AcasăAfaceriCondamnați la faliment! Guvernul a îngropat și Start-Up Nation

Condamnați la faliment! Guvernul a îngropat și Start-Up Nation

Radu Oprea, fost ministru al Mediului de Afaceri: ”Antreprenorii nu au culoare politică”

Aproape 10.000 de firme noi, înființate prin programul Start-Up Nation, vor dispărea. Guvernul a decis că societățile și locurile de muncă nu sunt importante și a preferat să aloce bani, la rectificare, serviciilor secrete. Mai mult, fără să țină cont de efectele pandemiei, ministrul Economiei a luat o măsură care îi va aduce în sapă de lemn pe antreprenori.

Start-Up Nation, unul dintre cele mai de succes proiecte ale fostei guvernări, a murit. Mai mult decât atât, cele aproape 10.000 de firme create pentru etapa a II-a a acestui proiect, nu vor mai primi banii la decontare, fapt care va provoca falimentul în masă ale acestora. ”Marele absent, ministrul Economiei, Virgil Popescu, nu a reușit să-și țină promisiunile față de antreprenori. Pentru Start-Up Nation rectificarea bugetară prevede zero lei. Antreprenorii din ediția a doua au rămas cu proiectele neplătite, deși și ei au fost grav loviți de pandemie.

La destinele lor nu se gândește nimeni. Singura lor vină este că sunt antreprenori români. Dacă erau mari companii multinaționale, atunci, cu siguranță, s-ar fi găsit câteva sute de milioane de lei pentru ele. Vă readuc aminte că trei companii multinaționale de asigurare a creditului comercial primesc 500 de milioane lei, deși acestea ar fi trebuit să se reasigure pe banii lor, nu pe banii românilor.Astăzi sunt depuse deconturi de peste 400 milioane lei, cu un mare efort din partea antreprenorilor. Despre ediția a treia este de prisos să mai amintim. Ea este îngropată deja. În ciuda faptului că la învestirea guvernelor PNL proclamau cu surle și trâmbițe că ne vor uimi cu noua ediție a Start-Up Nation, am rămas doar cu incompetența lor. Impotența intelectuală și de acțiune a PNL-iștilor este dovedită încă odată în cazul SUN.În prima ediție SUN au depus proiecte 19.296 de antreprenori, la finalul drumului după selectarea a 10.000 dintre ei, au fost incheiate 8.653 contracte din care 7.547 au primit finanțare. Plata a fost făcută integral de către Guvernul PSD până la sfârșitul anului 2018.

Ediția a doua a constat în 33.514 de proiecte depuse, 13.005 analizate, din care chemați la contractare peste 9.800 de antreprenori”, a afirmat Radu Oprea, fost ministrul al Mediului de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat.

”L-au distrus pentru că era proiect PSD”

Liberalii au confirmat public că au distrus Start-Up Nation pentru că era un proiect PSD, ne spune fostul ministru Radu Oprea. ”Pentru că nu au fost dați bani pentru acest proiect, cei peste 9.800 de antreprenori vor intra în faliment. Cei care s-au finanțat prin bancă vor plăti dobânzi în continuare până la executarea silită, iar cei care mergeau cu deconturile direct la agențiile regionale nu au cum să-și mai recupereze banii și intră direct în insolvență. Piața este și foarte complicată acum pentru majoritatea IMM-urilor, iar antreprenorii debutanți din Start-Up Nation resimt chiar mai tare criza economică decât o resimt ceilalți, care erau pe o piață consolidată.

Ei acum încercau să intre pe piață, dar nu au capitalul de lucru și nici fondurile necesare, pentru că statul nu le-a dat nici măcar banii promiși. Cum ne-am putea imagina că vor supraviețui? I-au condamnat cu bună știință. O altă greșeală comisă de actualul Guvern, prin ministrul Economiei, Virgil Popescu, a fost emiterea unui oridin prin care perioada de îndeplinire a condițiilor contractuale, în care intră, în principal, angajările de personal, a fost prelungită doar până la sfârșitul acestei luni. Neîndeplinirea condițiilor contractuale va duce la pierderea celor 200.000 de lei și sunt foarte mulți antreprenori care sunt în această situație. Foarte multe proiecte au fost în servicii, adică HoReCa, industria de divertisment sau diverse alte zone care au fost lovite foarte puternic de pandemie”, ne-a declarat fostul ministru Radu Oprea.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger