Nici nu se pune problema să apară un vaccin anti-Covid mai devreme de aprilie 2021, cel puțin așa susțin sursele diplomatice contactate de un fost ministru de externe. Mai mult, susține acesta, elvețienii și-au canalizat eforturile pe descoperirea unor tratamente pentru Covid, în diferite stadii ale bolii, recunoscând faptul că un vaccin nu va rezolva problema.
Contactele diplomatice din Statele Unite ale Americii i-au transmis fostului ministru de externe, Cristian Diaconescu, faptul că un vaccin anti-Covid va ieși pe piață abia după luna aprilie a anului viitor. ”Trebuie să luăm totuși această informație cu toată nota de relativitate. Pentru că, mai exact, la întrebarea privind un orizont de timp pentru lansarea pe piață a vaccinului răspunsul a fost după luna aprilie. Și asta o știu pe zona americană. Elvețienii, din ce știu diplomații, spun că marea majoritate a cercetărilor și resurselor merg pe tratament și mai puțin pe vaccin, pentru că nu este foarte sigur vaccinul și pentru că durează. Este multă propagandă pe piață, cu descoperirea vaccinului, cu achiziționarea lui. Uniunea Europeană l-a achiziționat în principiu, adică a plătit banii în avans. Chiar dacă virusul acesta nu este atât de distrugător, vestea rea este că nimeni nu spune că o să dispară, și asta o știu din ce am mai vorbit cu oameni din afara țării. Trebuie să ne adaptăm, să găsim, să contracarăm, să împiedicăm, dar ideea că ar dispărea cu totul nu am auzit-o”, ne-a declarat fostul ministru de externe, Cristian Diaconescu.
Online-ul, nociv pentru studenți
Profesor de drept internațional la câteva universități din țară, Cristian Diaconescu recunoaște că învățământul on-line nu este benefic nici pentru studenți. ”Predau on-line sau cel puțin mă uit la un ecran și vorbesc două ore. Ce fac studenții în partea cealaltă a ecranului nu știu. La un moment dat le-am spus ca măcar la examene să-și arate fața și când și-au arătat fața am constatat că doi dintre studenții mei dădeau examenul din mașină. Adică Doamne ferește! Vorbim totuși de studenți. Accesul este mult mai ușor în învățământul on-line pentru studenți, dar nu ai interacțiune. În afară de vreo doi-trei studenți, care sunt mai implicați, mai activi, cu ceilalți 13-14 nu interacționezi. Adică ei își deschid online-ul, dar pe partea cealaltă nu știi ce fac, dacă sunt acolo sau nu, pentru că vezi doar nume și atât. Nu-i pot obliga să-și arate fața și cei mai mulți nu o fac. Avem seminare și este foarte greu să le ții on-line. Și examenele le dăm on-line și nu avem certitudinea că nu se inspiră din altă sursă. Eu predau într-o zonă umanistă, unde este importantă interacțiunea pentru că, pe deoparte, este nevoie de atenția celuilalt când explici niște lucruri, iar pe de altă parte profesorul nu are feedback. Sunt anumite lucruri care trebuie argumentate suplimentar, dar, fără feedback, nu ai cum să știi pe ce trebuie să mai pui accent”, a mai afirmat Cristian Diaconescu.
Vacanță prelungită de iarnă
Propunerea fostului ministru de externe, prof. Cristian Diaconescu, de a introduce vacanța prelungită de iarnă, pe sezonul rece, și de a se învăța în vacanța de vară, a stârnit numeroase polemici și dezbateri. Acesta consideră ca vacanța elevilor este necesară mai mult pentru Guvern, care va avea timp să se pregătească pentru începerea școlii în siguranță. ”M-au contactat foarte mulți oameni să-mi propună soluția intrării în vacanță a elevilor pe perioada sezonului rece și recuperarea cursurilor în vacanța de vară. Am postat această propunere și părerile sunt împărțite jumătate-jumătate, pentru că cealaltă jumătate susține că, fiind vară, vor sta toți elevii la un loc. Cel puțin până la Crăciun, urmează perioada electorală, vor fi iar închise școlile câteva zile, este și perioada de frig, sezonul de gripă. Și, poate cel mai important, în această perioadă de vacanță poate se pregătesc și cei din Guvern cu mijloacele necesare, copiii să aibă acces la tablete, la internet, iar profesorii, la laptopuri. Prin anumite zone, hai să fim serioși, nu se întâmplă lucruri de acest gen. Și atunci cei de la Guvern se pot pregăti ținându-i pe elevi departe pentru o perioadă. Pot face ceea ce a făcut Israelul, care a început să construiască clase cu 15 copii. Poate vor putea și ei, dacă au un interval mai mare să se pregătească. Pentru că, până la urmă, cei care vor să conducă țara, trebui să aibă și răspundere”, ne-a mai precizat Cristian Diaconescu, fost ministru de externe.