Cauta

Bruxelles, vizuina spionilor

Ruşii, cu ochii şi urechile întinse peste tot: agent de securitate britanic de la ambasada din Berlin, DECONSPIRAT!

Bruxelles începe să fie recunoscută drept vizuina spionilor din inima Europei. Dar, în același timp, este și poartă de acces pentru agenții Chinei, ca să nu mai vorbim de ruși. Spre deosebire de orașele clasice prezentate de cinematografia americană drept „capitale mondiale ale spionajului”, care includ Viena, Budapesta, Berlin, Cairo sau Istanbul, Bruxellesul propune o concentrare neobișnuit de mare de misiuni diplomatice, de la sediul UE și până la cartierul general al NATO.

Washingtonul și Bruxellesul concurează pentru cel mai mare număr de pe glob de ambasade, consulate și alte reprezentanțe. Este o realitate, la fel ca aceea că agențiile de spionaj din America, Rusia și China operează nestingherite în zonă, căutând fiecare să penetreze cercul dușmanilor.

Belgia, copleșită de situație

„Sincer, belgienii sunt copleșiți de situația”, e prea mult pentru ei, a comentat Nigel Inkster, fost director de operațiuni în cadrul MI-6 (Serviciul secret de informații din Marea Britanie), azi consilier pentru Securitate Cibernetică și China la Institutul Internațional pentru Studii Strategice din Londra. Tot el a explicat: „Autoritățile de la Bruxelles nu au nici resursele, nici sprijinul politic necesar pentru a face față unei provocări la această scară”.

Deși discutată de ani de zile, se pare că această problemă se înrăutățește, iar atacul Rusiei asupra Ucrainei a crescut punctul de fierbere în Bruxelles.

Inerția politică din Belgia, o țară mult timp împotmolită între jumătățile sale flamande și francofone, ar fi de vină pentru lipsa de acțiune a autorităților. Din cauza unei scene politice fragmentate, poate dura luni de zile până ce se formează un guvern național; cel mai recent exemplu este un decalaj de 400 de zile între alegerile legislative din mai 2019 și numirea unui Guvern (septembrie 2020), iar în acest interval de timp securitatea nu este un subiect de interes pentru politicieni.

Capitala UE, poartă pentru China

Observația că Bruxellesul este înțesat de agenți străini nu este una nouă. Mai multe relatări apărute în 2018 și 2019 vorbeau despre asta: Politico a numit orașul „țintă principală pentru spioni”, iar Bloomberg i-a zis „poarta Chinei spre Europa”.

Acum trei ani, nemții de la Die Welt scriau, citând surse din serviciile de intelligence, că în capitala Belgiei operau cel puțin 250 de spioni chinezi și vreo 200 de ruși. Potrivit sursei citate, Serviciul European de Acțiune Externă (SEAE, brațul de intelligence al UE) a avertizat oficialii Uniunii Europene să evite anumite restaurante și baruri din centru „pentru că mulțimile adunate acolo la prânz includ agenți chinezi care încearcă să asculte conversațiile de la mesele alăturate”.

Beijingul trage cu Huawei și ZTE

Puterea Chinei este mult mai mult decât ce se vede la televizor. Echipamentele giganților de telecomunicații Huawei și ZTE sunt încă utilizate în toate cele trei mari rețele de telefonie mobilă belgiene și mulți experți cred că softul din echipamente este actualizat de la distanță, din China, cu noi versiuni cerute direct de conducerea Partidului Comunist.

Dar pericolul e mai mare de atât! Rețelele Huawei și ZTE utilizate în Bruxelles pot fi în orice moment închise, după bunul plac al Chinei. Ce înseamnă asta? Că Beijingul poate dezactiva comunicațiile pentru UE, NATO și SHAPE (Comandamentul Suprem al Puterilor Aliate din Europa) fix în timpul unei situații de urgență!

Efectul dureros al unei potențiale crize în serviciile de telecomunicații a fost demonstrat în timpul atentatelor teroriste din martie 2016 de la Bruxelles, când rețelele mobile au devenit, practic, nefuncționale preț de câteva ore. Inclusiv rețeaua națională de urgență a picat!

Biroul primului-ministru, penetrat de spioni străini

Infrastructura Belgiei este, în mare parte, vulnerabilă la atacuri din exterior, iar asta s-a demonstrat de curând, când un scandal uriaș a zguduit securitatea națională.

Un dispozitiv necunoscut a fost descoperit întâmplător în biroul primului-ministru! Echipamentul de tip „hack” a penetrat nu numai cancelaria premierului, ci și forțele de Poliție federale și locale, ai căror ofițeri și-au pierdut accesul la informațiile stocate pe dispozitivele electronice.

Agenții de securitate cibernetică nu sunt siguri de originea dispozitivului, dar nivelul sofisticat al aparutului sugerează că provine de la o putere majoră, o țară extrem de avansată atât în domeniul IT, cât și al spionajului. „Adevărul este că nu știm prea multe acum, ancheta abia a început”, a reacționat Michel Rignanese, de la Centrul Belgian pentru Securitate Cibernetică.

Panourile solare și riscul de securitate energetică

Și asta nu e tot! Surse din sistem vorbesc acum, când criza energetică deja își face simțite efectele, că și panourile solare (China este cel mai mare exportator al lumii de panouri solare) reprezintă un risc la adresa securității naționale.

La Bruxelles, rețeaua electrică este alimentată, în cea mai mare parte, cu energie produsă de panourile solare. Iar mulți specialiști sunt de părere că semiconductorii încorporați în aceste paniuri ar putea fi folosiți, de la distanță, pentru a opri sau a reduce semnificativ energia livrată rețelei electrice. Riscul este uriaș: să ne imaginăm numai ce-ar însemna ca, în eventualitatea unei dispute armate între NATO și o putere ostilă, Bruxellesul să rămână în beznă!

Ralph Ahlgren, președinte al companiei Soleeva (producător de panouri solare din Silicon Valley), confirmă că manipularea acestor panouri este fezabilă din punct de vedere tehnic: „Instalațiile solare la scară de megawați ar trebui să fie întotdeauna examinate cu atenție pentru a măsura riscul ca liniile/ canalele din spate să poată fi utilizate spre a dezactiva sau perturba o rețea de alimentare”.

Ultimele stiri

  • ULTIMA ORĂ. Au fost găsite trupurile a doi dintre cei trei tineri de origine română dispăruţi în apele râului Natisone, din Italia
  • UE cere prioritate zero pentru eoliene la intrarea în sistem. Celelalte capacități trebuie închise
  • Izmenele deontologelii trebuie înlocuite cu chiloții de mall
  • Caz înfiorător în Dolj! Un copil în vârstă de 13 ani a murit înecat. Poliţia a deschis un dosar penal
  • Accident grav: au fost implicate un autoturism şi un autobuz. Șase persoane, duse la spital
  • Cel mai mare criminal în serie din istoria Canadei, Robert Pickton, a murit. Fusese atacat în închisoare
  • ÎPS Teodosie: Orice atac de panică „însemnează o împuţinare de suflet”/ Ce spune Arhiepiscopul despre „patima” statului la telefon
  • O mașină a luat foc pe Autostrada București-Pitești. Care a fost cauza izbucnirii incendiului
  • Horoscop 2 iunie 2024. Primiţi nişte veşti importante
  • Burduja, despre întâlnirea cu Iohannis, de la Cotroceni: „Nu este o chestiune neobişnuită” – VIDEO
  • Exit mobile version