AcasăRecomandariArmele expirate ale MapN, recondiționate și vândute în Africa

Armele expirate ale MapN, recondiționate și vândute în Africa

Transportoarele cu piese din dezmembrări, vândute în țările subdezvoltate

Ministerul Apărării Naționale a decis să vină în ajutorul industriei de armament din România și să doneze produsele militare expirate. Acestea vor fi dezmembrate, recondiționate și vândute de societățile de profil în țările din lumea a treia, unde standardele de calitate nu sunt atât de ridicate.

Deși pare puțin surprinzător, decizia ministrului Apărării, Nicolae Ciucă, de a strânge toate vechiturile expirate din dotare și de a le dona industriei de armament a fost primită cu mult entuziasm de sindicatele din acest sector. Muniția, armamentul, tancurile și blindatele vor fi dezmembrate și folosite ca piese de schimb pentru mentenanță, dar, mai ales, vor fi recondiționate și vândute ulterior pe piețele lumii a treia, în special din Africa, unde pretențiile asupra calității nu sunt atât de mari.

Aflată într-o situație dezastruoasă, pentru industria de armament din România orice sursă de venit reprezintă o gură de oxigen, susțin reprezentanții sindicatelor din acest domeniu. Proiectul de Hotărâre de Guvern, inițiat de Ministerul Apărării Naționale, introduce, de fapt, norme de aplicare unui HG din 2010. Normele aduc ca noutate posibilitatea dezmembrării armamentului și blindatelor și refolosirii acestora de către societățile din industria de armament. Mai mult, bunurile expirate, transmise cu titlu gratuit societăților, vor putea proveni și de la unitățile MAI și ale Administrației Naționale a Penitenciarelor. ”În funcție de natura bunurilor care fac obiectul transmiterii, operatorii economici pot solicita efectuarea unor operațiuni de demilitarizare/dezmembrare parțială a bunurilor în elemente componente. Solicitarea, cu nominalizarea explicită a operațiunilor de executat, se transmite de către operatorul economic odată cu cererea de acces în unitățile militare deținătoare. Spațiile pentru executarea acestor operațiuni sunt stabilite de comandantul unității militare, iar operațiunile se execută de către operatorii economici, cu resurse umane proprii”, se arată în proiectul de Hotărâre de Guvern.

Export în lumea a treia

Preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu, susține că societățile românești primesc cereri de armament din țările subdezvoltate, în special din zona Africii, și că s-ar putea recondiționa multe produse militare care să meargă apoi la export. ”Hotârârea 38/2010 prevedea ca toate produsele scoase din uz de la MApN erau date către industria de apărare, care le vindea ca fier vechi. Acum s-a regândit această chestie și au zis că, dacă se scoate un transportor din uz, îl va da, de exemplu, la Automecanica Moreni, să poată refolosi cardanul, puntea sau altă piesă.

Industria de apărare poate să recondiționeze aceste piese și să le aducă în stare de funcționare și să le folosească pe post de piese de schimb, pentru că foarte multe firme care executau anumite produse ori au dispărut de pe piață, ori nu mai fabrică acele produse. Este o mană cerească pentru societățile noastre. Marele avantaj este și pentru MApN, că se scade din gestiune cu aceste produse, cu care stau încărcați în curte. Mai mult, apar fel și fel de cereri de armament din lumea a treia, unde standardele sunt mai scăzute, și atunci societățile ar putea să recondiționeze produsele și să le vândă pe aceste piețe”, ne-a declarat Constantin Bucuroiu, preşedintele Alianţei Sindicatelor din Industria de Apărare.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.249 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger