AcasăJUSTIȚIEDictatura medicală calcă în picioare legile

Dictatura medicală calcă în picioare legile

Medicii nu ar trebui să fie lăsați să facă legi, spun juriștii

Juriștii atrag atenția că dictatura medicală instaurată în ultima vreme a aruncat în are tot ceea ce înseamnă respect față de lege. Aceștia se tem că hotărârile de guvern sunt întocmite de medici, și nu de specialiști în drept, tocmai de aceea actele normative sunt, foarte multe dintre ele, neconstituționale.

Dictatura medicilor este chiar mai urâtă decât dictatura procurorilor, de pe vremea lui Băsescu, ne spune fostul judecător, membru CSM, av.Adrian Neacșu. ”Mi-e teamă că, în ultima vreme, hotărârile de guvern nu mai trec prin filtrul Ministerului Justiției, în ce privește legalitatea și constituționalitatea, mi-e teamă că sunt date pe fondul acesta al urgenței medicale. În astfel de momente ar trebui acționat rațional. Dacă acționezi rațional, probabil sunt șanse să treci mai ușor prin această perioadă. Medicii ar trebui să se lase pe mâna juriștilor atunci când este vorba de acte normative, cred că asta este problema. Trebuie să-și vadă fiecare de treaba lui, medicii să stea în spitale și să vină cu propuneri, dar nu să le impună și nu să le scrie.

Mi-e teamă că o dictatură a medicilor este puțin mai urâtă decât o dictatură a juriștilor, că și aia e proastă. Am avut dictatura procurorilor, acum aveam dictatura medicilor, în sensul că toată societatea este condusă în modul în care ei văd lucrurile. Normal că medicii văd boli peste tot, cu asta se ocupă, e deformație profesională. Stați să intre inginerii, să facă ăștia legi, să vedeți ce iese. Toată nebunia asta pe care o trăim noi a aruncat în aer tot ce înseamnă respect față de lege”, ne-a declarat av.Adrian Neacșu, fost judecător și fost membru în Consiliul Superior al Magistraturii.

Orice instanță va anula HG-ul 588

Hotărârea de Guvern nr.588/2020, privind obligativitatea purtării măștii în spații deschise, pe faleze, în piețe publice, târguri, zone de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, precum și în orice alt spațiu deschis aglomerat este nelegală, atrage atenția fostul judecător Adrian Neacșu. Acesta spune că actul normativ al Guvernului încalcă atât de flagrant legea, încât orice instanță sesizată îl va anula.

”Oricine va putea să solicite anularea Hotărârii de Guvern nr.588, iar, după aceea, anularea hotărârilor luate de comitetele județene pentru situații de urgență. Amenzile se vor aplica în continuare, deși hotărârile sunt vădit nelegale, dar nelegalitatea lor va trebui constatată în instanță. Până la urmă, hotărârea asta de guvern ne vizează pe toți și, cu siguranță, că se va găsi cineva care să o atace în contencios administrativ. Primul lucru atunci când dai o hotărâre de guvern pentru prevenirea răspândirii epidemiei trebuie să te uiți dacă legea îți permite să o dai. Simplu ca bună ziua. Starea de alertă și tot ce pot face autoritățile în timpul stării de alertă sunt prevăzute în Legea 55/2020 și nu poți face mai mult decât ce spune această lege”, ne-a precizat av. Adrian Neacșu.

Ministerul Justiției, scos din joc

Fostul judecător CSM consideră că actele normative emise de Guvern în ultimele luni nu mai trec pe la Ministerul Justiției, așa cum este prevăzut în legislație. ”Legea spune explicit cine poate introduce obligativitatea purtării măștii în spații publice, adică Ministerul Sănătății și Ministerul Afacerilor Interne, prin ordin comun, adică nicidecum nu se poate delega această competență către autorități locale. Este o singură explicație la toate aceste încălcări ale legii, pur și simplu Ministerul Justiției nu mai este implicat în niciun fel în verificarea și avizarea actelor normative emise de Guvern. Și atunci aceste acte, în mod inevitabil, conțin și erori. Este o premieră în România să scrie legile alții decât juriștii. Cam tot ce s-a întâmplat și cu deciziile Curții Constituționale de aici a plecat, de la faptul că actele normative nu au fost întocmite de juriști, care știau de exemplu ce zice Constituția, că trebuie să dai o lege ca să limitezi un drept”, a mai afirmat fostul judecător Adrian Neacșu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.195 afisari

6 COMENTARII

  1. Mai vorbesc și ăștia! Sistemul medical a fost infestat de juriști (și economiști),e drept că mai mult în posturi de conducere,și acum se plâng de consecințe?

  2. Cum zice arahat in direct la tv cînd i sa spus ca OUG.sint ILEGALE!!? Cele cu purtat măști,carantinări cu japca,asimptomaticii internati la spital cu japca/cu jandarii și miliția lu vela?? ,,Că Constituția” nu vindecă!! Cacofonia îi aparține arabului Arahat ce faulteaza nonstop limba română!! De la vîrsta lui de 16 ani de cînd este în România nu a fost capabil să învețe limba română corect!

  3. Nu vedeti ca suntem condusi de tot felul de alogeni care n-au alta legatura cu Romania decat aceea de a-si umple buzunarele.Nu m-ar deranja daca ar fi mai competenti decat romanii care isi iau lumea-n cap pentru a putea trai omeneste.Si,ce sa vezi, acolo unde lumea e normala,sunt apreciati si fac fata celor mai inalte exigente.Insa,nu ei(alogenii) sunt de vina ci numai noi romanii care ne mancam intre noi,ne place sa fim beliti si umiliti de straini,avand majoritatea in gena acest lucru.Asa ca,sa nu ne mai plangem avem ce meritam(votam)

  4. La puscarie cu Arahat! Acest terorist trebuie inchis pentru genocid asupra poporului roman!

  5. Nu este dictatura medicilor,nu va fi niciodata,este dictatura hotilor.a tradatorilor acestui popor,De fapt O.M.S. executa ce zic Bill si ai lui.

  6. Pus la zid si impuscat fara regrete !….acest musulman jegos care si-a permis sa faca asemenea genocit si sa fure baniiiiiiiiiii din banii romanilor ! ,,impuscat mortal fara regrete!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger