AcasăAfaceriEconomieFantasma viitorului fără cash. Banii digitali, calul troian al Marii Resetări

Fantasma viitorului fără cash. Banii digitali, calul troian al Marii Resetări

„Unul dintre lucrurile pe care le vom interzice în Florida anul acesta este ideea unei monede digitale a băncii centrale”, a declarat în aprilie guvernatorul Ron DeSantis.

De Santis a intuit corect: opinia publică, și nu numai din America, nu privește cu ochi buni monedele digitale, inclusiv cele emise de o bancă centrală(CBDC).

Peste 100 de țări analizează posibilitatea introducerii acestora, de la China – al cărei „e-yuan” oferă un control și o supraveghere mai mari – la Nigeria, unde eNaira a fost lansată în parte pentru a contribui la combaterea utilizării informale a numerarului și a fraudei electorale.

SUA și Regatul Unit nu fac excepție, notează Financial Times. În ianuarie 2022, Rezerva Federală a lansat o perioadă de dezbateri și comentarii publice privind CBDC-urile. În decembrie, Fed Boston și Institutul de Tehnologie din Massachusetts au finalizat un proiect care a examinat fezabilitatea tehnică a numerarului digital.

Banca Angliei și Trezoreria au anunțat că iau în considerare planuri pentru o „lira digitală”, motivate de temerile că, într-o lume din ce în ce mai lipsită de numerar, companiile private oferă alternative la banii băncii centrale.

Dar există obstacole pentru aceste proiecte. În cazul în care sistemele de plată alternative ar fi adoptate pe scară largă, acestea ar putea submina stabilitatea financiară și capacitatea băncilor centrale de a adopta politica monetară. Iar dacă aceste metode nu sunt interoperabile, ar putea îngreuna capacitatea oamenilor de a efectua tranzacții de bază.

Libra(de la Meta) a fost inițial gândită în 2019 ca o stablecoin globală, o criptomonedă cu o valoare stabilă. Însă temerile legate de stabilitate și spălare de bani au determinat autoritățile să respingă această idee. În cele din urmă a fost lichidată în 2022.

Pe de altă parte, oamenii condamnă banii digitali pe motiv că sunt un instrument conceput de elitele globale și de Forumul Economic Mondial pentru a înăspri supravegherea guvernamentală.

O căutare rapidă pe rețelele de socializare arată că, pentru un public din ce în ce mai numeros, CBDC-urile reprezintă poarta de acces pentru a controla o populație globală deja intimidată de o pandemie „planificată”.

„Temerile legate de aceste monede au devenit esențiale pentru „Marea Resetare”, un amalgam global de teorii conspiraționiste, cu rădăcini în credința că FMI, persoane private și actori statali plănuiesc să remodeleze societatea la scară globală prin mijloace secrete și represive.

În plus, scandalurile financiare din acest an au exacerbat neîncrederea în banii digitali. Vivek Ramaswamy, un candidat republican la președinția SUA, susține că CBDC-urile sunt „doar cel mai recent cal troian al Marii Resetări”.

Robert F. Kennedy Jr., care candidează pentru nominalizarea democrată, a declarat în aprilie că „CBDC-urile ung panta alunecoasă către sclavia financiară și tirania politică”.

Mai important, este imposibil de a discuta despre banii digitali fără a lua în considerare viitorul cash-ului. Și mai ales cum ar putea sta CBDC alături de numerar.Pur și simplu, banii digitali nu sunt pregătiți pentru așa ceva.

Nu există măsuri concrete pentru o interoperatibilitate eficientă, indiferent că este vorba de euro digital, dolar sau yuan. Până și băncile centrale își iau măsuri de precauție în fața lipsei de încredere pentru CBDC în rândul societății, mediului și afaceri și finanțiștilor.

De asemenea, orice dezbatere trebuie să învețe din greșelile altor țări,  cum ar fi Nigeria, unde eliberarea CBDC a fost însoțită de retragerea bruscă a numerarului fizic, lăsându-i pe mulți în imposibilitatea de a face cumpărături pentru produsele de bază.

Poate că Marea Resetare e o noțiune abstractă, dar  viitorul fără cash devine o fantasmă.

2.574 afisari

13 COMENTARII

 1. Banii sant deja digitali, pentru ca poti plati cu cardul. Dar CBDC este diferit, si complet ilegal din punct de vedere al legii fiscale. Pentru ca CBDC nu poate sa stocheze valoare si nici sa acopere operatiunile de debit si credit corespunzator. Putin probabil sa se intample, dar daca se intampla ar fi un furt strigator la cer asa cum nu s-a mai conceput vreodata

 2. Draci romanasi, regimul ukro-nz-ai de la Kiev are nevoie de sange proaspat, acum ca s-a cam terminat cu carnea lor de tun, urmatorii pe lista sunteti voi !! Dati-va viata pentru imperiul amerlok, chiar se merita, o sa va dea ceva pamant, dar numai peste voi, cam 2-3 centimetri, ca e scump, bai tampitilor !! Ha ha ha 🙂

 3. O sa eșueze cu resetarea asta cum au eșuat și cu plandemia.
  Era agenda 2021, după agenda 2030, acum o împing spre 2036, 37.
  Nu le iese și dacă o sa reușească sa introducă banii digitali o sa tina max 1 an jumătate. Ei nu sunt în stare sa își protejeze datele de hackeri și pot proteja ceva la o asemenea scala?
  O sa pice tot dar o sa ne ducă înapoi mult și o sa fie haos fix ce vor pe tru a instaura dictatura mondiala ei știu ca nu va funcționa sistemul bani digitali dar asta vor sa vina oamenii la ei sa le ceara de mâncare
  Noi TB sa avem animale ceva zarzavaturi pe lângă casa sa nu ii lăsăm sa introducă legi care sa ne interzică asta ca în Franța de ex unde nu ai voie sa ai niciun animal decât dacă este de companie.

 4. 1. Adevarul . ro , 07.09.2023 , ora 12:41 , articol de Viorica Marin . 2. Comisarul . ro , astazi , orele 06:39 , 09:20 , 10:34 , 11:10 .

 5. Ai banul in buzunar, esti boier. Ai bani digitali cu o simpla apasare digitala din deget ramai doar in izmene si cu matzele goale, ca asa vrea cineva sau se strica shandramaua electronica.

Comments are closed.

Nu rata să citești

Ultimele știri

Imagini spectaculoase, de Ziua Națională. Fenomenul surprins pe cer, la Alba Iulia – VIDEO

Fenomen optic spectaculos pe cerul României, chiar de Ziua Națională! Imaginile au fost surprinse la Alba Iulia.Un curcubeu a apărut pe cerul orașului Alba...

Șofer ucrainean, prins când încerca să intre în România pe la Giurgiu, conducând băut. Cât arăta etilotestul

Un șofer ucrainean a intrat în atenția polițiștilor giurgiuveni. S-a întâmplat la primele ore ale zilei de vineri, 1 decembrie.Un cetăţean ucrainean de 46...