AcasăRecomandariAu rezolvat-o! Achiziția de tablete, în sarcina școlilor și primăriilor

Au rezolvat-o! Achiziția de tablete, în sarcina școlilor și primăriilor

Școlile vor fi nevoite să cumpere de tablete pentru învățământul on-line

Guvernul a reușit, din nou, să ne bage în ceață. După ce Ministerul Educației a anunțat că licitația pentru achiziția a 250.000 de tablete pentru copiii defavorizați se va încheia în septembrie, Ministerul Fondurilor Europene vine și spune că achiziția o vor face școlile și primăriile.

”Cu tabletele suntem în plin proces de achiziție. Semnarea contractului, dacă nu există contestații, ar trebui să se întâmple la finalul lunii august. Dacă se vor face contestații, din nefericire, procedura va fi prelungită. Noi ne dorim ca licitația să se încheie în septembrie și cele 250.000 de tablete de la Ministerul Educației să ajungă la copiii care au nevoie de ele”, anunța Guvernul, la începutul acestei luni. Pe site-ul Ministerul Fondurilor Europene a apărut însă un proiect de ordonanță de urgență care prevede că achiziția tabletelor se va face din bani europeni și de către unitățile șoclare și primării.

Proiectul, aflat în dezbatere publică până pe 21 august, prevede aprobarea achiziționării, de către unitățile școlare și autoritățile locale, de echipamente IT mobile, respectiv tablete pentru uz școlar cu acces la internet, precum și a altor echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediu on-line, în limita a 50.000.000 euro, din care contribuția UE este de 42.500.000 milioane euro, iar contribuția națională este de 7.500.000 milioane euro. Finanțarea achiziției echipamentelor IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar se acordă prin granturi din fonduri externe nerambursabile, în limita unei valori de 200 euro/tabletă pentru uz școlar, echivalentul în lei la data efectuării achizițiilor. Totodată, în valoarea de achiziție a tabletelor pentru uz școlar vor fi incluse și cheltuieli cu abonamentul lunar la internet dacă prin procedura de achiziție publică este prevăzută această condiție.

Primul venit, primul servit

Potrivit proiectului de ordonanță de urgență elaborat de Ministerul Fondurilor Europene, cererile de finanțare pentru accesarea de fonduri externe nerambursabile necesare achiziționării de echipamente/dispozitive electronice pentru activitățile didactice ale elevilor din ciclul gimnazial care urmează a se desfășura în mediul on-line se aprobă la finanțare, în limita fondurilor alocate cu această destinație, cu respectarea principiului primul venit-primul servit, precum și cu respectarea pragului minim de calitate stabilit potrivit ghidului solicitantului aprobat în condițiile legii.

”Autoritățile publice locale pot aproba credite de angajament, precum și credite bugetare, după caz pentru achiziția de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line, pot derula proceduri de achiziție publică și pot efectua plăți eligibile pentru decontare din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operațional Competitivitate, începând cu data de 01 august 2020 (n.r. proiectul a fost publicat în data de 11 august). Unitățile școlare pe baza creditelor de angajament și a creditelor bugetare aprobate potrivit legii pot încheia cu respectarea prevederilor legale contracte de achiziție publică pentru procurarea de echipamente IT mobile de tip tabletă pentru uz școlar și alte echipamente/dispozitive electronice necesare desfășurării activității didactice în mediul on-line și pot efectua plăți eligibile din fonduri externe nerambursabile în cadrul Programului Operațional Competitivitate, începând cu data de 01 august 2020”, se arată în proiectul de act normativ.

W.C.-uri în containere pentru școli

Toaletele mobile, instalate la școlile fără apă și canalizare

Unitățile de învățământ care nu sunt racordate la apă și canalizare pot cumpăra toalete mobile, amplasate în containere, precum și dezinfectanți, banii fiind ulterior decontați din fonduri europene. ”Achiziționarea de containere mobile sanitare este eligibilă pentru unitățile școlare care nu au asigurat accesul la rețeaua de apă-canalizare, cu condiția contractării în condițiile legii a serviciilor de vidanjare pe toată durata utilizării containere mobile sanitare, în limita valorii de 5.000 euro echivalentul în lei la data aprobării ghidului solicitantului. Depășirea cheltuielilor cu achiziția de containere mobile sanitare se suportă de către beneficiarul finanțării”, se mai precizează în proiectul de ordonanță de urgență.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.