AcasăRecomandariCriza alimentară va zdrobi țările îndatorate

Criza alimentară va zdrobi țările îndatorate

Aproximativ 35 de țări din întreaga lume se confruntă cu o criză alimentară majoră, dintre care 16 au probleme grave de îndatorare, deoarece inflația rămâne ridicată, iar costurile îngrășămintelor urcă la cel mai înalt nivel din ultimii zece ani, potrivit Institutului de Finanțe Internaționale(IIF).

Douăzeci și unu de națiuni sunt afectate de  „crize cronice de insecuritate alimentară” datând cu mult înainte de începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina, care a perturbat grav lanțurile de aprovizionare și a adâncit criza alimentară mondială.

Spirala prețurilor la produsele alimentare se numără printre riscurile majore care amenință creșterea și dezvoltarea în multe țări în curs de dezvoltare, cu implicații negative pentru stabilitatea politică și socială.

Repercusiunile ar putea fi și mai pronunțate în statele cu venituri mici și mijlocii inferioare, deoarece dispun de „spațiu fiscal limitat pentru a face față creșterii prețurilor la alimente” și se confruntă deja cu niveluri ridicate ale datoriei.

„Cele mai multe dintre aceste țări fragile au acumulat o cantitate semnificativă de datorie internă și externă în ultimul deceniu și înregistrează în mod constant deficite mari”, au declarat Emre Tiftik, director la IIF, și Paul Della Guardia, economist la acest institut.

Datoria externă totală a acestor 16 țări a crescut de mai mult de două ori din 2010. Datoria publică și garantată de stat reprezintă peste 80% din pasivele externe pe termen lung, iar creditorii multilaterali, inclusiv Fondul Monetar Internațional, reprezintă 43% din total.

China se evidențiază ca fiind cel mai mare creditor extern oficial, reprezentând peste 18% din datoria publică în curs de rambursare – o creștere semnificativă față de nivelul de 8% din 2010, potrivit IIF.

Prețurile mondiale ale alimentelor au fost în creștere începând din 2020, deoarece Covid-19 a afectat grav sectoarele agricole și a perturbat lanțurile globale de aprovizionare, cu o majorare constantă a costurilor îngrășămintelor.

„Numărul persoanelor care se confruntă cu insecuritate alimentară acută ar putea crește cu peste 15%, până la aproape 325 de milioane în 2022, din cauza războiului din Ucraina”, a precizat IIF, citând datele Programului Alimentar Mondial.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.687 afisari

12 COMENTARII

  1. „Aproximativ 35 de țări din întreaga lume se confruntă cu o criză alimentară majoră, dintre care 16 au probleme grave de îndatorare, …”
    Pai astia au fost dintotdeauna asa, nu e nicio noutate.

  2. Ciocli. Cucuvele putiniste.
    Le „plac” titlurile bombastice, catastrofele, nenorocirile…
    Oriunde în lume, numai în rusia nu. Acolo totul e bine și frumos. Rubla s-a întărit, deci „solda” fsb e ceva mai mare. Însă tot 30 de arginti reprezinta.

  3. 30 de arginti si nici pe aia primesc Ursula Lindina si papuci medicinali Schol(tz)
    Cucuvea scarba Ucraina pari matale’

      • RUGATI-VA
        Apocalipsa Sfântului Ioan Teologul
        Capitolul 6
        5.Şi când a deschis pecetea a treia, am auzit pe a treia fiinţă, zicând: Vino şi vezi. Şi m-am uitat şi iată un cal negru şi cel care şedea pe el avea un cântar în mâna lui.
        6.Şi am auzit, în mijlocul celor patru fiinţe, ca un glas care zicea: Măsura de grâu un dinar, şi trei măsuri de orz un dinar. Dar de untdelemn şi de vin să nu te atingi.
        7.Şi când a deschis pecetea a patra, am auzit glasul fiinţei a patra, zicând: Vino şi vezi.
        8.Şi m-am uitat şi iată un cal galben-vânăt şi numele celui ce şedea pe el era: Moartea; şi iadul se ţinea după el; şi li s-a dat lor putere peste a patra parte a pământului, ca să ucidă cu sabie şi cu foamete, şi cu moarte şi cu fiarele de pe pământ.

        • Sau Facerea 42-43. Pe scurt:
          Iocov devine sfătuitor al faraonului. Știe că după șapte ani îmbelșugați vor veni șapte de foamete. În primi șapte ani cumpără bucate ieftine și le depozitează. Faraonul i-a dat mână liberă aici. În anii de secetă au venit oamenii să le dea bucate să nu moară de foame. Prima oară le-a dat pe arginții. Alt an, că nu mai aveau arginți, pe animalele și dobitoacelel lor. Al treilea, că nu mai aveau nimic de dat, le-a cerut să intre robi.
          2022 Facerea, Reloaded!

          • @Buș 2022-09-05 16:33 16:33:45
            TOT E BINE CA V-ATI PRINS DUPA CE MANUALE LUCREAZA ASTIA CU INTELIGENTA ARTIFICIALA GREEN DEAL SI ALTE NIMICURI…
            Codul lui Hammurabi
            Dacă cineva are o datorie, și nu poate plăti, el se poate vinde pe sine, pe soția sa, pe fiul său și pe fiica sa să muncească; după trei ani ei vor fi eliberați.
            Dacă un om dator își plătește datoria cu un sclav, iar sclavul este suficient de bun, nu pot exista obiecții.

  4. intodeauna a fost valabila „SCAPA CINE POATE „!!!, nu inteleg grija lui DABIJA JACOTA pentru cele 35 de tari !, „oaia care nu-si duce blana o mananca lupul „.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger