AcasăRecomandariFermele de porci se închid. Guvernul nu are bani pentru despăgubiri

Fermele de porci se închid. Guvernul nu are bani pentru despăgubiri

Situația actuală din industria cărnii de porc este mai mult decât dezastruoasă. Guvernul nu mai are bani să plătească despăgubirile fermierilor afectați de pesta porcină africană, iar producția de carne de porc a atins cota de avarie. Fermierii avertizează că, în scurt timp, dacă nu se iau măsuri urgențe, România va importa în totalitate carne de porc.

Românii vor ajunge să cumpere doar carne de porc din import, pentru că absența măsurilor de limitare a răspândirii pestei porcine africane a adus sectorul în faliment. Mai mult, Guvernul i-a anunțat deja pe fermierii care își așteptau despăgubirile pentru zecile de mii de porci uciși din cauza pestei porcine africane că nu mai are bani pentru așa ceva. Este vorba despre aproape opt milioane de lei, sumă care trebuie plătită către 203 crescători de porci. ”Din ce ni s-a spus nouă, acei bani sunt numai așa, virtuali. Fermierii noștri, care au fost obligați să-și eutanasieze animalele, nu pot nici măcar să se gândească la restartarea unei activități fără acei bani de despăgubiri. Ca să nu vorbesc de faptul că în momentul în care la gospodăriile populației îi omori porcul și după aia îi spui că nu ai bani să-i dai, din momentul ăla lucrurile vor scăpa total de sub control, pentru că nimeni nu o să mai declare niciun porc bolnav sau mort. Nouă asta ni s-a spus, că există o problemă în privința banilor pentru despăgubiri, că sumele solicitate Ministerului Finanțelor de către ANSVSA nu există la acest moment. Și atunci fermierii o să închidă afacerea, că nu au ce să facă. În plus, legislația europeană privind aceste despăgubiri este foarte clară. Autoritățile române sunt obligate ca în termen de 90 de zile de la finalizarea dosarului să acorde acele despăgubiri, altfel intră în penalizări de la Uniunea Europeană, pe care evident, ca de fiecare dată, tot noi o să le plătim, din buzunarul nostru. Uniunea Europeană ne-a aprobat extrem de multe fonduri pentru pesta porcină africană, dar a pus și niște condiții pe care România nu le-a respectat. Și vorbim aici de stabilirea clară a regulilor de biosecuritate, restricționarea drastică a mișcării animalelor în teritoriu, realizarea recensământului porcilor și implementarea măsurilor de protecție pentru stoparea răspândirii pestei porcine africane”, ne-a declarat Ioan Ladoși, președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România.

Păgubiții, lăsați fără bani

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern inițiat de ANSVSA, nu vor beneficia de despăgubiri persoanele care nu au comunicat medicului veterinar sau direcţiei sanitar-veterinare modificările apărute în starea de sănătate a animalelor, apariţia oricărei îmbolnăviri, suspiciuni de boală, moartea sau tăierea de necesitate a unor animale, în termen de maximum 24 de ore, nu asigură şi nu respectă normele de igienă şi biosecuritate și care nu respectă prevederile legale referitoare la identificarea, înregistrarea și mișcarea animalelor. ”Noi nu avem o clarificare a normelor de biosecuritate. Suntem în negocieri la a 5-a variantă. Este clar că se încearcă niște ajustări la despăgubiri, dar noi credem că aceste modificări legislative au venit acum pentru că nu sunt bani. Industria este într-o situație dramatică, mai produce doar 30% din necesarul de carne de porc la intern. În ultimii trei ani, 26% din fermele de porci s-au închis. Dacă nu se iau măsuri, România va ajunge să nu mai producă deloc carne de porc”, ne-a mai precizat președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, Ioan Ladoși.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
1.735 afisari

10 COMENTARII

 1. pana nu va distruge toata agricultura si xootehnia tradatorul asta pus ministru nu se va lasa . nimic nu face de cand a venit la carma doar distrugere.

  • Dar n-ar fi mai bine, pentru noi, sa-l distrugem noi pe el si pe tot neamul lui, alaturi de haita numita guwerner ?
   Mergem miine, rezolvam cazul si se face liniste.
   In alte tari de la care luam lumina, PINA ACUM MARILE BULEVARDE ERAU PLINE DE OI, PORCI, VITE, TRACTOARE, COMBINE SI ALTE UTILAJE GRELE, CAPABILE SA DARIME PESTE CRIMINALII NAZISTI CLADIRILE DE UNDE NE SFIDEAZA !!!
   Sa luam seama la indemnurile poetului:
   https://www.versuri.ro/versuri/george-cosbuc-lupta-vietii-_t217.html

 2. Si ce vrea Guvernul ? Sa importam carne contaminata cu Covid din Germania ?
  Alora nu le interzice exportul de carne de porc desi covidul se raspandeste la om.Ne a interzis exportul de.carne, desi pesta porcina nu da infectii la om.Vai de OMS ul asta…

 3. Si ce vrea Guvernul sa faca? Sa importam carne artificiala din Germania !…sau ce ? oligofrenilorrrrrrrr! marsssssssssssss!

 4. sa vina Bilache cu mincarea artificiala …mincare facuta din plastic ! …vai de guvernul vostru PNL…ma cac pe voi !

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri