AcasăOldBNR urecheaza Guvernul din cauza relaxarii fiscale

BNR urecheaza Guvernul din cauza relaxarii fiscale

Proiectul noului Cod Fiscal are in vedere reducerea TVA si renuntarea la impozitul pe dividende, masuri binevenite si care pot fi suportate de bugetul unor state ca Marea Britanie, fost mare imperiu. Reprezentantii BNR avertizeaza ca, in conditiile in care Romania nu a avut vreun imperiu pentru a se finanta acum din foste colonii, nu-si poate permite scaderi de taxe si nu se poate obtine crestere economica prin relaxare fiscala.

Valentin Lazea cere guvernantilor sa dea dovada de responsabilitate in domeniul fiscal

Din 2016 se va modifica substantial legislatia fiscala, iar proiectul de Cod Fiscal pentru 2016, cu prevederi aplicabile pana in 2019, vine cu numeroase reduceri de taxe:

–         reducerea cotei standard a TVA pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% din 1 ianuarie 2016, iar la carne, peste, legume si fructe, de la 24% la 9% din 1 ianuarie 2016;

–         reducerea cotei TVA de la 20% la 18% incepand cu 1 ianuarie 2018;

–         reducerea din 2016 cu 15% -70% a accizelor la motorina, benzina fara plumb, benzina cu plumb, bere, vinuri spumoase, pentru alcool etilic etc.

Toate acestea inseamna insa un minus de peste 36 de miliarde de euro la bugetul statului, dar guvernantii sustin ca o parte din bani se vor recupera prin efectele indirecte pe care le produc masurile, iar alta parte, printr-o mai buna colectare a taxelor (TVA se colecteaza, in prezent, sub 50% din ceea ce ar trebui sa ajunga la Fisc). Expertii fiscali si economistii avertizeaza ca planurile autoritatilor sunt hazardate, iar asteptarile, mult prea optimiste.

Trai nemtesc pe munca greceasca?

Romania ar urma sa adere, in 2019, la zona euro, dar pentru aceasta ar trebui sa aiba o crestere economica sustinuta si sa obtina macar 60% din media europeana a puterii de cumparare, precum si a nivelului de trai din UE. Economistul sef al BNR, Valentin Lazea, a avertizat, ieri, ca  nu se obtine crestere economica prin relaxare fiscala. „Secole intregi de management economic arata ca nu prin politici fiscale si monetare laxe se obtine crestere economica”, a punctat  Lazea, remarcand insa ca relaxarea fiscala pare a fi in trend la nivel european. Oficialul BNR a tinut insa sa sublinieze ca situatia statelor este diferita, iar Romania nu se poate compara cu tari puternice, care au avut imperii, precum Marea Britanie care isi poate acoperi datoriile  prin active detinute in strainatate. „Daca insa tu (Romania – n.r.) esti debitor net si n-ai imperii, despre ce vorbim?”, s-a intrebat Lazea. El a mentionat ca, daca romanii vor sa traiasca bine ca in Germania, trebuie sa gandeasca si sa munceasca precum cetatenii germani. „Intrebarea care se pune este daca Romania vrea sa faca parte din grupul tarilor performante sau din cel al statelor sub-performante, alaturi de Grecia sau altele? Atunci trebuie sa intrebi publicul: vreti sa traiti ca nemtii? Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii?”, a concluzionat Lazea.

author avatar
Arpad Dobre
780 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger