AcasăRecomandariAlertă! Economia nu mai suportă o altă carantinare

Alertă! Economia nu mai suportă o altă carantinare

Noi restricții impuse de Guvern , lovitură fatală pentru economia românească

Reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România avertizează că economia nu va mai suporta noi restricții de genul celor date în perioada stării de urgență. Firmele se află oricum la limita subzistenței și, fără ajutoare din partea statului, acestea riscă să falimenteze în masă.

Mediul de afaceri nu mai suportă încă o carantinare și nici economia României, susține conducerea Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

”Trebuie înțeles faptul că munca medicilor și funcționarea spitalelor costă bani, iar acești bani trebuie să și existe. Iei niște bani de la Comisia Europeană care a alocat niște fonduri pentru cei care vor să facă dotări în unitățile sanitare. Bun. Dar vorbim de funcționarea constantă, continuă a spitalelor, care alocă 80% din fonduri pentru salarii. Și atunci ce mai rămâne pentru materiale sanitare, pentru medicamente, pentru aparatură, pentru întreținerea aparaturii? Deci este nevoie de o economie care să funcționeze, cu cât de multe măsuri de protecție, dar să funcționeze, că nu avem ce să facem. Mediul de afaceri nu va mai suporta încă un șoc al carantinării, deja HORECA a început să-și închidă, definitiv, porțile. În unele domenii, afacerile încep acum să-și revină încet, încet, că nu-și pot reveni peste noapte, dar să vedem ce urmează. Pentru că nu excludem ca în perioada următoare firmele care au rezistat până acum să intre în faliment. În plus, economia României este mult prea legată de economia europeană, așa că nu putem noi să ieșim singuri din asta. Rămân zone puternic afectate, cum este sectorul auto, cu toți subcontractorii lor, unde nu s-a recuperat și nici nu se prevede în viitorul apropiat o refacere a pieței. Și asta pentru că în primul rând intervine această schimbare de tehnologie auto și în al doilea rând pentru că reprezintă niște achiziții destul de importante, iar, în această atmosferă de posibil val doi, lumea nu se mai încumetă să cheltuie atât de mulți bani”, ne-a declarat Cristian Pârvan, secretar general al AOAR.

Datorii uriașe și deficit comercial accentuat

Reprezentanții AOAR spun că măsurile economice ale Guvernului trebuie luate în sensul stimulării producției și reducerii importurilor, având în vedere că deficitul comercial s-a agravat.

”Raportul BNR-ului a arătat că datoria publică a crescut cu 5 miliarde de euro, ceea ce este foarte grav. Mai mult, deficitul comercial s-a accentuat și avem în continuare o mare problemă și, deocamdată, politici publice care să stimuleze acoperirea cererii pe piața internă nu prea vedem. S-au luat măsuri economice care, în principiu, sunt bune, dar nu au niciun fel de criteriu. Dăm la toți, indiferent despre ce este vorba, coafor, pompe funebre, orice. Ar trebui ca banii să fie orientați către producția a ceva ce se cere pe piața internă, ca să micșorăm importurile. De la Institutul Național de Statistică iarăși nu avem deloc vești bune. Semnalul negativ este dat de evoluția industriei și a ponderii industriei în PIB. Este primul an în care comerțul contribuie la PIB mai mult decât industria. Ori comerțul neacoperit de producția internă înseamnă importuri. Totodată, INS-ul ne spune că am importat în 2019 cu 20.000 de tone mai mult lapte, pe fondul închiderii a două fabrici, ceea ce nu este deloc un semn încurajator pentru evoluția industriei alimentare. Acestea sunt lucruri de care ar trebui să se ocupe actualul Guvern, inclusiv pe aceste componente de stimulare a creșterii economice, care sunt enunțate foarte corect, dar așteptăm să vedem detalii”, ne-a mai precizat Cristian Pârvan, secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din  România.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
570 afisari

7 COMENTARII

  1. Acum e mura in gura.
    Din ianuar vine greul cu dasaga.
    Si nu știu zau cati. Sau ori cati mai intalnim o primavara. Nu stiu.

    • Suciule , Rapandulele noastre pizidiste stau adiba , sunt cu arma la picior sa preia guvernarea , treaba e sa nu biruie covidu ciuma rosie si sa ne trezim in primavara cu desaga goala .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger