Bogdan Hossu, liderul Confederației Sindicale Cartel Alfa, a criticat extrem de dur intenția ministrului Muncii, Violeta Alexandru, de a introduce semnătura electronică pentru cetățeni la încheierea contractelor de muncă. Acesta a arătat că populația nu este pregătită pentru acest tip de semnătură și că oamenii riscă să-și piardă casele, mașinile și terenurile.
Soluția semnăturii digitale propusă de ministrul Muncii la contractele de muncă încheiate nu este deloc viabilă în acest moment, atrage atenția Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa, care susține că măsura ar putea avea consecințe dramatice. ”Avem un ministru al Muncii care nu înțelege nimic din piața muncii. Crede că dacă merge pe un sistem hei-rup rezolvă problemele, cum ne omoară și cu semnătura digitală. Semnătura digitală este, în principiu, ok, problema este dacă populația este educată să o utilizeze, pentru că dacă dai altcuiva semnătura digitală pot să rămâi fără mașină, fără casă și fără teren. Pentru că semnătura digitală înseamnă angajarea publică a unei chestiuni legate de structura respectivă, deci trebuie să vezi cum o manevrezi ca atare. În plus, trebuie să-ți pui întrebarea dacă instituțiile statului care ar trebui să umble cu semnătura digitală au capacitatea să facă acest lucru, mă refer la Justiție, la ITM, la toate instituțiile la care semnătura digitală are un impact în piața muncii”, ne-a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa.
Semnătura digitală costă
Președintele Cartel Alfa semnalează faptul că semnătura digitală costă iar în proiectul de act normativ al Ministerului Muncii nu este prevăzută o susținere financiară de către angajator și nu este prevăzută nici o copie a semnăturii digitale reciproce a contractului de muncă. ”Trebuie ținut cont de faptul că nu toți cetățenii țării vor avea capacitatea de a utiliza semnătura electronică, pentru că sunt mulți care nu au o cultură minimală în domeniul consecințelor și al modului de utilizare a unei semnături digitale. Noi nu avem nimic împotriva introducerii digitalizării, dar trebuie început de la instituțiile publice, nu de la populație. Dacă nu se face o educație, o instruire, oamenii nu vor ști consecințele, care pot fi foarte grave”, a mai afirmat Bogdan Hossu. Potrivit proiectului de lege inițiat de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, angajatorul și angajatul pot opta pentru utilizarea semnăturii electronice calificate pentru întocmirea tuturor înscrisurilor/documentelor din domeniul relațiilor de muncă rezultate la încheierea contractului individual de muncă, pe parcursul executării acestuia sau la încetarea contractului, în condițiile stabilite prin contractul individual de muncă, regulamentul intern și/sau contractul colectiv de muncă aplicabil, conform legii.
Inspecția Muncii, subordonată intereselor de partid
Bogdan Hossu, președintele Confederației Sindicale Cartel Alfa, o acuză pe Violeta Alexandru că vrea să-și subordoneze Inspecția Muncii, făcând referire la intenția anunțată a ministrului Muncii de a desființa și reînființa instituția. ”Inspectorii de muncă vor face ce se dispune prin ordin de partid. Așa se fac controalele la comandă. Când vrei să politizezi, nu să faci performanță într-o instituție publică, înseamnă că vrei să orientezi instituția respectivă ca să răspundă la comanda politică. Se dorește doar darea afară a personalului și angajarea pe bază de pile a personalului înregimentat politic. Nu a făcut nicio modificare a legislației, nicio îmbunătățire, nici măcar la REVISAL, unde este necesară digitalizarea bazei de date, pentru a corela REVISAL-ul cu situația plăților de la ANAF. În condițiile în care lucrătorii sunt penalizați la pensie de neplata contribuțiilor sociale de către angajatori, această acțiune este urgentă”, ne-a declarat Bogdan Hossu. Mai mult, într-o scrisoare deschisă adresată ministrului Violeta Alexandru, liderul Cartel Alfa a atras atenția că există un deficit de 1.500 de inspectori de muncă la această instituție. ”Suntem întru totul de acord că Inspecția Muncii este o instituție care nu își îndeplinește adecvat misiunea de a asigura respectarea legislației muncii și a drepturilor lucrătorilor. Doar că, în loc să modificați cadrul legislativ astfel încât aceasta să își realizeze scopul, angajând și personalul necesar pentru îndeplinirea tuturor atribuțiilor – în condițiile în care există aproximativ 1500 de posturi neocupate în organigramă – dumneavoastră doriți ca Inspecția Muncii să devină un instrument ajutător pentru exploatarea lucrătorilor. De data aceasta, în favoarea firmelor apropiate partidului care v-a pus în funcție”, a precizat Bogdan Hossu în scrisoarea deschisă adresată ministrului Muncii.