenta de sapte milioane metri cubi este destinata incalzirii si altor utilizari. Din cantitatea destinata industriei se exporta anual ca lemn brut (busteni) 0,8 milioane de metri cubi, in timp ce diferenta se prelucreaza in cherestea, furnir, panouri din lemn masiv si diferite tipuri de placi (PAL, MDF, Panel). In cadrul procesului tehnologic se pierde aproximativ 20% din masa lemnoasa, iar din cei aproximativ noua milioane de metri cubi ramasi, industria mobilei din Romania preia doar 1,6 milioane de metri cubi, restul de 7,4 milioane de metri cubi de produse mergand spre export. In aceste conditii, putem deduce ca masa lemnoasa taiata ilegal, de aproape noua milioane de metri cubi pe an, se repartizeaza proportional la export si la consumul intern.

Masuri tardive si limitate

Ministerul Mediului a lansat in dezbatere doua proiecte de ordonanta de urgenta, care ar avea rolul de a stopa defrisarea ilegala a padurilor Romaniei. Primul act normativ suspenda  exportul de material lemnos, sub forma de busteni, cherestele si lemn de foc,  pana in 31 august 2015. Al doilea proiect instituie obligativitatea obtinerii unei licente de supraveghere in scop statistic, emisa de Institutul National de Statistica. In prezent, cele mai „proaspete” infromatii pe care le ofera INS au cel putin o luna-doua vechime, asa ca avem reale dubii asupra eficientei obligativitatii licentei (intr-o luna pot disparea fara urme sute de mii de metri cubi de masa lemnoasa). Pe de alta parte, cel de-al doilea proiect se aplica doar pana la sfirsitul acestui an, asa ca jaful poate continua din 2016. La toate acestea se mai adauga si riscul infringementului UE, deoarece ordonantele mentionate incalca libera circulatie a marfurilor.

 

author avatar
Arpad Dobre
709 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger