AcasăRecomandariCriza politică îi condamnă la moarte pe bolnavii cronici din România!

Criza politică îi condamnă la moarte pe bolnavii cronici din România!

Criza de sănătate generată de pandemia de Covid-19 a amplificat problemele cu care se confruntau pacienții cronici din România în ceea ce privește accesul la terapii.

Ca și cum nu era de-ajuns, criza politică actuală acutizează situația, săpând mai adânc groapa sistemului de sănătate, lipsindu-l de finanțarea necesară, și odată cu el și a pacientului cronic, rămas fără tratamente, avertizează Alianța Pacienților Cronici din România într-o scrisoare deschisă adresată Guvernului, partidelor politice și Ministerului Sănătății.

“Nu vă mai puneți semnătura pe certificatele de deces ale pacienților!”

Acesta este titlul scrisorii ACPR, un strigăt de disperare. Printre cei mai afectați de situația actuală sunt pacienții bolnavi de cancer și cei cu HIV/SIDA.

Pentru aceștia din urmă, frica de a nu mai primi tratamentul vital este o constantă în fiecare lună. Medicii fac eforturi disperate de a calcula medicația la plic, la bucată, pentru a ajunge la fiecare pacient.

Această practică încalcă toate normele legate de farmacovigilență, siguranța medicamentului și siguranța pacientului, periclitându-i sănătatea. Nu în ultimul rând, calcă în picioare demnitatea și calitatea vieții acestor oameni, punându-i pe drumuri, să aștepte cu orele la porțile spitalelor de boli infecțioase.

Unul din patru pacienți cu HIV nu urmează tratament

Lipsa fondurilor destinate acestor programe naționale de sănătate este semnalată de toate centrele regionale de boli infecțioase din România. 1 din 4 pacienți români diagnosticați cu HIV/SIDA nu urmează în prezent un tratamentul specific bolii lor, iar dacă autoritățile nu iau măsuri acum acest număr va crește considerabil. Întreruperea tratamentului antiretroviral determină o creștere a riscului de deces, precum și a riscului de transmitere a infecției HIV.

Calvarul procurării de medicamente

Încă o dată, factorul politic pune viața pacienților cronici în pericol. Sunt pacienți, care în fiecare săptămână sunt chemați de la sute de kilometri la centrele regionale pentru a ridica medicamentele. APCR dă exmplul unui pacient din Tecuci, obligat să vină la spital în fiecare săptămână, la București.

În situația acestui pacient, se regăsesc absolut toți pacienții. Acest lucru reprezintă costuri importante pentru transport, risc de abandon și eșec terapeutic, dar și un risc major de a intra în contact cu virusul SARS-CoV-2.

Și în acest moment, se tergiversează reglementarea privind activitatea de HomeDelivery (distribuirea medicației la domiciliul pacientului cronic).Întreruperea tratamentului chiar și pentru 1 – 2 zile, la pacienții cu HIV/SIDA, poate altera întreaga schemă terapeutică (scheme multidrog).

Asta conduce la agravarea stării de sănătate, epuizarea tuturor variantelor de scheme datorită generării de rezistență virală la terapie, iar dacă se impune internarea acestor pacienți, asistența medicală este aproape imposibilă, dat fiind faptul că spitalele de boli infecțioase sunt iar pline cu pacienți Covid-19 și multe au fost transformate în spitale Covid.

În cazul pacienților cu cancer, lipsa medicamentelor reprezintă direct condamnare la moarte, deoarece cancerul este o urgență, iar majoritatea tipurilor de cancer au o evoluție fulminantă.

“Încetați mascarada politică”

ACRP face  apel încă o data la politicieni din Guvernul României, să înceteze orice mascarada politică și să se dedice rezolvării acestor probleme, pentru a preîntampină un nou val de decese  cauzate de cinismul si lipsa lor de empatie, dar și de lipsa finanțării și a politicilor coerente din sănătate.

Asociația a precizat că va semnala situația curentă Parlamentului European și își rezervă dreptul de a acționa în judecată pe toți cei responsabili pentru aceste derapaje, pentru încălcarea cu bună știință a dreptului la asistență medicală, la sănătate, la viață, drepturi consfințite atât de Constituția României, cât și de Legile în vigoare ale României și UE.

author avatar
Radu Jacotă Redactor