AcasăRecomandariAmCham: Noul Cod Silvic, un dezastru pentru Romania

AmCham: Noul Cod Silvic, un dezastru pentru Romania

Reprezentantii Camerei de Comert Americane din Romania – AmCham trag un semnal de alarma dupa adoptarea noului Cod Silvic, deoarece prevederile acestuia permit, in continuare, jaful in padurile noastre si pericliteaza clima si viitorul tarii.

In Romania dispare un hectar de padure pe ora

AmCham s-a aratat neplacut surprinsa si chiar ingrijorata de prevederile noului proiect pentru modificarea si completarea Legii 46/2008 – Codul Silvic, adoptat de Senatul Romaniei si inaintat Camerei Deputatilor, for decizional, in procedura de urgenta. Modificarile nu sunt menite nici pe departe sa rezolve problema dramatica a defrisarilor si retrocedarilor ilegale.

Legalizarea jafului in paduri

Printre prevederile de-a dreptul ingrijoratoare se numara:

–         excluderea perdelelor de protectie si a pasunilor impadurite din fondul forestier;

–         permiterea constructiilor la 50 m fata de liziera padurii;

–         reducerea obligativitatii statului roman de a impaduri o suprafata de doua milioane hectare pana in 2035, la o suprafata de un milion hectare pana in 2030.

AmCham intelege sa traga un semnal de alarma in legatura cu aceste prevederi care, practic, legifereaza abuzurile care aveau loc pana acum. Efectele jafului din paduri vor fi dezastruoase pe termen mediu si lung asupra padurilor, economiei, precum si asupra viitorului tarii si al generatiilor urmatoare.

Sarcini pentru Guvernul Ponta

Reprezentantii AmCham solicita Guvernului Romaniei sa ia o serie de masuri:

           – suspendarea pe sase luni a concesiunilor si a licentelor de exploatare forestiera;

           – intensificarea controalelor in domeniul forestier si aplicarea de sanctiuni dure;

           – masuri imediate in cazurile de defrisari ilegale si retrocedari abuzive;

           – extinderea imediata a sistemului de monitorizare in timp real a transporturilor de material lemnos (Sumal) in toate judetele tarii;

           – inventarierea zonelor afectate de defrisari masive si stabilirea unui plan national de reimpadurire;

           – stabilirea unor strategii, politici si programe responsabile si coerente de protejare reala a fondului forestier.

Potrivit AmCham, daca nu se iau masuri, Romania se poate astepta la noi catastrofe „naturale” generate de jaful din paduri, de tipul alunecarilor de teren si a inundatiilor devastatoare.

author avatar
Arpad Dobre
553 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger