AcasăRecomandariDe ce se teme MAI? Polițiștii trag semnalul!

De ce se teme MAI? Polițiștii trag semnalul!

Vela se teme să afle câți polițiști sunt, de fapt, infectați cu Covid

Refuzul categoric al conducerii Ministerului Afacerilor Interne de a efectua teste Covid polițiștilor are, pe lângă motivația financiară, și o altă explicație, mult mai gravă. Având în vedere că în ultimul timp se înregistrează tot mai multe focare în secțiile de Poliție, care îi indisponibilizează pe agenții operativi, marea spaimă a MAI este că o testare masivă a acestora ar provoca un colaps în sistem.

Deși au fost și sunt în linia întâi, cu riscuri enorme de infectare Covid, polițiștii nu sunt testați, în ciuda numeroaselor solicitări ale sindicaliștilor din MAI. De luni de zile, angajații Ministerului Afacerilor Interne sunt trimiși cu o simplă mască să ia contact direct cu bolnavii confirmați Covid. Mai nou, pentru a mima luarea unor măsuri de limitare a răspândirii virusului, Guvernul i-a trimis pe polițiști în stradă, aproape in corpore, să vâneze români fără mască, expunându-i și mai mult la riscuri, prin contactul direct cu populația. Și totuși, testarea polițiștilor nu este o opțiune pentru MAI. De ce această reticență față de o măsură absolut obligatorie, având în vedere și riscul enorm ca polițiștii să transmită virusul cetățenilor cu care intră în contact? O primă explicație ar fi costurile destul de ridicate ale testelor, mai ales că testarea trebuie făcută periodic. Dar aici amintim o declarație a ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, care afirma că toți banii folosiți pentru testările Covid vor fi recuperați din fonduri europene, care vor ajunge undeva, prin martie 2021. Și atunci rămâne cealaltă motivație, mult mai serioasă. Aceea că o testare masivă a polițiștilor ar arăta un procent înfricoșător de infectați, care ar însemna o paralizare a sistemului de apărare și ordine publică. Deja focarele au izbucnit în numeroase secții de poliție, chiar și fără testare, iar Ministerul Afacerilor Interne a dat dispoziții de regrupare a forțelor.

Undă verde la creșterea infracționalității

Printre măsurile dispuse de Direcția Medicală a MAI, care au intrat în vigoare din 16 octombrie, se numără și ”proiectarea planificării forțelor ținând cont de eventualitatea aplicării unor măsuri obligatorii de izolare sau carantină a personalului MAI, care să conducă la limitarea disponibilului de forțe active apte la un moment dat pe perioada stării de alertă”. Ce înseamnă, concret, acest lucru? Că vom avea mai puține echipaje pe străzi și, în special, în zonele cu un nivel ridicat de infracționalitate. Dacă adăugăm reducerea efectivelor de polițiști prin izolare sau carantinare la deficitul deja existent în sistem și la concentrarea forțelor pe acțiuni de sancționare a cetățenilor fără mască și de răspuns prioritar la apelurile care semnalează încălcări ale măsurilor de prevenire a răspândirii virusului, avem deja undă verde dată exploziei infracționalității, în lipsa agenților care ar fi trebuit să vegheze la siguranța și ordinea publică.

Criză la Poliția Capitalei

Conducerea Sindicatului Polițiștilor Europol atrage atenția că situația la Poliția Capitalei, unde numărul de cazuri a crescut, tinde să devină una extrem de gravă. ”Avem de-a face cu o situație critică la nivelul Poliției Capitalei, unde avem peste 150 de cazuri confirmate în această perioadă.  Avem multe secții de Poliție unde au izbucnit focare Covid, printre care Secția 13 cu 12 cazuri, Secția 12 cu 6 cazuri, Secția 26 cu 4 cazuri, Brigada Rutieră cu 8 cazuri și structura financiară cu 6 cazuri. Virusul a ajuns și la Poliția de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional Henri Coandă, acolo unde 4 polițiști au fost testați pozitiv. Deși săptămâna trecută MAI și Ministerul Sănătății au emis o dispoziție comună cu privire la măsurile pentru prevenirea transmiterii virusului, multe dintre măsuri fiind preluate din solicitările trimise de Sindicatul Europol, acestea nu vor limita foarte mult riscul de îmbolnăvire, atâta timp cât polițiștii nu vor fi testați periodic, ținând cont de rolul pe care îl au aceștia în prima linie. Fără această măsură, riscul este iminent pentru că cifra infectărilor crește de la o zi la alta”, ne-a declarat Marius Iconaru, secretar general al Sindicatului Polițiștilor Europol.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
2.344 afisari

3 COMENTARII

  1. Sau nu mai pot sa-i mai scoata de la portie daca cracnesc. Asaaaaa? Marai la sef? Aaaa pai ce-ai facut Bobita? Citesc in ochii tai ca esti bolnav de covid, ia hai 14 zile pe bara fara o picatura de spaga sa vedem daca mai comentezi!

  2. Din „virus” nu se moare, el nefiind decat o gripa. Orice gripa netratata din pripa – paracetamol, ceaiuri si vit+min se lasa la plamani. Pentru batrani gripa sezoniera este fatala. Persoanele care au tratamente de subtiere a sangelui NU SE IMBOLNAVESC! pE CIOCOI II sperie „izolarea”. Nu mai pot fura BRAT-LA-BRAT CU HOTII timp de 14 zile.

  3. Infectarea cu sars-cov-2 a unor oameni cu sistem imunitar bun, cum este personalul MAI, este un lucru bun deoarece astfel se ajunge la imunizarea la virus a nevulnerabililor si in final si a vulnerabililor la virus. Masurile de protectie trebuie aplicate doar vulnerabililor, cei cu sistem imunitar slabit. Masurile actuale de protectie sunt irationale, un virus nu poate fi eradicat sau diminuata raspandirea lui decat prin contractarea lui de catre o parte din populatie si obtinerea imunitatii, permanente sau temporare, sau prin vaccinare, dar gasire unui vaccin in cazul sars-cov-2 este probabil imposibila. Toate masurile de preventie aplicate celor nevulnerabili sunt absolut inutile si nu fac decat sa duca la catastroda medicala, economica si sociala. Mastile nu te protejeaza de virus deoarece acesta se raspandeste si prin aerosoli pe care nicio masca nu-i poate opri.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger