Cauta

Criza financiara iminenta, euro se va devaloriza!

Pietele de capital la nivel global inregistreaza scaderi similare celor de dinaintea crizei din 2008-2009, investitorii sunt interesati doar de a cumpara si de a pastra active, iar Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea decide  intrarea pe un trend descendent a monedei unice.

Vlad Baciu nu crede ca seful BCE, Mario Draghi, va anunta o noua scadere a dobanzii

Analistii pietei de capital sustin ca ne aflam, iata, intr-un nou „bear market”, altfel spus, s-a declansat – deocamdata silentios – un nou val de criza financiara. Potrivit expertilor Admiral Markets, multi dintre investitori raman fideli mentalitatii de tip buy and hold („cumpara si pastreaza”), pana cand datele economice confirma o noua criza, sau, si mai rau, pana cand sunt descurajati si renunta la activele financiare, indiferent de pret, in cautare de lichiditate. „Am trecut de la un climat in care investitorii cred ca paharul este pe jumatate plin la unul in care paharul este pe jumatate gol”, arata analistii Admiral Markets. In aceste conditii, marii jucatori de pe Wall Street incep sa „descarce”, adica in loc sa cumpere scaderile (discount), fac exact opusul. Vand cresterile, pentru ca atunci cand simt pericolul, pur si simplu nu mai sunt interesati de castiguri, ci doar de conservarea capitalului. Aceasta este principala consecinta a asa numitelor temeri in pietele financiare, iar aurul s-ar putea scumpi curand, cum s-a intamplat in timpul recentei crize.

Euro, pagubos de puternic

Oamenii de afaceri din zona euro  se plang de cativa ani ca euro este prea puternic, iar problema s-a acutizat odata cu inflatia negativa (prezenta cateva luni si in Romania). O solutie ar fi devalorizarea monedei unice, care le-ar aduce profituri exportatorilor si ar reduce ratele creditelor in euro contractate de romani. In aceasta saptamana este asteptata o decizie a BCE, iar analistul firmei TeleTrade, Vlad Baciu, are in vedere cateva variante. „Scenariul cel mai daunator pentru moneda unica ar fi o noua reducere a ratelor dobanzii. Cu toate acestea, avand in vedere ca ratele sunt deja la nivele extrem de scazute, sansele de a avea rate chiar mai mici sunt neglijabile”, ne-a declarat Baciu. El a aratat ca o alta optiune a BCE ar putea fi cumpararea agresiva de obligatiuni (de la statele UE cu probleme financiare), o masura iarasi perdanta. „Cea de a treia optiune ar fi sa se extinda tipul de obligatiuni ce pot fi achizitionate. A patra si cea mai mediatizata varianta ar fi o simpla prelungire a termenului de incheiere a programului QE (quantum easing – cumparare de titluri/obligatiuni de stat – n.r.)”, a spus Baciu, mentionand ca termenul actual este fixat pentru septembrie 2016.

Ultimele stiri

  • LIGA 1, program, rezultate LIVE și clasament ACTUALIZAT
  • Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai
  • Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”
  • Cât au ajuns să coste ouăle în pieţe, înainte de Paştele 2024. În supermarket, se găsesc şi la preţ dublu
  • Mesaje de Paște 2024. Felicitări, urări şi gânduri bune pentru cei apropiaţi cu ocazia Sărbătorilor Pascale
  • Guvernul vrea să mărească pensiile de la 1 septembrie, dar cine le mai apucă? Speranţa de viaţă, în România, s-a PRĂBUŞIT!
  • Dramă în judeţul Neamţ: un bărbat s-a aruncat în faţa trenului. A murit pe loc!
  • Jandarmii i-au căutat, pentru droguri, „la piele” pe petrecăreții din Mamaia. Unde au putut să le ascundă tinerii
  • Horoscop – sâmbătă, 4 aprilie 2024. Berbecii au idei ciudate, iar Racii au parte de întâmplări deosebite
  • Părinţii, revoltaţi în mediul online după ce un restaurant din Bucureşti a impus reguli stricte pentru copiii clienţilor
  • Exit mobile version