AcasăOldAsiguratorii au picat testele de stres ale ASF: capitalurile Astra si Euroins...

Asiguratorii au picat testele de stres ale ASF: capitalurile Astra si Euroins sunt pe minus!

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a publicat o evaluare referitoare la cele 13 firme de asigurari din Romania, iar rezultatele sunt catastrofale. Astra Asigurari, Carpatica Asig, Euroins si Exim au un deficit urias de capital si au picat testele de stres initiate de ASF.

Firma de asigurări Euroins este des reclamată de clienți pentru neplata RCA

Exercitiul de Evaluare a Activelor si Pasivelor (BSR), efectuat de ASF a avut ca rezultat o ajustare globala in minus de 1,4 miliarde de lei in capitalurile proprii agregate ale societatilor participante (100,4% fata de totalul capitalurilor proprii ale societatilor participante anuntat  inainte de BSR). Patru dintre cele 13 societati de asigurare participante (Astra, Carpatica, Euroins si Exim) detin capitaluri proprii negative, adica sunt pe minus. La nivel individual, in urma realizarii exercitiului BSR, ratele de solvabilitate ale Astra,  Carpatica, Exim si Euroins au inregistrat, de asemenea, valori negative, in timp ce ratele de solvabilitate ale Groupama si Asirom au inregistrat valori sub 100% pentru asigurarile generale, insa de peste 100% la nivel combinat. Ratele de solvabilitate ale tuturor celorlalte societati de asigurare au inregistrat valori de peste 100%.

Bilant cu minusuri si plusuri

In baza bilantului, societatile de asigurare participante au fost grupate dupa cum urmeaza:

1) Grupa 1: firme care detin capitaluri proprii negative: Astra, Carpatica, Euroins si Exim;

2) Grupa 2: societati care nu respecta fondul minim de siguranta: Astra,  Carpatica, Euroins si Exim;

3) Grupa 3: companii care nu respecta marja de solvabilitate: Astra,  Carpatica, Euroins, Exim, Groupama si Asirom;

4) Grupa 4: asiguratori care nu respecta normele aplicabile acoperirii rezervelor tehnice cu activele admise: Astra, Carpatica si Euroins;

5) Grupa 5: firme care indeplinesc cerintele de solvabilitate in urma exercitiului de evaluare a activelor si pasivelor (de exemplu, rata de solvabilitate peste 100% si respectarea fondului minim de siguranta): Allianz, AXA, Generali, ING, Omniasig, Uniqua si PAID.

Probleme cu solvabilitatea

Concluzionand, aflam ca  Astra, AXA,  Carpatica, Euroins si Exim ar avea o rata a SCR sub 0%, Groupama si Uniqua – o rata a cerintei de capital de solvabilitate (SCR) intre 0% si 50%, Asirom si PAID – o rata a SCR intre 50% si 100%, Allianz si Omniasig – o rata a SCR intre 100% si 150% , iar Generali si ING – o rata a SCR care ar depasi 150%. Pe de alta parte, evaluarea prezentata de ASF arata ca opt dintre cele 13 societati de asigurare ar avea o rata a cerintei de capital minim (MCR) mai mare de 100% (Allianz, Asirom, Generali, Groupama, ING, Omniasig, PAID si Uniqua). Astfel, firmele Astra, AXA,  Carpatica, Euroins si Exim ar avea o rata a MCR sub 0%, Asirom si Uniqua – o rata a MCR intre 100% si 150%, in timp ce rata MCR a Allianz, Generali, Groupama, ING, Omniasig si PAID ar depasi 150%.

O singură firmă de asigurări estesolvabilă în caz de cutremur

Raportul privind  Evaluarea Activelor si Pasivelor (BSR) arata ca, in conditii de stres, adica in cazul aplicarii unor scenarii adverse pe piata financiara si a asigurarilor (cutremur, catastrofe naturale), majoritatea societatilor de asigurare nu ar avea capital suficient.

In caz de cutremur, cea mai solvabila companie este ING (NN)

Scenariile privind testele de stres specifice asigurarilor – care implica catastrofe naturale, respectiv cutremur si inundatii – au cel mai mare impact asupra pozitiei societatilor de asigurare participante , daca se aplica regimul de supraveghere Solvabilitate II. In scenariul de catastrofa naturala de tipul unui cutremur, valoarea cerintei de capital de solvabilitate (SCR) agregata creste de la 5,4 miliarde de lei in scenariul de baza, la 6,4 miliarde de lei. Cu toate acestea, totalul fondurilor proprii eligibile pentru acoperirea SCR a scazut de la 174 milioane de lei la minus 3,6 miliarde de lei. La nivel individual, numai ING (NN), o societate de asigurari de viata, a inregistrat, ulterior testarii la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR mai mare de 100%, in timp ce Allianz a prezentat o valoarea pozitiva a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societati de asigurare participante la exercitiu au inregistrat in cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%.

Mari probleme si la inundatii

Scenariul de catastrofa naturala cu inundatii a avut un impact similar asupra societatilor participante, desi mai putin drastic, deoarece acest scenariu este mai putin sever decat cel pentru cutremur. Trei societati de asigurare – Allianz, Generali si ING – au inregistrat o valoarea a ratei SCR de peste 100%, toate celelalte societati de asigurare situandu-se sub acest prag. Groupama si Omniasig au inregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar restul asiguratorilor consemneaza valori negative.

Căderea leului, acoperită 100% doar de patru asigurători

Testele de stres efectuate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF)  la cele 13 firme de asigurari din Romania releva ca, in caz  de criza economica si de depreciere masiva a leului, doar patru asiguratori au solvabilitate peste 100%.

Allianz și Omniasig, printre cele mai solvabile firme în caz de criză economică

Raportul de evaluare a activelor si pasivelor (BSR), publicat de ASF, arata ca in cazul scenariului de stres referitor la deprecierea leului, patru societati de asigurare – Allianz, Generali, ING si Omniasig au inregistrat valori ale ratei cerintei de capital de solvabilitate (SCR) mai mari de 100%, iar celelalte noua societati de pe piata asigurarilor nu indeplinesc aceste cerinte. Pe de alta parte, Asirom, Groupama, Uniqa si PAID au inregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, iar ceilalti cinci asiguratori au fonduri proprii negative. Cu mici diferente, scenariul de stres in caz de apreciere a leului are un rezultat similar in ceea ce priveste respectarea cerintelor de capital.

Avertisment de la ASF

Potrivit ASF, firmele de asigurari evaluate prin teste de stres  trebuie sa pregateasca planuri de actiune care sa includa masurile menite sa corecteze orice problema identificata ca rezultat al exercitiului BSR si testului de stres. Planurile de actiune vor fi verificate de ASF si vor include toate masurile adoptate – teoretic, dar neaplicate – de catre societatile de asigurari inca din iunie 2014 si care pot corecta deficientele identificate in cursul recentului execitiu BSR.

 

 

author avatar
Arpad Dobre
628 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger