AcasăRecomandariBugetul pe 2015, umflat si cu resurse necunoscute

Bugetul pe 2015, umflat si cu resurse necunoscute

Dupa seria de balbe„uite bugetul, nu e bugetul, ba e, da’ vine mai tarziu”, Guvernul a avizat proiectul privind finantele publice pe 2015. Consiliul Fiscal a primit cu intarziere documentul si atrage atentia ca prognoza incasarilor nu are o baza in realitate, iar cheltuielile sunt subevaluate.

Seful Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru, se indoieste ca guvernul va gasi resursele prognozate pentru bugetul pe 2015

Asa cum a informat Ministerul Finantelor, indicatorii economici pentru 2015 pe care se bazeaza proiectul de buget de stat au urmatoarea structura:

–         Produs Intern Brut: 709, 68 miliarde de lei,

–         crestere economica: 2,6%,

–         inflatia medie anuala: 2,2%,

–         curs mediu: 4,42 de lei/euro,

–         venituri la buget: 226,36 de miliarde de lei (31,9% din PIB),

–         cheltuieli: 239,368 de miliarde de lei (33,7% din PIB),

–         deficit: 13 miliarde de lei (1,83% din PIB),

–         someri: 465.000,

–         salariu mediu net: 1.758 de lei.

Potrivit legii, Guvernul si Parlamentul au obligatia de a analiza opiniile si recomandarile Consiliului Fiscal la elaborarea strategiei fiscal-bugetare si a legilor bugetare anuale. Guvernantii au solicitat opinia Consiliului Fiscal, insa au dat ragaz expertilor institutiei doar 24 de ore pentru studiu, timp insuficient pentru formularea unui aviz. Cu toate acestea, reprezentantii institutiei au putut constata ca bugetul este cam umflat, nu are baze solide si nu sunt identificate clar resursele.

Prognoze mult prea optimiste

Consiliul Fiscal isi manifesta unele rezerve cu privire la nivelul prognozat al incasarilor aferente categoriilor „impozit pe venit”, „contributii sociale”, „impozit pe profit”, „impozite si taxe pe proprietate”. Se pare ca incasarile pentru aceste categorii  sunt prognozate a avansa mai rapid decat ar fi justificat de dinamica proiectata a bazelor macroeconomice relevante (adica a economiei) si de masurile de politica fiscala adoptate. Totodata, pe partea de cheltuieli, o serie de categorii, printre care  „cheltuieli de personal”, „cheltuieli cu bunuri si servicii”, „asistenta sociala”- par a fi usor subevaluate avand in vedere masurile adoptate, precum si executia bugetara aferenta anului 2014.  Pe de alta parte, Guvernul a anuntat ca va reduce cheltuielile pentru a se incadra in deficit, dar Consiliul Fiscal nu a gasit nicaieri in proiectul de buget in ce mod concret  se vor efectua scaderile respective. Totodata, autoritatile s-au angajat sa faca investitii bazandu-se pe dublarea absorbtiei fondurilor UE, dar expertii fiscali se indoiesc de acest  lucru, si prognozeaza continuarea scaderii investitiilor.

author avatar
Arpad Dobre
627 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger