AcasăRecomandariCreditele in lei, mai ieftine decat cele in euro

Creditele in lei, mai ieftine decat cele in euro

Tot mai multi romani castiga procese cu bancile si obtin returnarea unor comisioane abuzive si chiar transformarea in lei a unor credite in valuta. In consecinta, institutiile bancare au schimbat tactica, scazand dobanzile imprumuturilor in lei sub nivelul celor in euro.

Consilierii financiari isi ademenesc actualii clienti cu dobanzi in scadere

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – InfoCons si FinZoom au realizat un studiu referitor la evolutia dobanzilor la creditele in lei, fata de cele in euro, in perioada ianuarie-august 2014. Iata cateva produse de creditare si dobanzile medii aplicate de bancile din Romania:

Credite ipotecare /imobiliare

Moneda        DAE ianuarie           DAE august evolutie

lei        6,11%            5,90%            -0,21

euro   6,66%            6,61%            -0,05

Credite de nevoi personale cu ipoteca

Moneda        DAE ianuarie           DAE august evolutie

lei        7,93%            7,62%            -0,31

euro   8,23%            8,16%            -0,07

Credite de nevoi personale fara garantii

Moneda        DAE ianuarie           DAE august evolutie

lei        14,10%         12,94%         -1,16

euro   14,72%         15,20%         +0,48

Motive ascunse?

Cifrele mentionate sunt reale si se pot verifica pe site-urile bancilor sau pe finzoom.ro. Lasand la o parte studiul, nu putem sa nu ne intrebam cum de au devenit atat de darnici bancherii, stiut fiind ca bancile nu sunt institutii filantropice. O explicatie o poate constitui inmultirea numarului proceselor castigate de romanii care au dat in judecata institutiile bancare pentru clauzele abuzive din contractele de creditare. Mai mult, o recenta hotarare a unei instante din Galati a obligat o banca sa schimbe moneda imprumutului din franci elvetieni in lei, la cursul din ziua acordarii creditului. Urmarea? Bancherii se repliaza si scad dobanzile, oferindu-le clientilor „sansa” de a-si schimba moneda imprumuturilor din valuta in lei, la dobanzi „avantajoase”, timp in care bancile scapa de acuzatii privind clauze abuzive si de returnari de comisioane.

 

author avatar
Arpad Dobre
271 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger