AcasăRecomandariConversia creditelor va aduce costuri mai mari pentru clientii bancilor

Conversia creditelor va aduce costuri mai mari pentru clientii bancilor

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), al carei presedinte este seful CEC Bank, Radu Ghetea, avertizeaza ca debitorii care vor opta pentru conversia creditelor in alta valuta vor suporta costuri suplimentare.

Presedintele ARB, Radu Ghetea, nu sustine conversia creditelor la cursul instoric

Reprezentantii ARB au trimis, recent, la Parlament, o scrisoare in care aduc precizari referitoare la conversia in lei a creditelor in valuta, in special a celor contractate in franci elvetieni (CHF). ARB sustine ca este inportuna adoptarea unui singur curs pentru toti clientii si toate bancile, impunandu-se solutii diferentiate pentru fiecare caz si pentru fiecare banca in parte. Cat priveste acceptarea de catre banci a unui curs apropiat de cel din decembrie 2014, ARB mentioneaza ca bancile au luat deja masuri individuale pentru perioade determinate, care au condus la o reducere a ratelor, ce crescusera cu peste 30% dupa decizia Bancii Centrale a Elvetiei de a nu mai sustine un curs fix de 1,2 CHF/euro.

Schimbari costisitoare

Pe de alta parte, ARB ii avertizeaza pe cei care se gandesc la conversia creditului in alta moneda ca vor aparea o serie de costuri suplimentare, care in niciun caz nu vor fi suportate de banci. Astfel, conversia impune atat modificarea prin act aditional a contractului de ipoteca imobiliara, cat si reinregistrarea garantiei de tip ipoteca mobiliara inscrisa la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) la noua valoare si valuta a creditului. Toatre acestea  presupun costuri, care sunt datorate de client notarului si operatorului de arhiva, precum si evaluatorului.

„Isarescu dictator, avocatul bancilor!”

In timp ce bancherii dau tot felul de avertismente, romanii cu credite in CHF au iesit in strada, in Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Iasi si Craiova. Peste 1.500 de debitori ai bancilor au protestat, ieri, in Piata Constitutiei din Capitala, cerand conversia creditelor la cursul istoric, plus maximum 20%. Pe pancartele protestatatrilor se putea citi: „Isarescu dictator, avocatul bancilor!”, „BNR reglementeaza doar cum bancile dicteaza!”, „Pe noi cand ne ajutati? / Vrem si bancheri arestati!”, „Banca Nesimtirii Rusinoase (BNR)”.

author avatar
Arpad Dobre
720 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger