AcasăRecomandariBanca nationala a Romaniei, expusa provocarilor momentului: Politica monetara a BNR, un...

Banca nationala a Romaniei, expusa provocarilor momentului: Politica monetara a BNR, un esec!

Analistul economic Florin Citu sustine ca Banca Nationala a Romaniei se afla in fata unor mari provocari, intrucat se pare ca tintirea inflatiei, principalul instrument de stabilizare a preturilor, a cam esuat, iar politica monetara trebuie relaxata acum, altfel ne paste o deflatie pe termen lung.

Florin Citu (foto) solicita sefului BNR, Mugur Isarescu, relaxarea politicii monetare

Florin Citu a remarcat faptul ca BNR, are un singur obiectiv- stabilitatea preturilor pe termen mediu. Pentru ca aceasta definitie este prea vaga, banca centrala a adoptat un obiectiv mai clar – tintirea directa a inflatiei, iar pentru a face lucrurile si mai clare, BNR anunta ce tinta de inflatie urmareste. Potrivit analistului, in practica, banca centrala estimeaza evolutia viitoare a ratei de inflatie si ia decizii in asa fel incat rata inflatiei sa ajunga la tinta in cel mult opt trimestre si sa ramana acolo (sau foarte aproape).

Deflatie = regres economic

Mugur Isarescu nici nu vrea sa auda de reducerile de taxe dorite de premierul Ponta

Analistul considera ca, in teorie, prin tintire, curba inflatiei se aplatizeaza si merge spre cifra tintita. In realitate, curba respectiva are dese suisuri si coborasuri, iar tendinta nu este de scadere si intrare in deflatie, nicidecum pastrarea acesteia peste zero, cum si-a propus BNR. „Dupa cum arata evolutia inflatiei lunare nu pare ca este generata de un proces stabil. Altfel spus nu pare ca pe termen mediu un soc (cresterea TVA, deprecierea monedei, etc.) ar avea doar un efect temporar”, arata analistul. El atrage atentia ca daca rata inflatiei este rezultatul unui proces instabil, atunci toate eforturile BNR de a estima rata inflatiei sunt inutile. In cazul reducerii TVA, efectele acesteia  vor disparea dupa 12 luni, iar acest lucru ar insemna ca, dupa aceea, inflatia va creste, dar Citu are alta opinie. El sustine ca tendinta inflatiei era, oricum, de scadere inainte de reducerea TVA, iar dupa disparitia efectului acestei masuri fiscale, tendinta va fi tot de descrestere, astfel ca economia va ramane in deflatie, cu toate efectele negative ce decurg (stagnarea economie, urmata de regres economic, asa cum s-a intamplat in Japonia si in zona euro).

Ce e de facut?

Citu sustine ca aici intervine banca centrala. Politica monetara trebuie sa se asigure ca preturile sunt stabile. „Stim cum este definita aceasta stabilitate. O politica monetara care reusea stabilitea preturilor ar fi facut ca rata inflatiei sa fie stabila in jurul tintei de inflatie si nu in jurul unui trend care se indeparteaza de tinta. Aceasta analiza prezinta atat esecul politicii monetare cat si provocarile pentru banca centrala”, arata analistul. In consecinta, el spune ca banca centrala trebuie sa implemeneteze o politica monetara mult mai relaxata decat o cer conditiile economice. „Este nevoie de acest tip de politica monetara, pentru a contracara politica monetara mult prea restrictiva pentru conditiile economice din perioada 2009-2013”, a recomandat Florin Citu.

author avatar
Arpad Dobre
600 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger