AcasăRecomandariCriză acută de agenți. Școlile de poliție au anulat examenele

Criză acută de agenți. Școlile de poliție au anulat examenele

MAI agravează și mai mult deficitul de polițiști

Deficitul major de polițiști, care se reflectă în siguranța scăzută de pe străzi, se va accentua și mai mult. Ministerul Afacerilor Interne a decis anularea examenelor de admitere la școlile de poliție, în condițiile în care, până la sfârșitul acestui an, peste 5.000 de polițiști se vor pensiona.

Conducerea Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC) a semnalat agravarea deficitului de agenți după ce MAI a luat decizia de a anula sesiunea de admitere la școlile de profil, în condițiile pensionărilor masive din sistem. Consecințele unei asemenea măsuri sunt extrem de grave, astfel că vom asista în perioada imediat următoare la o creștere a infracționalității, dar și la o închidere a unor posturi de poliție, în special din zona rurală, atrag atenția sindicaliștii. ”Am făcut solicitare la Ministerul Afacerilor Interne pentru a ne comunica ce se întâmplă cu școlile de agenți de poliție și ni s-a răspuns că examenele de admitere pentru anul școlar 2020-2021de la școlile de la Câmpina, Cluj și Oradea nu vor mai avea loc și că doar la Academia de Poliție se vor susține examene. Aici avem o mare problemă, pentru că sunt mii de polițiști care vor pleca din sistem până la sfârșitul anului și nici concursuri pentru angajări din surse externe nu se fac și atunci deficitul se va adânci”, ne-a declarat Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual.

Deficitul, mai mare cu fiecare an

Una dintre măsurile luate pentru a mai diminua deficitul de polițiști a fost reducerea timpului de școlarizare de la 24 de luni la 12 luni, din 2017. Pentru că deficitul era însă foarte mare, cei 3.000 de absolvenți din fiecare an nu au reușit să crească numărul agenților. ”Dacă punem la socoteală și pensionările anuale, deficitul tot crește, în loc să scadă. Deficitul la acest moment este de 20.000 de polițiști, care se va majora la 22.000 de polițiști după pensionările din acest an, care vor fi de peste 5.000, iar absolvenți vor fi doar 3.000. Oficialii MAI susțin că deficitul ar fi de doar 8.000 de polițiști, dar organigrama pe care au facut-o ei trebuie majorată cu încă 12.000-13.000 de polițiști. Deficitul acesta înseamnă muncă suplimentară pentru polițiști și mai înseamnă că o să se închidă posturi de poliție rurală. Munca suplimentară înseamnă un efort în plus depus de polițiști, care nu vor mai da același randament și nici nu se mai pot acoperi toate zonele din punctul de vedere al siguranței publice”, ne-a mai precizat președintele SNPPC, Dumitru Coarnă.

Soluția, șase luni de școală

Sindicaliștii de la SNPPC au solicitat Ministerului Afacerilor Interne să ia în calcul soluția reducerii timpului de școlarizare a viitorilor polițiști. Măsura ar fi una de compromis, susțin aceștia, însă compromisuri sunt și angajările din surse externe, pregătirea acestora constând în niște cursuri pe o perioadă de trei luni. ”Noi am propus, ca să nu pierdem la numărul de polițiști, să se organizeze examen de admitere în ianuarie și durata școlii să fie de șase luni. În situații excepționale trebuie luate măsuri excepționale. Va fi o pregătire intensivă, care va fi completată în teren de agenții cu experiență, care îi vor instrui. Pentru că, până la urmă, experiența se capătă în teren, nu în școală”, a mai afirmat Dumitru Coarnă, președintele SNPPC.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
6.180 afisari

7 COMENTARII

  1. Continuand ideea propusa de dl. Trompeta (sic), scuzati Coarna, (care le stie pe toate, ca prea-i pe toste posturile Tv), as lua viitorii „agenti” direct de pe plaja, ca si asa e mare aglomeratie. Ce scoala, ce pregatire ??? doar au scoala vietii. Alta ce le mai trebuie?? S-au mai bine MAI MARII POLITIEI ar trebui sa-i angajeze pe interlopii atat de bagati in seama in aceste zile, pentru ca tot sant prieteni, sant consultati in probleme de siguranta publica si daca sant capul rautatilor atunci si-ar face o autoancheta si am iesi mai ieftin. Sant sigur ca n-ar gresi adresele la interventii, iar la ei in masina nu s-ar transmite live pe telefon.

  2. Desi subiectul este foarte fierbinte… vad ca Toti ,,se dau peste cap,, cu alegerile….Domnilor …. inca NU REALIZATI ce va asteapta, unde se va ajunge….???

  3. Sa fie pensionati la 65 de ani ca toata lumea si nu o sa mai fie criza de cadre plus ca se vor face economii la pensii.Cat priveste asazisul deficit de 20000 de politisti mentalitatea statului politienesc de tip nord coreean nu da pace lui Coarna si trepadusilor de presa care il plimba seara de seara la televizor.Ce sa facem cu inca 20000 de politai si cine le plateste lefurile si viitoarele pensii speciale de la 45 de ani in conditiile in care exista politie locala,politia doctorilor din spitale plus politia turnatorilor care suna la telefonul verde sa reclame vreunul care i-a cazut masca de pe nas.Inca o data se vede ca Romaniei i se pune de o dictatura servita de lachei precum Coarna si slugi de presa finantate de Sica din banul public.

  4. Doar polițiști.
    . În sistem mai sunt și pompieri, jandarmi, etc. Polițiștii se plâng, se asociază, conduc și obțin avantaje pe bandă! Jandarmii și pompierii sunt în același minister și au aceleași drepturi, inclusiv cele salariale. De ce face guvernul discriminare? Bătaie de joc! Jandarmii sunt împreună în misiuni cu polițiștii, în aceeași mașină, în același conflict…. Deci, colegi cu aceeași poveste, doar că polițistul e plătit mult superior față de jandarm! De ce? Pentru că ei conduc ministerul, au sindicate, etc. Nu este normal! Retoric… Ce este normal în țara noastră?! Respectați legea… La muncă egală, remunerație egală!!! Fără discriminare!!!

  5. Foarte binezis dar sa fie valabil si la privat.La studii si munca egala la stat salariu egal si la privat. Salariatul unei primarii si care nu are studii superioare are salariul cu mult mai mare decat un inginer la o fabrica.E corect,ce fel de tara e asta?Se mai mira PSD-ul de ce nu ii mai vrea lumea.Insa vad ca nici PNL-ul nu da in branci sa corecteze anomaliile astea.

  6. Mitica de la Liga, este interesat cumva sa creasca numarul de politisti, doar ca sa-i atraga in sindicat sa cotizeze si sa-i manipuleze, cerandu-le votul pentru interesul personal si al Grupului din care face parte?! Am auzit ca se viseaza noaptea, Ministru de Interne si a doua zi cand se trezeste, e tot subofiter?! Sindicalisti multi, inseamna bani multi, voturi multe, manipulare cat cuprinde?!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger