AcasăRecomandariBlocurile reabilitate, un pericol Colectiv!

Blocurile reabilitate, un pericol Colectiv!

Profesionistii din domeniul constructiilor si a reabilitarii termice atrag atentia ca anveloparea blocurilor cu materiale de proasta calitate induce riscul producerii de incendii. Solutia este utilizarea polistirenului ignifugat, care, in functie de clasa de combustibilitate, fie nu intretine arderea, fie nu se aprinde deloc.

Asociatiile de proprietari responsabile au solicitat termoizolarea blocurilor cu polistiren ignifugat

Reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Polistiren Expandat din Romania (ROMEPS) avertizeaza asupra riscurilor la care pot fi expusi cetatenii daca se folosesc materiale neconforme pentru reabilitarea termica. Conducerea ROMEPS sustine ca, in prezent, exista o anume dezinformare in piata, potrivit careia polistirenul expandat este inflamabil, comparativ cu alte materiale. In realitate insa, testele efectuate de numeroase institute ale pompierilor dovedesc faptul ca polistirenul ignifugat satisface toate normele europene de siguranta. „Este important sa luam in calcul intregul sistem de termoizolare atunci cand vorbim de rezistenta la foc, deoarece acesta este protejat cu masa spaclu, armat cu plasa si protejat si de tencuiala decorativa, care este la randul ei ignifuga”, a precizat director executiv ROMEPS, Delia Filip, cu prilejul unui seminar organizat de Liga Asociatiilpr de Proprietari – HABITAT.

Materiale sigure

Pentru a ne proteja si a nu ne expune la riscuri, trebuie sa fim atenti la materialele termoizolante folosite la reabilitarea termica. Daca decideti sa va termoizolati blocul sau casa cu polistiren expandat, pentru protectia impotriva incendiilor ar trebui sa alegeti varianta ignifugata. Materialul este mai scump, dar eliminati riscul propagarii unui incendiuu din cauza polistirenului. Concret, specialistii recomanda polistiren din:

–         Clasa de combustibilitate B – practic incombustibil (nu arde, nu intretine arderea)

–         Clasa de inflamabilitate E – practic neinflamabil (nu se aprinde)

Obligatiile asociatiilor de proprietari

Ptetedintele HABITAT, Mihai Mereuta, a enumerat cateva dintre obligatiile ce revin asociatiilor de proprietari privind protectia impotriv incendiilor. Persoanele fizice, asociatiile familiale sau persoanele juridice care detin parti din acelasi imobil trebuie sa colaboreze pentru indeplinirea obligatiilor ce le revin prin lege, in vederea asigurarii masurilor de aparare impotriva incendiilor pentru intregul imobil. Pentru fiecare nivel/apartament al cladirilor de locuit este prevazut un stingator de incendiu cu performanta de stingere echivalenta cu focarele 21A si 113B, conform standardului de referinta SR EN 3-7. Totodata, conform reglementarilor, pentru asigurarea interventiei in caz de incendiu se recomanda amplasarea in bucatarii a unui stingator sau a unei paturi antifoc.

author avatar
Arpad Dobre
1.167 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger