Miliardele de euro pentru relansarea economică, obținute teoretic de la Uniunea Europeană, sunt bani care trebuie returnați, neexistând fonduri nerambursabile. Mai mult, o parte din returnare se va face, obligatoriu, prin introducerea unor taxe pentru poluatori și sectorul digital, taxe care se vor regăsi în prețurile și tarifele plătite de români.
Din cele 79,9 miliarde de euro, cu care s-ar fi întors președintele Iohannis de la Bruxelles, doar 33,5 sunt pentru relansarea economică, restul, de 46 de miliarde, fac parte din bugetul multianual al UE pe șapte ani. Din cele 33,5 miliarde, jumătate sunt împrumuturi și jumătate granturi, dar absolut toți banii accesați vor trebui dați înapoi. Una dintre modalitățile de returnare stabilite de Comisia Europeană este majorarea unor taxe, majorare care se va regăsi în prețurile și tarifele serviciilor plătite de români.
”În planul acesta de relansare, în afară de împrumuturi, noi trebuie să returnăm și suma pe care o primim sub formă de granturi, cel puțin o parte consistentă, iar restul banilor urmând să fie colectați prin niște taxe europene, care vor fi introduse pentru poluatori și pentru sectorul digital. Aici Guvernul nu a prezentat prea multe cifre ca să vedem cât îl vor costa pe contribuabilul din România aceste chestiuni. Noi, la acest capitol, nu stăm foarte bine, avem mari poluatori și sectorul digital este un sector cheie și, dacă îl taxăm, să vedem cum putem să ne asigurăm că rămân în țară ca și investiții. Mai mult, este de așteptat ca aceste taxe să se regăsească în prețurile și tarifele plătite de români”, ne-a declarat europarlamentarul Victor Negrescu.
Bani mai puțini, condiții mai multe

România a pierdut la negocieri câteva miliarde de euro din domenii cheie pentru țara noastră. Mai mult, României i s-au pus și foarte multe condiții, care vor îngreuna și mai mult accesarea banilor europeni.”Din cele 46 de miliarde de euro din bugetul multianual al UE, sumele sunt mai mici față de propunerea inițială a Comisiei Europene. De exemplu, inițial, ar fi trebuit să primim 31 miliarde euro pentru coeziune și acum primim doar 26,8 miliarde. Și mai avem o tăiere la dezvoltarea rurală, de la 7,1 miliarde de euro, la 6,2 miliarde de euro. Fondurile de coeziune sunt foarte importante pentru România, pentru că aici intră infrastructura localităților, inclusiv spitale, IT, zona universitară, reabilitarea termică a blocurilor.
În plus, în propunerea Comisiei Europene erau mai multe condiționalități. Practic, Comisia Europeană îți prezintă în fiecare an ce reforme trebuie să faci și tu trebuie să folosești bani europeni pentru a răspunde acelor cerințe. Ceea ce înseamnă că România trebuie să vină cu un plan național de relansare economică negociat cu Comisia Europeană, care să răspundă inclusiv acelor recomandări ale Comisiei. Planul prezentat la restaurant în urmă cu câteva săptămâni nu poate fi planul respectiv, pentru că nu este raportat la aceste negocieri”, ne-a mai precizat europarlamentarul Victor Negrescu.
Riscăm să nu primim niciun euro
Dacă nu se va mișca extrem de repede, România riscă să nu ia niciun ban din cele 16 miliarde de euro din granturi, care nu au dobândă, destinate planului de relansare economică. Fondurile trebuie cheltuite rapid, în doi ani și câteva luni, iar pentru aceasta este nevoie de planul național și de proiectele de finanțare, pe care Guvernul nu se grăbește deloc să le întocmească. ”Marea problemă este că în planul de relansare, dacă nu ai accesat repede banii, îi pierzi. Ceea ce este periculos pentru state precum România, care nu au capacitatea de absorbție foarte ridicată. Eu aici aș fi negociat tocmai această regulă, ca să ai mai mult timp să accesezi, să poți apela la mecanismele de sprijin pentru statele care au deficiențe în a accesa bani europeni. Or noi nu am avut o strategie”, a mai afirmat europarlamentarul Victor Negrescu.
Va zice Copilu sta scris alb pe negru. Noi nu o sa luam mai mult de 2 miliarde din 80. Banii sunt pt scandinavi.
Bai , Copile , las-o jos ca macane , habar n-ai ce postezi ! Daca era PSD-ul la guvernare , te-am fi crezut , nu au luat un chior din banii europeni de frica OLAF-ului , tu faci propaganda pentru aia cu doua clase si ti s-a nazarit pe scandinavi . De unde ai luat jobenul cu minciuni ? Victor Negrescu o abureste la greu , strugurii sunt acri , cine stie cu ce post l-a mintit Ciolacu …!
Negulescu e pupila Vioricai, deci e de mare incredere; a facut minuni cat a fost pe la Bruxelles !!! S-au cum se zice ” a facut rahatul praf ” !
Acești bani trebuiesc dați înapoi…cum??… întrebați-l pe președinte….poate ne lămurește cum e cu bănii ăștia..
Pai ultima data am absorbit un miliard din cele 31 deci in 7 ani doar 9 din cele 27 adică 96% sa nu fii penalizat fata de 35%. A calculat decent Copilu ca Pnl atrage cu un mld mai mult deci 2 pt ca nici ei nu pot fura si nu se baga la mai mult…
IL asteptam pe Sica sa puna botu
Cum puteți crede asa ceva, pai nu a negociat Iohanis fonduri pentru România…….
A obținut tot ce a cerut….
aproape NUMIC…..