AcasăRecomandariBombă! Scutiri de impozite pentru șoferii profesioniști 

Bombă! Scutiri de impozite pentru șoferii profesioniști 

Senatorii vor ca șoferii de tir să nu mai muncească pentru firme din afara țării

Șoferii din domeniile transport călători și transport marfă vor avea salariul minim de 3.000 de lei și vor fi scutiți de impozite, potrivit unui proiect de lege depus la Senat. Măsura este impusă de criza de personal din această categorie profesională, care s-a accentuat tot mai mult la nivelul României, dar și pe plan mondial.

Conducătorii auto profesioniști de genul șoferilor de transport marfă, transport călători și vatmani, vor fi scutiți de impozitul de venit pentru sumele cuprinse între 3.000 și 30.000 de lei lunar, până în anul 2028, se arată într-un proiect de lege depus de senatorii PSD. Totodată, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a legii și data de 31 decembrie 2028 inclusiv, pentru persoanele fizice care realizează venituri din salarii asimilate salariilor realizate în baza contractelor individuale de muncă încheiate cu angajatori care desfășoară activități în domeniile transport de călători sau transport de marfa, cota contribuției de asigurări sociale se reduce cu 3,75 puncte procentuale.

”Prin derogare de la prevederile art. 224 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, persoanele fizice care își desfășoară activitatea în domeniile transport de călători sau transport de marfă sunt asigurate, în perioada cuprinsă între data intrării în vigoare a prezentei legi și data de 31 decembrie 2028 inclusiv, în sistemul asigurărilor sociale de sănătate fără plata contribuției. Totodată, acestea beneficiază până la 31 decembrie 2028, de drepturile acordate din sistemul asigurărilor pentru accidente de muncă și boli profesionale, sistemul asigurărilor pentru șomaj, conform legislației în vigoare, inclusiv de concedii, indemnizații de asigurări sociale de sănătate, fără plata de către angajatori a contribuției asiguratorii pentru muncă”, se mai arată în proiectul de act normativ. Potrivit documentului, perioadele lucrate în domeniile transport de călători sau transport de marfă constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizație de șomaj și indemnizație  pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislația în vigoare.

În România lipsesc 45.000 de șoferi

Potrivit specialiștilor și reprezentanților industriei transporturilor din România, în prezent, lipsesc circa 45.000 de șoferi profesioniști și un număr considerabil de vatmani, existând cazuri în care, din cauza lipsei de forță de muncă calificată, operatorii de transport, fie cei cu capital privat, fie cei cu capital public (mai ales în transportul local) nu pot opera cu întregul parc de autovehicule (autocare, autobuze, camioane, TIR-uri etc.), fiind nevoiți să țină în garaje între 10 si 15% dintre acestea, susțin inițiatorii proiectului legislativ. ”De aici decurg consecințele privind diminuarea activității economice și a taxelor/impozitelor plătite la buget. Această tendință se va accentua în contextul crizei Covid-19, care va antrena o criză economică ce se va manifesta dincolo de acest an. În aceste condiții, suntem nevoiți să apelăm la forța de muncă din afara Europei, din țări precum Nepal, India, Filipine, așa cum, spre exemplu, Polonia a angajat aproximativ 60.000 de șoferi din Ucraina”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
836 afisari
Zenville

Ultimele știri

Klaus Iohannis candidează a treia oară la Președinția României

Vineri să fie? Vineri a fost, e clar și sigur, fără îndoială! Pe la doişpe, nu ştiu care a debranşat România de la reţeau...

Pentru unii – mumă, pentru alţii – ciumă! Angajaţii care vor rămâne fără 50% din salariu după ce Guvernul se pregăteşte să le „taie”...

Guvernul le-a pus "gând rău" angajaţilor din sistemul bugetar care nu atrag fonduri europene. Anumite categorii de funcţionari ar putea pierde până la 50%...
proger