AcasăRecomandariCompania Bechtel, suspectata de mita in cazul Autostrazii Transilvania

Compania Bechtel, suspectata de mita in cazul Autostrazii Transilvania

Revista americana Foreign Policy a publicat o ancheta in care sustine ca reprezentantii companiei Bechtel (la care ar fi actionar,printre altii, si George Bush senior) ar fi mituit diplomati americani, pentru a obtine lucrari la autostrazi in Europa de est, inclusiv in Romania.

George Bush senior este actionar la firma Bechtel, care a lasat balta, printre altele, tronsonul de autostrada de la Suplacu de Barcau

Investigatia celor de la Foreign Policy indica faptul ca in Kosovo (stat  recunoscut de SUA), compania Bechtel a construit o autostrada de 76 de kilometri, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, cu lobby puternic din partea ambasadorului american Christopher William Dell. In prezent, pe autostrada respectiva nu prea circula nimeni, iar Dell ar fi devenit, intre timp, consilier la Bechtel. Dar sa revenim in Romania, unde compania americana se angajase, in 2003, sa construiasca sute de kilometri de autostrada in Transilvania.

Contract pagubos pentru Romania

Contractul initial prevedea realizarea Autostrazii Transilvania, in lungime de peste 400 de kilometri, valoarea negociata in 2004 fiind de 2,2 miliarde de euro. La noua ani distanta, Bechtel a finalizat 52 km si a inceput alti 60 km, primind 1,4 miliarde de euro. Suma reprezinta peste 50% din valoarea initiala a contractului pentru mai putin de 15% din lungimea totala a autostrazii. Dupa o vreme, contractul pagubos cu Bechtel a fost, in sfarsit, reziliat, insa tot Romania plateste pentru „performantele” firmei americane, deoarece autoritatile de la Bucuresti s-au angajat sa plateasca penalizari de 37,2 milioane de euro si datorii de 50 de milioane de euro catre Bechtel.

Asasini economici

Tarasenia cu Bechtel in Romania seamana cu aceea din Kosovo si urmareste un scenariu pus la cale de marea finanta din SUA, cu ajutorul asasinilor economici. „Asasinii economici sunt profesionisti extrem de bine platiti care escrocheaza tari din intreaga lume, pentru sume ajungand la trilioane de dolari. Ei directioneaza bani de la Banca Mondiala (care acorda imprumuturi statelor care vor sa construiasca autostrazi, de exemplu – n.r.), de la Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala si de la alte organizatii de «ajutorare» straine, catre seifurile corporatiilor-gigant si buzunarele acelor cateva familii de bogatasi care controleaza resursele naturale ale planetei”, a avertizat John Perkins, in cartea-documentar „Confesiunile unui asasin economic”. El sustine ca printre actionarii Bechtel se numara si fostul presedinte american George Bush senior.

1.402 afisari

Nu rata să citești

Ultimele știri