AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisTitanicul, tragedie si bani, multi bani

Titanicul, tragedie si bani, multi bani

Sambata seara, pe PRO TV, „Titanicul” lui Cameron. Duminica, la pranz, reluare. Am revazut franturi, ca nu pot sta aproape patru ore, dintre care una si jumatate de reclama.

Cand a iesit „Titanicul”, eram captivul prejudecatilor — „film pentru gagici, o plansoare”. Megaproductia, cum i se spune, infatiseaza o Arca a Americii. Eroism si meschinarie, iubire si cruzime, emotie si bani, in primul rand bani. Un western nautic (daca mi se permite abrupta formulare) de proportii monumentale si fara happy-end, pentru ca scapa jigodiile.

Mi-a atras atentia o scena de maximum 15 secunde, pe care am neglijat-o, initial. Cand toata lumea a priceput ca tragedia e inevitabila, Benjamin Guggenheim, in loc sa urce pe punte, coboara in restaurantul cu arcade si candelabre. Poarta frac, joben, e impecabil. Din secolul XIX si pana azi, familia Guggenheim reprezinta, pentru exploatarile de metale pretioase, echivalentul Dinastiei Rockefeller in petrol si banci. Iar Muzeul Guggenheim din New York e un Luvru sau un Uffizi al artei moderne. Ma intorc la Benjamin Guggenheim. Un marinar alearga spre el si ii ofera o vesta de salvare. Guggenheim il refuza, expresia lui transmitand „cum sa mariez vesta de salvare cu fracul si jobenul?”. Marinarul insista: „o ultima dorinta, Sir?”. „Trimite vorba la bar, sa-mi aduca un coniac!”. Romanticii ar zice ca intampina moartea demn, cinicii ar reliefa teatralul. Daca Guggenheim n-ar fi sfarsit pe Titanic, as fi intregit a doua categorie, gandind „cine stie ce nenorocit a fost, cum a aruncat peste bord femei si copii, ca sa se salveze el!”. Oricum, cred ca scena i-a costat destul pe urmasii lui. Nu era nevoie ca nepotii sa spuna „domnule Cameron, noi investim in film un milion, doua, sapte, dar scoateti-l frumos pe Unchiu’”. Stia Cameron ce are de facut.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis
1.002 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger