AcasăOldClientii Volksbank acuza: Banca Transilvania nu-si respecta promisiunile

Clientii Volksbank acuza: Banca Transilvania nu-si respecta promisiunile

Banca Transilvania a dat o lovitura de imagine cand a preluat Volksbank si cand, initial, a promis ca va converti creditele in franci elvetieni la cursul din decembrie 2014 si va reduce soldul imprumuturilor cu peste 22,5%. In oferta ulterioara, unor clienti ai bancii austriece li s-a propus o reducere a soldului de doar 14,6%.

Clientii Volksbank au anuntat pe un forum ca vor depune sesizari impotriva Bancii Transilvania

In mesajul Bancii Transilvania, din 7 aprilie 2015, se anuntau o serie de facilitati pentru clientii Volksbank Romania care contractasera credite in CHF:

–           stoparea calcularii comisionului de risc;

–           returnarea sumelor incasate cu titlu de comision de risc, in etape, prin diminuarea creditului in sold;

–           reduceri de 22,5% la creditele celor care vor dori conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau in euro. In plus, la acest procent va fi adaugata, dupa caz, valoarea comisionului de risc.

Oferta intoarsa (ca ) la Ploiesti

Un client al Volksbank din Ploiesti a primit o oferta  ce parea generoasa, dar in urma calculelor a reiesit un minus de aproape opt procente fata de  promisiunea initiala a Bancii Transilvania. Astfel, la sucursala ploiesteana a acestei banci i s-a inmanat o oferta prin care din soldul ramas din credit au scazut comisionul de risc, dupa care au aplicat reducerea de 22,5%. „In aceste conditii, la soldul creditului meu, pentru ca s-a facut calculul invers fata de cat au declarat in oferta mediatizata, noi avem in contract un deficit de opt procente din soldul de rambursat. In aceste conditii, reducerea pe care o aplica este de 14,68% fata de 22,5%, cat au declarat”, ne-a spus clientul Volksbank. Acesta are doua credite insumand 62.757 CHF si, conform ofertei initiale prezentate de Banca Transilvania, calculul in cazul sau ar fi urmatorul:

–         Sold curent = 62.757,01 CHF;

–         Reducere 22,5% = 14.120,329 CHF (se scade din sold);

–         Comision de risc de recuperat = 12.544,48 CHF (se scade din sold);

–         Sold de restituit = 36.092,201 CHF.

In schimb, potrivit ofertei primite de la Volksbank pe 4 mai 2016, calculele aratau astfel:

–         Sold curent = 62.757,01 CHF;

–         Comision de risc de recuperat = 12.544,48 CHF (se scade din sold);

–         Reducere 22,5% = 11.297,819 CHF (se scade din sold);

–         Sold de restituit = 38.914,71 CHF.

Asadar, intre oferta prezentata de BancaTransilvania pe site si oferta primita de la Banca Volskbank este o diferenta de 2.822,50 CHF in defavoarea clientului, adica un minus de 7,82%.

Sesizare, balbaieli, niciun raspuns

Clientul Volksbank a depus sesizare la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, agentia Ploiesti, unde i s-a dat dreptate, insa in final, sucursala Bancii Transilvania a dat vina pe sucursala Volksbank, apoi prima a revenit cu un telefon, cerand ragaz  pentru studierea problemei. Si atat, deoarece nici ANPC, nici Banca Transilvania nu au mai dat niciun raspuns.

Reguli inventate

Pe de alta parte, in oferta Bancii Transilvania se mentioneaza ca pana in 17 mai 2015, clientii cu credite in CHF beneficiaza, pentru plata ratelor curente, de un curs inghetat la nivelul sfarsitului anului 2014, de 3,8 lei/CHF. Nu s-a anuntat vreo limitare a numarului de rate ce pot fi platite la acest curs, iar clientii buni platnici, inclusiv cel care ne-a sesizat problema de la Ploiesti, s-au grabit sa plateasca mai multe transe deodata. Ghinion! Reprezentantii unor scursale din Bucuresti (Nusco Tower Pipera, Volksbank Unirii) au refuzat incasarea ratelor la cursul de 3,8 lei/CHF, pe motiv ca sistemul nu accepta mai mult de patru rate simultan si ca trebuie asteptata scadenta. In cazul clientului din Ploiesti este vorba de 26 mai, data la care, evident, clientul bun platnic nu mai poate achita ratele cu 3,8 lei/CHF, intrucat oferta este valabila pana in 17 mai 2015. Cu toate acestea, au existat sucursale in Bucuresti (Unirii, Drumul Taberei) si Cluj-Napoca (Marasti) care au acceptat, in 13-14 mai, plata ratelor la cursul inghetat, desi scadentele, in aceste cazuri, erau in 21-22 mai, deci, oricum, dupa data-limita mentionata.

 

author avatar
Arpad Dobre
4.430 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger