Cauta

Dolarul declanseaza o criza financiara in Europa de Est

Decizia Rezervei Federale a SUA (Fed) de a reduce finantarea economiei americane provoaca pagube colaterale in Europa. Monedele Rusiei, Turciei si Ungariei se depreciaza continuu si nici leul romanesc nu se simte prea bine.

De pe bursele internationale au fost retrase sume totalizand 1.870 de miliarde de euro in cateva zile

Fed SUA a decis recent sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni cu zece miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari/luna. Suma pare mare chiar si asa, dar, anul trecut, institutia a pompat in fiecare luna cate 85 de miliarde de dolari in economia americana, cu rezultate nesemnificative pentru piata muncii. Desi ar parea ca nu ar trebui sa le plangem de mila americanilor, trebuie sa o facem, din cauza efectelor politicii Fed asupra economiei, inclusiv celei romanesti, si a bugetelor cetatenilor, inclusiv ale celor din Romania.

Contramasuri pagubitoare

Decizia Fed de a taia finantarea economiei SUA a avut ca efect imediat retragerea de pe burse la nivel mondial a unor sume totalizand aproape 1.900 de miliarde de dolari, ceea ce a crescut „apetitul” pentru aceasta valuta si a dus la aprecierea monedei americane. Asa cum s-a mai intamplat in cazuri similare, aprecierea dolarului a dus la deprecierea monedelor statelor emergente (in curs de dezvoltare). Rubla ruseasca, forintul maghiar, lira turceasca si leul romanesc s-au depreciat notabil, in cazul acestora doua din urma intervenind bancile nationale, pentru a limita (nu se stie pana cand) devalorizarea lor. Fed SUA a anuntat ca va continua reducerea achizitiilor de obligatiuni, fapt ce va duce la o continua depreciere a monedelor statelor emergente. De asemenea, masura autoritatilor din SUA va influenta pretul gazelor si petrolului, care se vor scumpi deoarece sunt cotate pe bursele internationale in dolari. In Romania, pe langa consumatorii de gaze, electricitate si carburanti, vor avea de suferit si cei care au credite in valuta, platite in lei, deoarece vor avea de achitat rate tot mai mari din venituri tot mai mici, ca urmare a scumpirilor in lant.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version