AcasăCORONAVIRUSAlertă! DSP-urile au început să închidă localitățile

Alertă! DSP-urile au început să închidă localitățile

DSP Prahova a închis localitatea Gornet, Prahova, după depistarea a șapte cazuri Covid

Direcția de Sănătate Publică Prahova a luat decizia de a închide o localitate din județ, pe motiv că nu are personal să facă ancheta epidemiologică. Președintele Consiliului Județean s-a opus acestei măsuri, însă prefectul și DSP au fost de neclintit.

Absența unor măsuri coerente ale Guvernului și numirile din ultimele luni făcute pe criterii politice la conducerea DSP-urilor și a spitalelor își arată, astăzi, efectele. În teritoriu, direcțiile de sănătate publică spun că nu au angajați care să efectueze anchetele epidemiologice și, ca să rezolve problema riscului de răspândire a virusului, au început deja să închidă localitățile în care s-au raportat cazuri de Covid. Astfel, DSP Prahova a decis să închidă localitatea Gornet, după apariția a șapte cazuri Covid.

”Conducerea DSP Prahova mi-a spus că nu există personal pentru a face anchete epidemiologice și că vrea să închidă localitățile unde s-au depistat focare. I-am spus că mai bine ar recunoaște că sunt depășiți și să facem astfel încât să izoleze acele cazuri. Cum să închidem localitățile? Păi hai să închidem toată țara, pentru că numărul de cazuri, dacă am testa populația, sigur depășește 3 la mie. În ultima săptămână avem o medie de 55 de cazuri pe zi în Prahova. De exemplu, în localitatea Gornet  (n.r. care a fost închisă ieri după-amiază) au fost acum două săptămâni opt cazuri și în ultimele două zile au mai ieșit șapte. Cazurile de acum două săptămâni s-au vindecat, iar din cele noi, două sunt o familie. Dar pentru șapte cazuri și șase locații izolezi un sat întreg? Dacă băgăm localitățile în carantină trebuie să recunoaștem că guvernarea este impotentă și mai bine ne declarăm noi, singuri, închiși”, ne-a declarat președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader.

”Nu acceptăm carantinarea!”

Bogdan Toader, președintele CJ Prahova: ”Nu vom accepta carantinarea localităților”

Președinții consiliilor județene din țară au declarat, aproape la unison, că nu vor accepta carantinarea localităților sau județelor. ”Nu voi fi niciodată de acord cu instituirea carantinei pentru trei cazuri confirmate cu coronavirus la o mie de locuitori! Ce ar însemna acest lucru? Că, la rata actuală de îmbolnăvire, luând în calcul datele oficiale furnizate zilnic de guvernanți, se vor putea carantina comunități întregi, după bunul plac al unor incapabili să țină sub control epidemia! Ce se află, de fapt, în spatele acestor decizii aberante?

Incapacitatea acelorași guvernanți de a ține în frâu răspândirea comunitară a noului coronavirus! Incapacitatea sau imposibilitatea direcțiilor de sănătate publică de a efectua corect și în timp util anchetele epidemiologice, în ciuda faptului că, recent, reprezentanții Guvernului Orban s-au lăudat că au suplimentat posturile în DSP-uri”, a mai afirmat Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.

Catastrofă economică

Doctorul Dan Manu, președintele Consiliului Județean Argeș, un județ care are deja 3,55 cazuri la mia de locuitori, susține că, înainte de a se lua o astfel de măsură extremă, există multe alte soluții. ”Să carantinezi un județ întreg ar fi cea mai proastă decizie. Ar fi cumplit, din punct de vedere economic, să iei o astfel de măsură. Există multe alte soluții pentru a stopa răspândirea virusului până a ajunge la soluția in extremis de a închide localitățile. În primul rând trebuie să identificăm anumite focare și să luăm decizii. Argeșul are, din totalul de 102 localități, trei afectate mai mult de coronavirus.

Este vorba despre comunele Buzoiești, Vulturești și Ciobănești, numai că în primele două procentul de contaminare este foarte mare în căminele de bătrâni, unde, punctual, trebuie luate măsuri. A doua măsură este de întărire a acțiunilor de prevenire, chiar și în supermarketuri, unde nu este de ajuns ca paznicul să te controleze doar la intrare dacă ai mască, atâta vreme cât mulți își dau masca jos în interiorul magazinului. La fel se întâmplă și în transportul în comun, unde ar trebui să se verifice respectarea regulilor de protecție. Și sunt foarte multe alte măsuri care se pot lua”, ne-a precizat președintele Consiliului Județean Argeș, dr.Dan Manu.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.