AcasăRecomandariDelir la Guvern. Cheamă diaspora să lucreze în restaurantele închise

Delir la Guvern. Cheamă diaspora să lucreze în restaurantele închise

Secretarul de stat Răzvan Pârjol crede că industria ospitalității duduie

Ministerul Economiei a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, o campanie stupefiantă prin care cheamă diaspora să se angajeze în HoReCa, după ce Guvernul a falimentat industria prin menținerea restricțiilor. În opinia Executivului, care frizează delirul, șomajul din sectorul hoteluri-restaurante este, de fapt, o lipsă a forței de muncă.

Diaspora chemată în țară să îngroașe rândul șomerilor

”România este acasă! Trăiește, Muncește, Poftește Românește!”. Așa sună sloganul campaniei dedicată românilor din diaspora, finanțată și inițiată de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prin Direcția Generală Turism. Potrivit ministerului, inițiativa este dedicată românilor din diaspora, care s-au întors recent în țară sau își doresc să o facă. ”Mesajul pe care dorim să îl transmitem este unul simplu: Vă așteptăm acasă! Avem locuri de muncă pentru voi, în mod special în domeniul HoReCa.

Campania incredibilă a Guvernului pentru diaspora

Prin această campanie ne dorim să atragem atenția românilor care s-au întors acasă din diaspora și care au fost activi în acest domeniu, că există posibilități absolut onorabile și interesante de a rămâne aici și de a lucra în industria ospitalității din România”, a declarat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri- Direcția Generală Turism.

Blocați în ianuarie

Oficialul Ministerului Economiei susține că a aflat de criza forței de muncă din ”industria ospitalității” în luna ianuarie 2020, când a participat la o conferință cu reprezentanții acestui domeniu. Între timp însă, peste mapamond a venit o pandemie care a pus pe butuci toate economiile, iar în România, din cauza exagerării măsurilor de restricție în ce privește menținerea restaurantelor închise, ”industria ospitalității” și-a dat duhul. ”Sunt de părere că în ultimii ani, țara noastră a arătat că este într-o creștere din punct de vedere al interesului pentru investitori. Doresc să întăresc afirmația precizând că în luna ianuarie am participat la o conferință în cadrul căreia principalul subiect a fost criza forței de muncă din industria ospitalității.

Spuneam la vremea respectivă că ne este teamă să nu fie chiar mai gravă decât o eventuală criză economică, mai ales că în acel moment, după 2019, un an absolut remarcabil pentru turismul românesc, se avea în vedere demararea mai multor proiecte. Între timp, așa cum bine știm, pandemia cu noul coronavirus a schimbat radical planurile gândite și nu numai. Însă, un lucru a rămas real: lipsa forței de muncă”, a mai afirmat Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri – Direcția Generală Turism.

HoReCa anunță falimentul

Dragoș Petrescu, președintele Patronatului din industria HoReCa, a avertizat, tot la sfârșitul săptămânii trecute, că peste 10.000 de restaurante nu se vor mai redeschide niciodată, cifră care reprezintă o treime din totalul acestora. ”Din păcate, a fost desconsiderată această forță a sectorului ospitalier și a fost diminuat impactul pe care îl are în economie, însă rezultatul și realitatea este că noi suntem la capătul puterilor și e posibil ca jumătate din industrie să fie pusă pe butuci și să se închidă definitiv”, a afirmat Dragoș Petrescu.

onducerea Federației Patronatelor din Turismul Românesc și-a exprimat indignarea și uluirea față de o asemenea campanie inițiată de Guvern, atâta timp cât România este singura țară care a rămas cu restaurantele închise. ”Atâta timp cât activitatea în acest domeniu a fost redusă dramatic, Guvernul face reclamă să vină diaspora în țară să muncească aici? Cum poți să califici asemenea inițiativă?!”, ne-a declarat Dragoș Răducan, prim-vicepreședintele executiv al Federației Patronatelor din Turismul Românesc.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.