AcasăRecomandariCasele de pensii și agențiile de șomaj, închise până pe 15 august

Casele de pensii și agențiile de șomaj, închise până pe 15 august

Violeta Alexandru nu-i mai vrea pe bătrâni la casele de pensii

Românii care vor să-și depună dosarele de pensii și solicitări pentru ajutor social sau ajutor de șomaj nu mai pot face acest lucru decât prin mijloace electronice. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordin al ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care a decis să interzică aproape în totalitate accesul publicului în instituțiile din subordine până pe 15 august 2020.

Sub deviza ”ce atâta vânzoleală pe la instituțiile publice”, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a decis să interzică aproape integral accesul românilor la Casa de Pensii, Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială și la Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă. Astfel, potrivit unui proiect de ordin emis de ministrul Muncii, comunicarea electronică va fi folosită ca principal mijloc de comunicare cu solicitantul drepturilor pentru cererile, declarațiile și documentele doveditoare pentru acordarea drepturilor de asistență socială, a indemnizațiilor pentru șomaj și pentru acordarea măsurilor de stimulare a ocupării forței de muncă, precum și a drepturilor de asigurări sociale, inclusiv pentru comunicarea înscrisului/deciziei/documentului final care atestă aprobarea dreptului solicitat.

”Toate modelele de cereri, declarații, alte formulare și lista de documente anexă,necesare pentru acordarea tuturor drepturilor, vor fi afișate, într-o secțiune vizibilă, distinctă de restul informațiilor, în pagina de internet a fiecărei instituții. În vederea realizării comunicării electronice, solicitantul va descărca formularele necesare, le va completa și semna olograf, urmând a le transmite către instituția responsabilă prin poșta electronică (în format .jpeg, .jpg, .png sau .pdf). În cazul în care solicitantul dispune de o semnătură electronică acceptată de instituție conform art.5 al (2) din OUG38/2020, acesta o poate folosi în locul semnăturii olografe, pe documente.Solicitantul își va exprima acordul în scris, în cadrul cererii-tip depusă, în legătură cu derularea prin intermediul poștei electronice a întregului proces pentru obținerea dreptului solicitat – de la transmiterea cererii/formularului și documentelor anexă până la primirea înscrisului/deciziei/documentului final ce atestă aprobarea dreptului solicitat”, se arată în proiectul de ordin de ministru, publicat pe site-ul Ministerului Muncii.

Prezența la sedii, doar în situații excepționale

Accesul în instituțiile subordonate Ministerului Muncii va fi permis doar în situații excepționale și numai după o programare prealabilă în termen de până la trei zile lucrătoare, se mai precizează în ordinul de ministru. Cazuri excepționale pot fi doar identificarea unor inadvertențe între informațiile din documentele transmise și cele din bazele de date ale altor instituții la care autoritatea administrației publice centrale sau locale ce asigură acordarea dreptului are acces pentru verificarea îndeplinirii de către solicitanți a criteriilor de acordare a drepturilor și situațiile în care informațiile din documentele transmise sunt incomplete, nu sunt lizibile sau pe baza acestora nu se poate determina îndeplinirea condițiilor de eligibilitate.

”În cazul prezentării solicitantului la sediul instituției fără o programare prealabilă,instituțiile vor prezenta acestuia posibilitatea de a utiliza comunicarea electronică pentru obținerea dreptului solicitat, iar în cazul refuzului solicitantului de a utiliza comunicarea electronică, instituțiile au obligația de a prelua cererea/documentele acestuia sau, după caz, de a îl programa pentru a depune respectivele documente, într-o zi și la o oră stabilite de comun acord”, se prevede în proiectul de ordin al ministrului Muncii.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
4.295 afisari

9 COMENTARII

  1. @ O chestie ce încalcă dreptul de acces la serviciile publice pentru care plătesc impozite și taxe acelora ce nu folosesc mijloace electronice de comunicare, ?

  2. Bre, cucoană, ești întreagă la mansardă? Câți viitori pensionari au posibilități, cunoștințe IT și mijloace IT, de a trimite documente prin poșta electronică? Asta se cheamă dictatură, îngrădindu-se dreptul cetățeanului de a apela și direct cu instituția publică care este plătită din banii săi.

  3. O masura clar de dreapta, sa nu le ia cineva banii la ” autoritatile ” liberale, ca a chitatit ei destul, acum, baga mana n caraiman

  4. Cand mai lansati servicii online, nu va mai ganditi la oameni ca niste informaticieni ce sunt gata sa dezlege orice mister internetic. Ci ca ka niste oameni care mul5i din ei nu au nici macar un Iphone, nu au semnal la tara sau acoperire sau nu inteleg configurarea si interactiunea tastaturii. De ce mereu cred ca Pnl is batuti in cap cu maiu cel moale de grau umed, cat sa le mai trasara oarecum ganduri scurte ?

  5. Asa ati facut si cu scoala online care e muci la tara copii saracuti, proti fara semnal sau diviceuri etc

  6. Ca să poată să aplice ce-i aici are nevoie de calculator/laptop. Ca să descarce formularele are nevoie de internet. Ca să le semneze olograf tre’ să le listeze, are nevoie de imprimantă. Ca să le poată transmite înapoi trebuie să le scaneze, are nevoie de scaner.
    Mult succes tururor bunicilor din țara asta! Mai ales celor de la Cucuieții din Deal!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger