Cauta

BNR agreeaza conversia creditelor si favorizeaza bancile

Sefii bancilor comerciale din Romania s-au intalnit, ieri, cu Mugur Isarescu, pentru a discuta solutiile pe care le pot oferi debitorilor cu credite in franci elvetieni. Printre propuneri se numara conversia imprumuturilor la un curs cu discount, scaderea dobanzilor si solutii individuale.

Mugur Isarescu avertizeaza ca aplicarea unor solutii gresite la conversia creditelor poate crea risc sistemic pe piata bancara

In urma discutiilor, conducerea BNR a emis un set  de principii care, la prima vedere, par a-i proteja mai degraba pe bancheri, dar au in vedere si mentinerea unui grad de suportabilitate a nivelului ratelor bancare.

Baza de negocieri

Iata cateva dintre principiile care  vor putea fi utilizate de bancheri (ca pe debitori nu i-a intrebat nimeni nimic) la negocierile cu clientii:

1.         Exista o multitudine de situatii individuale specifice. Nu exista o singura situatie general valabila care sa reclame o singura abordare general valabila.

2.         Stabilitatea sistemului financiar bancar este esentiala pentru finantarea cresterii economice, pentru crearea de locuri de munca, pentru cresterea veniturilor cetatenilor si crearea conditiilor de rambursare a creditelor. BNR subliniaza ca situatia creditarii in CHF nu reprezinta un risc sistemic, dar adoptarea unor masuri inadecvate poate induce un astfel de risc.

3.         In opinia BNR, negocierea oricarei solutii trebuie:

– sa fie bine tintita catre persoanele care au o reala nevoie de a fi sprijinite;

– sa se bazeze pe o impartire rezonabila a costurilor ajustarii;

– sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar – bancar , adica sa nu creeze riscuri pentru milioane de deponenti;

– sa nu creeze hazard moral, adica sa nu genereze asteptari nerezonabile pe viitor (privind neplata serviciului datoriei) si sa nu discrimineze debitorii in alte monede (lei, euro, dolari).

Concluzii

Potrivit BNR, debitorii pot obtine, printre altele:

–           solutii individualizate care sa mentina ratele lunare in lei aferente creditelor in CHF la un nivel apropiat celui  din decembrie 2014;

–           conversia creditelor din CHF in lei la cursul zilei si/sau acordarea unui discount privind cuantumul servicului datoriei. Potrivit Directivei UE nr. 17 din 4 februarie 2014, conversia creditelor se face la cursul din ziua preschimbarii imprumutului in alta moneda, nu la cel istoric, din data obtinerii creditului, daca in contract nu se prevede altfel;

–           reducerea temporara a ratei dobanzii la creditele in CHF, pentru a compensa efectul aprecierii monedei elvetiene;

–           flexibilizarea mecanismului de rescadentare si a duratei in raport cu capacitatea financiara a debitorilor.

In concluzie, se poate intelege ca BNR nu insista pentru adoptarea unui act normativ, dar daca acest lucru nu mai poate fi impiedicat, legea respectiva sa aiba in vedere propunerile amintite, care, pe ici, pe colo, in partile esentiale, favorizeaza bancile.

Ultimele stiri

  • Dacă nu erau bulgarii, poporul v-ar fi iubit cu ouă și roșii, domnule Bolojan!
  • VIDEO. Angajații de la Finanțe tună și fulgeră în fața ministrului Nazare: Veniți în fiecare birou, la fiecare etaj, să vedeți în ce condiții lucrăm!
  • Actrița Manuela Hărăbor, scoasă din distribuția unui serial pe motiv de „expunere politică”: „Cum e cu egalitatea de drepturi a ideologiei voastre pro-europene?”
  • Surse. CCR se pregătește să acorde indemnizații de câte 180.000 de lei pentru cei 3 judecători care își termină mandatul
  • Jocuri de noroc: Când influenceri și vedete devin dealerii noii dependențe
  • A expirat plafonarea la energia electrică/Cu cât cresc facturile la curent
  • ANRE majorează tarifele reglementate de distribuţie a gazelor naturale, de la 1 iulie
  • Elena Udrea află astăzi dacă va fi liberată condiționat. Judecătoria Ploiești, așteptată să se pronunțe asupra cererii fostului ministru
  • Comunicat de presă GREENVIRO SRL
  • Caricatura Zilei
  • Exit mobile version