Vuvuzele și ziarici

1. La mitingul Diasporei (10 August), a venit diaspora din Colentina și din Berceni, jandarmii au dat cu gaze, iar gladiatorii au aruncat cu borduri. Luni seară au apărut din nou gladiatorii. Dar până să vină spartacușii de mahala, în Piața Victoriei s-a strigat „libertate, libertate!” O libertate cam aiurea înțeleasă. Molima există, cu molima nu e de joacă, molima i-a secerat pe oamenii cu alte afecțiuni. Eu îl știam pe unul care avea nevoie de un transplant („pacient transplantat” – așa se exprimă alfabetizatul funcțional Vlad Voiculescu) și i-a pus capac covidul. Trebuia să strigați „nu mai avem bani, nu mai avem bani!”, nu „libertate, libertate!” Dar parcă e mai bine să strigi „libertate, libertate!” decât „la pușcărie, la pușcărie!” Tinerii de luni seară au ieșit pentru ei și au făcut un protest cum au putut și ei. Alții au ieșit pentru alții și au strigat ce doreau alții să audă. Între „libertate, libertate” de luni seară și „la pușcărie, la pușcărie!” e diferența dintre necioplitul sincer și vuvuzela sclifosită. „Corupția ucide!” doar când vine vorba despre cluburi de rock. Atunci când ard spitale, corupția nu mai ucide.

2. N-am scris despre meciurile echipei naționale. Mi-a fost scârbă. I-am lăsat pe ziaricii care au nenorocit fotbalul cu „Dosarul Transferurilor”. În cele peste 180 de minute cu Macedonia de Nord și Germania, am controlat jocul cel mult 40 de minute. Ce l-ar mai fi înjurat prostoboii din presă pe Pițurcă, dacă echipa ar fi arătat așa! Dar ce i-ar mai fi făcut lui Mircea Sandu! O paranteză. Niște panaramezi i-au luat o declarație lui Pițurcă, despre o controversă pe care a avut-o cu Mircea Sandu, în 1990, și au anunțat că e „în exclusivitate”. Da, a fost o exclusivitate. În secolul trecut. În toamna anului 1998. În ziarul „Național”. Pițurcă mi-a spus mie povestea, într-un interviu care a fost cap de prima pagină și avea titlul „Adrian Sârbu și Prosport vor să distrugă echipa națională”. Revenind la dubla cu Macedonia de Nord și Germania, să ne trăiască eroul! Niță. Un portar foarte bun, n-am nimic cu băiatul. Dar erou l-au făcut nemții și presa română. Niță a apărat un șut periculos, maximum două. Iar nemții au tras de șase ori în el. Nu trebuie uitat, însă, că numărătorii de cornere (eu i-am botezat așa, dacă nu mă citați, nu folosiți expresia!) se pot autodepăși mereu. În anul în care Tătărușanu ne-a salvat de la un eșec rușinos cu Spania, numărătorii de cornere l-au scos fotbalistul anului pe portarul Radu, care s-a remarcat la team-building-ul din vestiarul echipei naționale de tineret – mândria țării, unde lansa îndemnuri corporatiste. Miercuri avem meci cu Armenia. Nu cred că Stoichiță va potrivi cheile partidei ca acum câțiva ani, când i-a bătut  pe armeni la ei acasă, iar numărătorii de cornere l-au lăudat pe Daum. În realitate, lupul cu mustață pudrată a fost cel mai îngrămădit om care a trecut vreodată prin aeroportul Otopeni.

 

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.050 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger