AcasăRecomandariCe lecții a învățat omenirea din gripa spaniolă, cea mai mare pandemie...

Ce lecții a învățat omenirea din gripa spaniolă, cea mai mare pandemie cunoscută

Cea mai mare pandemie cunoscută din istoria umanității a fost botezată la vremea ei Gripa spaniolă. După unele surse, în 1918, la momentul izbucnirii, a făcut 50 de milioane de victime în întreaga lume! Practic, cu mult peste numărul de vieți omenești pierdute în Primul Război Mondial. În 2020, după un secol, omenirea cunoaște iar efectele devastatoare ale unei pandemii. Covid-19 ne-a răpit libertatea și, fără nicio îndoială, va schimba viitorul planetei. A învățat lumea ceva din evenimentele de acum 100 de ani, avem similaritudini între cele două pandemii?

Pentru a înțelege mai bine cum au stat lucrurile, să apelăm din nou la istorie. Culmea, deși a rămas cunoscută drept gripa spaniolă, a început undeva între ianuarie și februarie în Statele Unite ale Americii, când s-au înregistrat numeroase decese, într-un timp de numai câteva zile, toți pacienții prezentând dureri de cap, dificultăți respiratorii, tuse și febră mare. În numai câteva săptămâni, în Franța, Belgia și Germania apăreau simptome clinice similare. Boom-ul, însă, s-a înregistrat în luna mai în Spania, acolo unde gripa a provocat un adevărat focar cu ocazia unei mari sărbători religuiase.

Laura și María Lara Martínez, două surori pasionate de istorie, spun că „se simte ca o mașină a timpului, tot ceea ce am investigat noi legat de gripa spaniolă devine o realitate zi de zi”. Pentru ele, paralelele dintre izbucnirea coronavirusului de astăzi și gripa spaniolă din 1918 au fost clare încă de la început. Și acum 100 de ani oamenii ziceau că este „răceală minoră”.

Măsuri identice luate și acum 100 de ani

Măsurile de protecție socială sunt identice: în urmă cu un secol, s-au închis teatre, școli și granițe, la fel ca în 2020. Spațiile publice, inclusiv telefoanele, au fost dezinfectate, iar în America oamenii riscau amenzi de până la 100 de dolari dacă nu purtau mască!

În 1918, s-a înțeles rapid că mulțimile adunate pot transmite foarte ușor virusul. În 2020, se respinge (de către „specialiști de Google”) această teorie.

„Pe timpul gripei spaniole, au fost puse în aplicare blocări ale orașelor, la fel ca acum, și s-au înregistrat progrese în aplicarea măsurilor preventive, care ulterior s-au dovedit eficiente”, susține și istoricul Jaume Claret Miranda. Ce măsuri? De igienă și plasarea în carantină a celor suspectați de a fi contaminați. Vă sună cunoscut?

„Mama tuturor pandemiilor”

Fără speranța unui vaccin sau a unei testări a populației, medicii care luptau împotriva pandemiei din 1918 s-au confruntat cu diferite provocări în încercarea lor de a opri transmiterea virusului.

Iar atunci, al doilea val al pandemiei a fost cu adevărat nimicitor, nici nu s-a comparat cu primul! În Spania a coincis cu recoltele și sărbătorile din luna septembrie, precum și cu relaxarea măsurilor de distanțare. Până în iarnă, focare puternice erau în toată Europa, ba în lume s-a înregistrat și un al treilea val, la începutul lui 1920. „Sfârșitul pandemiei gripei spaniole a depins de fiecare țară, de informarea și pregătirea specialiștilor săi din sănătate și de interesele clasei sale politice”, afirmă profesorul Claret.

Concluzia trasă de academicieni și specialiști în medicină este că pandemia s-a sfârșit când societatea a ajuns să dezvolte o imunitate colectivă față de acest virus. Care virus nu a dispărut niciodată, urmele sale au fost descoperite în alte virusuri gripale.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
390 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger