AcasăRecomandariConsiliul Fiscal: Nu vindeți companiile de stat!

Consiliul Fiscal: Nu vindeți companiile de stat!

Dăianu: ”Controlul statului nu trebuie pierdut”

Președintele Consiliului Fiscal, prof.ec. Daniel Dăianu, a avertizat Guvernul că listarea la bursă a companiilor și a băncilor de stat ar fi, în acest moment, o mare greșeală. Totodată, ajutoarele în această perioadă de criză trebuie să meargă spre IMM-urile românești, deoarece companiile străine se pot ajuta singure, a mai arătat prof.ec.Daniel Dăianu.

Vânzarea acțiunilor marilor companii de stat și a băncilor românești, prevăzută în programul de guvernare al PNL, nu trebuie să se producă, atrage atenția președintele Consiliului Fiscal, prof.ec.Daniel Dăianu. Acesta mai consideră că ideea unui Fond Național de Dezvoltare, pe modelul din Polonia, este binevenită, fiind necesară o bancă de dezvoltare, cum există în țări învecinate, în Austria, Germania etc. ”Atenție la listarea unor companii de stat la bursă, având în vedere perioada de criză, contează cum se face. Ar fi o prostie să credem că astfel se obțin bani pentru finanțarea deficitului bugetar. Nu așa se trec hopuri mari. Listarea trebuie să aducă progres în managementul unor companii. Dar sunt companii mari, bănci, unde controlul statului nu trebuie să fie pierdut. Trebuie să credem în economia de piață. Dar, cum arată si criza de acum, statul joacă un rol în economie de piață – ca împrumutător de ultimă instanță, reglementator (pentru a preveni abuzuri de poziție dominantă), furnizor de utilități publice, inclusiv de sănătate publică și educație publică, prin controlul unor companii de importanță strategică. În orice stat membru al UE care se respectă, așa se întâmplă”, a declarat Daniel Dăianu.

Firmele străine se ajută singure

Președintele Consiliului Fiscal a mai precizat că măsurile pentru sprijinirea întreprinderilor mici și mijlocii din România sunt absolut necesare. ”Companiile mari (mai ales cele controlate de capital străin) se pot ajuta singure. IMM-urile pot fi ajutate cu linii de finanțare speciale și cu garanții. Guvernul trebuie să folosească la maximum facilitățile oferite de Comisia Europeană, pe diverse filiere, în acest scop. Există la noi problema creditului furnizor/comercial, care deține o pondere mult mai mare, în raport cu creditul bancar. Și se poate instala un blocaj al plăților neefectuate. Înțeleg că se are în vedere o serie de instrumente pentru a atenua un lanț de arierate. Dacă se va recurge la garanții de stat pentru facilitarea utilizării de instrumente specifice de plată, cred că este bine să nu fie aplicate de-a valma; este bine să se facă distincție între stoc și flux de arierate (cele provocate de criza Covid19), să se aibă în vedere companii viabile (nu zombie) și noduri unde pot apare ambuteiaje mai mari. Statului i se cere să fie un –factotum- în condițiile de acum și ironia este că sunt și economiști ultraliberali (în accepția europeană) care cer statului să intervină peste tot. Dar Statul nu poate fi peste tot, în primul rând fiindcă este limitat de resurse și nici nu este bine. În plus, nu poți recurge la un plan de salvare național, aplicat la toată economia, este un nonsens. Cred însă că se poate mări nivelul de garanții pentru IMM-uri care au nevoie de capital circulant și acolo unde investițiile au temei. Este bine să se finanțeze lucrări mari de infrastructură, care au efecte de antrenare puternice. Bugetul public are resurse destinate și există finanțări europene de anvergură. Asemenea lucrări pot ocupa și persoane care s-au întors în țară și care au nevoie de locuri de muncă. Totodată, agribusiness-ul merită să fie susținut prin toate mijloacele disponibile”, a mai afirmat prof.ec.Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
676 afisari

3 COMENTARII

  1. Au si inceput sa comenteze cozile de topor si trădătorii. Mie personal mi se pare corect ceea ce spune Daianu, nu este propice a se vinde in criza. Mizeriile si gunoaiele umane ce isi vând familiile pentru un euro si isi dau nevestele si copii la produs, vor distrugerea statului cu orice preț. Sa se vândă tot, numai trebuie sa fie nimic românesc. Trebuie stearsa istoria, ca niste gunoaie umane sa triumfeze. Cand mama naibi va treziți idioților? Cand se pune mana pe furci si topoare si distruși toti trădătorii de țara, pana la ultima speța? Chiar suntem orbi, surzi si fara coloana vertebrală de nu nimicim mizeriile astea ce vând România bucata cu bucata?

  2. Nu vindeti terenurile…nu vindeti companiile de stat! Vom deveni o colonie.
    E ca si cand iti vinzi casa si terenurile si iti cumperi un Ferrari…astia care.vor vinde vor fi blestemati de copii si nepotii lor..

  3. @ Apreciați și că domnul academician Dăianu ar trebui să explice și dacă este și infracțiune vânzarea bunurilor publice inalienabile, ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger