AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisUn Luchian foarte izbutit, la Artmark-ul anticoruptului Patapievici

Un Luchian foarte izbutit, la Artmark-ul anticoruptului Patapievici

27 martie 2018, Licitatie Artmark, o institutie prestigioasa, condusa de anticoruptul Patapievici. Aveti internet, da ? La pozitia 174, lucrarea „La Promenada”, semnata foarte, foarte lizibil Luchian. Pret estimativ 25.000 – 40.000 de euro. Cautati pe internet, merita!

Capodopera (datata 1904) infatiseaza o doamna din profil.  Indraznesc sa cred ca Luchian a fost, in 1904, intr-o zi in care isi anticipa boala – din 1908 pana la moarte, in 1916. M-am uitat la ochii de neant ai doamnei pictate. Cand Luchian era in zi de artist si facea cupola unei flori sau un ochi, vedeai acolo o poveste de iubire intr-o lacrima. O buna  impresie mi-a lasat  si palaria cucoanei. Pare un lighean de barbier. Slaba zi in fata sevaletului a mai avut maestrul, categoric. Nu acuz pe nimeni de ilegalitati, dar daca asa a pictat Luchian, eu promit ca n-o sa mai intru in viata mea intr-o expozitie. Tabloul este autentificat de Traian Cornescu, in 1941.

Si acum, fara legatura cu lucrarea licitata la Artmark, sa vedem ce scrie istoricul de arta Petre Oprea despre Luchian si Cornescu, in cartea „Unele aspecte ale comertului de arta bucurestean in secolul XX.”  Pagina 38. „Dupa N. Grigorescu si Andreescu, Luchian ocupa un nedorit loc trei in privinta falsurilor semnate cu numele sau.” Dupa 1908, Luchian s-a imbolnavit, „a paralizat pana la solduri, iar bratele pierdeau progresiv elasticitatea.” Din 1910, in aceeasi casa cu Luchian a trait pictorul Traian Cornescu, insurat cu o nepoata a maestrului, Laura Ciocea, si ea pictorita. „Pe masura ce boala avansa, Luchian a inceput sa apeleze la ajutorul mai tanarului confrate Traian Cornescu, caruia ii pretuia creatia. La indicatiile si sub supravegherea lui Luchian, Cornescu ii aseza florile intr-un vas, ii punea culorile pe paleta si trasa linia unui contur care acoperea fundalul de culoare. Apoi Luchian indrepta si desavarsea tabloul cu tuse spontane, punandu-si magistrala amprenta a personalitatii lui pe lucrare.” Ma intreb daca prietenii lui Luchian, colectionarul Bogdan Pitesti si caricaturistul Petrescu – Gaina, s-ar fi distrat daca ar fi vazut ochii de neant ai doamnei scoase „La Promenada”. Oprea continua povestirea. Pictorii Cornescu si Laura Ciocea, precum si I.N. Muntenescu si Panteli Stanciu, dar si negustorii Levy si Nefian, au fost chemati la politie, pentru contributiile lor artistice. Mai mult, colectionarul Victor Filloti a adus procurorii peste Luchian (bolnav) si Cornescu. Momentul este descris de Tudor Arghezi, intr-un articol din 1946, cuprins in gigantica serie „Scrieri” – 25 de volume. Asadar, Arghezi despre Luchian. 1946! „Slabanog de noua ani, Luchian a fost arestat in pat, de catre un procuror. Un elector de provincie (…) cumparase de la un samsar cateva panze ale mesterului, care, neputincios si din ce in ce mai descompus, se slujea de la un timp de mana si bratul unui nepot.(…) Mortaciunea groasa a culorilor isi primea suflul si graiul, in ultima faza de mestesug, atunci cand mestesugul se imperecheaza, intr-o tresarire, cu talentul nimerit pe o tangenta misterioasa de fecundare. Cateva pipairi cu pensula genialului bolnav, redus de natura la zmucirea si saritura vulturului din lant catre cer, faceau dintr-o mazgalitura o micsunea care traieste si adie.” Asadar, ochiul  facut de Luchian e „o micsunea care traieste si adie.” Da, Patapievici? Te intreaba un profan in ale picturii. Un profan curios.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis
1.532 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger