AcasăRecomandariFiscul nu mai poate jumuli firmele de TVA

Fiscul nu mai poate jumuli firmele de TVA

O decizie a Curtii de Justitie a Uniunii Europene arunca in aer prevederile Codului Fiscal din Romania care stabilesc sanctiuni pentru contribuabilii care fac afaceri cu firmele declarate inactive. Astfel, potrivit hotararii CJUE, Fiscul este obligat sa deduca TVA si pentru tranzactiile efectuate cu firme care, dupa emiterea facturii, au devenit inactive.

Judecatorii europeni au lovit in plex ANAF-ul, stopand balbaielile Codului Fiscal

In momentul de fata, potrivit Codului Fiscal din Romania, cei care achizitioneaza bunuri si/sau servicii de la persoane inactive nu beneficiaza de dreptul de deducere a cheltuielilor si a TVA aferente achizitiilor respective, cu exceptia celor efectuate de la persoane aflate in procedura falimentului. Prin urmare,  chiar daca au platit facturile si au fost de buna-credinta atunci cand au incheiat relatia cu furnizorul inactiv, companiile sunt sanctionate in cazul unui control, pentru ca inspectorii elimina facturile primite de la inactivi din baza de calcul a impozitului pe profit si a TVA-ului deductibil. Mai mult, firmele sunt pagubite in plus pentru ca ajung sa datoreze statului si dobanzi de intarziere pentru diferentele de impozite si de taxe la care ar fi avut dreptul de deducere. Cand aplica aceste prevederi dure, Fiscul porneste de la ideea ca inactivii pot fi verificati in registrul pe care il publica periodic online. Posibilitatea este insa doar teoretica, intrucat, in practica, listele sunt foarte de greu de urmarit mai ales de catre companiile care lucreaza cu un numar mare de facturi pe care trebuie sa le prelucreze de fiecare data cand le inregistreaza in contabilitate.

Firmele romanesti, salvate din calea ANAF de o hotarare a CJUE

Insa o hotarare a Curtii de Justitie a UE vine in ajutorul romanilor ametiti de balbaiala legislativa de la noi, lovind puternic, practic, tot fiscul european. Mai exact, CJUE a decis recent ca Fiscul nu poate refuza contribuabilului dreptul de a-si deduce taxa pe valoarea adaugata pentru tranzactiile incheiate cu parteneri de afaceri inactivi din punct de vedere fiscal. Hotararea CJUE a fost data intr-o cauza in care sunt vizate autoritatile fiscale poloneze, dar, potrivit avocatului Gabriel Biris, prevederile sunt valabile si pentru Romania. Compania poloneza a invocat faptul ca privarea unei persoane impozabile de buna-credinta de dreptul de deducere ar fi contrara principiului neutralitatii TVA-ului. In esenta, judecatorii europeni au stabilit ca autoritatile fiscale nu pot refuza dreptul de deducere pentru motivul ca emitentul facturii nu mai dispune de o autorizatie de intreprinzator individual si ca, in consecinta, nu mai are dreptul de a-si utiliza numarul de inregistrare fiscala atunci cand aceasta factura cuprinde toate informatiile prevazute. Cu alte cuvinte, beneficiarul are dreptul de deducere chiar daca furnizorul bunurilor sau serviciilor este o persoana impozabila care nu este inregistrata in scopuri de TVA atunci cand facturile referitoare la bunurile livrate contin informatiile necesare: identitatea persoanei care a intocmit facturile si natura respectivelor bunuri. In continuare, CJUE a stipulat ca verificarea unor eventuale fraude sau nereguli comise de cel ce emite factura este sarcina ANAF-ului, nu a contribuabilului. Avocatul Gabriel Biris considera ca hotararea CJUE ar trebui sa stopeze practicile curente si larg raspandite ale ANAF prin care contribuabilii sunt acuzati ca au facut operatiuni “fictive” doar pentru faptul ca furnizorii (uneori chiar furnizorii furnizorilor) au un “comportament fiscal inadecvat”. Pe acest motiv, mii de firme mici sau mari au fost puse pe butuci de inspectorii fiscali, trezindu-se cu conturi blocate si cu plangeri penale. Insa, acum instantele nationale sunt obligate sa solutioneze spetele asemanatoare conform deciziei CJUE.

1,4 milioane firme, dintre care peste 230.000 inactive fiscal

Conform companiei care a lansat MemoX, aplicatia prin care se pot verifica informatiile fiscale despre firmele din tara noastra, in Romania sunt inregistrate peste 1,4 milioane firme, dintre care peste 230.000 inactive fiscal. In plus, in ultimul an, peste 100.000 de firme au inregistrat diverse modificari la Registrul Comertului. Mai mult, primele 10 judete din tara, in functie de cifra de afaceri din 2014, numara peste 180.000 de firme inactive fiscal. Dintre acestea, 90.000 sunt doar in Bucuresti, urmate de Cluj si Constanta, fiecare cu cate 14.000 de firme inactive fiscal, Timis cu 13.000, respectiv Brasov si Ilfov, fiecare cu cate 11.000.

author avatar
Andrei Coman
2.380 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger