AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisViața transformată în tribunal

Viața transformată în tribunal

La Paris, în Place Charles de Gaulle, sub picioarele Arcului de Triumf, se întâlnesc 12 „raze”. Se intersectează 12 bulevarde și o nesfârșire de lumi, destine, bovarisme, trădări, tragedii.

Avem și noi, în România, o intersecție din asta, dar e micro. Microbiană. E ziarul „Adevărul”. În ultimii 30 de ani, „Adevărul” a reprezentat cea mai mare intersecție a presei cu banii publici. Detest deontologeala, iar subiectul ăsta n-ar trebui să mă intereseze. Dar mă deranjează ziaricii. Sub toate conducerile și formele de patronat, ziaricii de la „Adevărul” s-au dovedit intransigenții supremi din presă, deși erau plătiți din bani pe care nu îi produceau. „Adevărul” n-a supraviețuit din tiraj și din caraghioslâcurile justițiarilor de borcanul cu zacuscă. Mă distrau și când o dădeau în sensibilitate, dar îi trăda talentul. Ghiocei născuți ofiliți.

I-am înjurat de multe ori pe patronii, înfrățiți cu Statul, ai „Adevărului”. Dar ziaricii m-au enervat și mai tare, pentru că mamiferele domestice sau dresate (cum sunt, din păcate, toți oligarhii români) mai produc câte ceva. E exact ca într-o fermă. Dau carne, lapte și tot așa. Dar șoarecii ce dau? Nimic. Șoarecii se înmulțesc. Șoarecii de la „Adevărul” au cotropit și au ros toată presa.

Același dezgust îl desfășor pe criterii de vârstă. Mulți ziarici și chiar ziariști de vârsta mea n-au înțeles nimic din faptul că, săptămânal, se prăpădesc oameni din presă și după cei mai mulți nu rămâne nimic. Și e normal să fie așa. Nici nu au scris poveștile acestor ani, nici n-au fost personaje.

Toate poveștile mele cât de cât izbutite au ca piloni oameni mai bătrâni decât mine. Cei de vârsta mea s-au tâmpit ori s-au născut tâmpiți. Nu se poate să te duci spre 50 de ani sau să sari de 50 și să crezi toate idioțeniile doar de dragul de a fi în „trend”. Printre ziarici, există bolnavi care își imaginează, de pildă, că fiul unui turnător la Secu poate salva sistemul de Sănătate din România. Nu numai că e copil de turnător. N-are nici studii de Medicină. Are o diplomă de contabil. Și nici pe-aia nu a arătat-o.

Aceiași ziarici vorbesc despre relația elev – profesor și o pun în cheie democratică. Nu poate exista democrație la școală. Profesorul comandă și elevul execută. Dar de ce să nu fie democrație și în relația polițist – infractor? Sau deja există? După cazul George Floyd, am văzut că există. Pe ziarici nu-i deranjează, însă, că, în România, procurorul și avocatul nu sunt egali în fața judecătorului.

Felicitări, băieți! Trece istoria pe lângă voi. În loc să iubiți viața și să povestiți despre personajele doldora de farmec și noroi ale epocii, voi vreți să transformați viața și epoca într-un tribunal.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.337 afisari

7 COMENTARII

  1. Corect era sa scrii ca Voiculescu pretinde ca are diploma de contabil,din moment ce n-a aratat-o și n-a vazut-o nimeni ! Așa ca se lauda el ca e contabil, fara a arata documente care sa ateste asta , nu inseamna nimic! Funeriu fost min. al invatamintului in guv.Boc s refuzat pina azi sa arate diploma de Bacalaureat,de absolvire liceu! Daca nu a aratat-o eu zic ca nu o are ! Cum zicea Rica Raducanu cind a ajuns la Sp.Studentesc? Bai vreau sa fac repede o facultate! Oficialii SP.Studentesc: Bai Rica da tu n-ai liceul ! Rică-Lasă bă că-l fac dup-aia !

  2. Bun titlu, mai ales ca pare perfect autobiografic. Dar Serghei Mizil ce diploma are, domnule Boanchis? Dar dumneavoastra?

    • In primul rand ar trebui sa stie el. Artele plastice le-o fi absorbit (pardon, absolvit) pe propria piele dl Mizil, de arata in halul ala, ca o maimuta care a furat o carioca. Dar de dl Boanchis stiti cumva, ceva diploma exista?

  3. Ca de obicei,dl Boanchis se intrece pe sine.Foarte interesant articol.Cred ca in vizor e „crocodilul chelios” ,strigoiul atotstiutor,CTP,cel mai jalnic si libidinos ziarici din istoria presei.La Adevarul s-au perindat toti asa zisii gazetari ai presei.Dumitru Tinu ,avea ceva valoare dar lupul moralist(CTP) i-a mostenit doar banii si actiunile nu si talentul gazetaresc.Cu Andon sau Novaceanu mai treaca mearga.Dar acolo la Adevarul a fost si un personaj sinistru,antipatic si batut in cap,mai pocit chiar decat CTP-ul !( Grigore Cartianu ). Desi e greu de inchipuit ,CTP a fondat ziarul falimentar Gandul impreuna cu …Mircea Dinescu !

  4. Ce presa?
    Media politica.
    Jumate cumparata si platita de Pnl.
    Cealalta parte impreuna cu sociopatii RoTv sunt plătiți de securistii Psd. Ati vazut ca dupa o ora de Rotv te prinde tremuru depresia si psihoza? E…

  5. Printre ei mai pica si cate un ajent jidenel Mosad sau pierde vara Sri cu rol decl protectia afacerilor de famiglie. Va las satisfactia sa-i descoperiti singuri seara de seara.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger