Cauta

Cum obtineti pensie din alt stat UE

Milioane de romani lucreaza in alte state membre UE, multi dintre ei avand contracte legale, cu plata asigurarilor sociale, inclusiv contributia pentru pensie. Cei care urmeaza sa se pensioneze in anii care vin trebuie sa indeplineasca anumite conditii si sa solicite plata pensiei de la statul in care au lucrat.

Romanii care au lucrat in alte state UE pot cere deschiderea dreptului la pensie la oficiile de pensie din tarile respective

Daca ati muncit in mai multe tari din UE, este posibil sa fi dobandit drepturi de pensie in fiecare dintre ele. Cererea de pensionare va trebui depusa la casa de pensii din tara in care locuiti sau la institutia similara din ultima tara in care ati lucrat. Casa Nationala de Pensii din Romania va recomanda sa solicitati informatii cu cel putin sase luni inainte de pensionare.

Conditii

Documentele de care veti avea nevoie difera de la o tara la alta. Potrivit informatiilor postate pe http://europa.eu/youreurope/citizens/work/retire-abroad/state-pensions-abroad/index_ro.htm,  trebuie sa furnizati coordonatele voastre bancare, precum si un document de identificare. Pentru detalii, contactati casa de pensii care va va prelucra cererea. Varsta de pensionare difera de la o tara a UE la alta. Veti putea primi pensia de stat din tara in care locuiti sau tara in care ati lucrat ultima data doar din momentul in care ati implinit varsta legala de pensionare din acea tara (sau tari, in cazul in care ati muncit in mai multe state UE). De exemplu, varsta de pensionare in Danemarca este de 67 de ani. De asemenea, este bine de stiut ca unele tari UE nu ofera drept de pensie de la stat daca solicitantul nu a lucrat o perioada minima de timp. Im Germania, de exemplu, aceasta perioada este de cel putin cinci ani. Totusi, intervalurile de timp mai scurte de un an, de exemplu, nu se pierd, ci se adauga la perioadele lucrate in alte state si se cumuleaza.

Calculul pensiei

Fiecare tara calculeaza ce pensie ar trebui sa va plateasca tinand cont de toate perioadele in care ati lucrat in orice tara din UE. Pentru aceasta, se cumuleaza perioadele in care ati lucrat in toate tarile din UE si se stabileste pensia teoretica. Aceasta este apoi ajustata la nivelul si perioada de cotizare din statul respectiv, rezultand „prestatia pro-rata”. Pe langa aceasta, se ia in calcul si pensia nationala, adica „prestatia autonoma”. Cele doua se compara, iar solicitantului i se ofera prestatia cu valoarea mai mare in tara respectiva. Pensiile pentru cei care au lucrat si in alte state UE pot ajunge la 800 de euro/luna sau chiar si la 1.500 de euro/luna, in functie de perioada lucrata, domeniul de munca si cuantumul cotizatiei.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version