AcasăRecomandariAlertă în Orient! MBS își trage bombă nucleară!

Alertă în Orient! MBS își trage bombă nucleară!

S-a dat alarma în Orientul Mijlociu după ce serviciile de „intelligence” din mai multe state occidentale au informat cu privire la programul nuclear saudit care, de fapt, ar masca ambițiile regelui Mohammed bin Salman – construirea primei bombe atomice din lumea arabă! Colaborarea lui MBS cu Xi Jinping, liderul Chinei, pentru a dezvolta expertiza nucleară a Riadului, nu este altceva decât o acoperire a planului de dezvoltare a unei arme nucleare, de aceea agențiile americane de informații examinează intensificarea eforturilor saudite în acest domeniu.

Agențiile de spionaj ale marilor puteri au prezentat în ultimele săptămâni o analiză clasificată privind colaborarea îndeaproape a Chinei cu Arabia Saudită în domeniul fuziunii nucleare. Ca parte a cercetării, ofițerii de informații au identificat o construcție nouă, ridicată în apropierea unui câmp de panouri solare de lângă Riad, pe care mulți experți o suspectează că ar fi, de fapt, unul dintre numeroasele situri nucleare nedeclarate de saudiți!

De fapt, nu este nicio surpriză, scrie New York Times, întrucât Arabia Saudită a insistat în ultimii ani cu privire la dezvoltarea militară. Autoritățile nu au făcut nici un secret din hotărârea lor de a ține pasul cu Iranul, iar Mohammed bin Salman chiar a promis, în 2018, că regatul său va încerca să dezvolte sau să cumpere arme nucleare dacă Teheranul își continuă ambițiosul program nuclear.

Un articol din The Wall Street Journal, publicat marți, 4 august, arăta că oficialii occidentali erau preocupați de o altă facilitate din Arabia Saudită, descoperită în deșertul din nord-vestul țării. Acolo se pare că experții chinezi îi ajută pe saudiți să extragă uraniul prin procedee specifice. Cele două state au prezentat, în 2019, o serie de proiecte nucleare comune, inclusiv unul pentru extragerea uraniului din apa de mare! Scopul declarat era acela de a ajuta cel mai mare producător de petrol din lume să dezvolte un program de energie nucleară și să devină un exportator de uraniu la nivel mondial.

De mai mulți ani se caută dovezi care să arate că saudiții urmăresc să devină o putere nucleară în regiune. Occidentul se teme că orice astfel de mișcare ar destabiliza întreaga zonă, ducând spre o cursă a înarmărilor nucleare imposibil de controlat. Până în prezent, Israelul este singurul stat din Orientul Mijlociu care deține arme nucleare, statut pe care Tel Avivul nu l-a confirmat oficial niciodată.

SUA avertizează Riadul

În mod oficial, președintele Donald Trump nu a transmis niciun mesaj Arabiei Saudite, însă consilierii săi au luat deja legătura cu Mohammed bin Salman, cerându-i lămuriri despre cooperarea cu Beijingul.

Situația este una ingrată, căci saudiții sunt parteneri strategici ai SUA în regiune, dar și unii dintre „sponsorii” Washingtonului. Ca parte a bunei colaborări dintre cele două părți, Casa Albă a închis ochii în chestiunea uciderii disidentului Jamal Khashoggi!

„Ne opunem răspândirii îmbogățirii și reprocesării uraniului. SUA acordă o mare importanță” respectării de către saudiți a Tratatului de neproliferare nucleară”, au încercat să ofere o replică oficialii de la Washington, declarații date „pe surse” pentru presa americană.

Însă degeaba se lamentează americanii, în viziunea saudită lucrurile sunt clare, iar MBS știe ce are de făcut. Regele de la Riad nu vrea să fie de acord cu restricțiile pe care Washingtonul le-a impus în regiune, de exemplu vecinilor din Emiratele Arabe Unite, care acum câțiva ani au semnat că sunt de acord ca țara lor să nu-și construiască niciodată propria capacitate de producere a combustibilului nuclear!

author avatar
Nicholas Cezar
670 afisari
Zenville

Ultimele știri

Caz înspăimântător în București! Femeie reținută după ce şi-a înjunghiat de două ori soţul, la un interval de mai multe ore

Caz șocant în București! O femeie a fost reţinută, sub acuzaţia de violenţă în familie în modalitatea tentativei de omor, după ce şi-a înjunghiat...

Momente de groază, la înălțime. Pasagerii unui telescaun, surprinși de rafale foarte puternice de vânt – VIDEO

Mai multe persoane au trecut printr-o experiență pe care, cel mai probabil, nu o vor uita niciodată. Sau, cel puțin, nu prea curând.Au fost...
proger