AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisStimați pluseriști, să luați în calcul și varianta Pavlik Morozov!

Stimați pluseriști, să luați în calcul și varianta Pavlik Morozov!

   1.Ca să strângă like-uri, share-uri, vizualizări și ce mai fac ei pe acolo, băieții de pe centurile de socializare improvizează sondaje. „Cine a fost un președinte mai bun? Băsescu sau Iohannis?” „Ce cuplu de comici ai marelui ecran preferați? Stan și Bran sau Vlad Voiculescu și Tolontan?” Am și eu un sondaj. „Care au fost cei mai răi comuniști? Comuniștii staliniști, comuniștii ceaușiști sau comuniștii pluseriști?” În topul meu, comuniștii staliniști sunt pe primul loc, iar comuniștii pluseriști au venit tare din urmă și cred i-au depășit pe comuniștii ceaușiști.

2. Potrivit uteciștilor pluseriști, „părinții trebuie să se alfabetizeze digital.” Sigur că da. Și bunicii „trebuie” să se alfabetizeze digital, dar întâi „trebuie” să le dăm un alt ordin. Mersul la Biserică „trebuie” înlocuit cu mersul pe trotinetă. Ați reținut acel „trebuie”? Pluseriștii mă surprind plăcut în fiecare zi. Au candoarea salutului voios de pionier, dar sunt plini de energie. Și dacă părinții nu vor să-și bage biblioteca în telefon și să vorbească giboneza corporatistă, ce le faceți? Eu propun să le aplicați metoda Pavlik Morozov. Legenda spune că micuțul Pavlik Morozov a fost un școlar sovietic, în vârstă de 13 ani, care și-a denunțat tatăl pentru că „a uneltit împotriva orânduirii sovietice.” Tatăl destoinicului Pavlik Morozov a fost împușcat. Familia lui Pavlik Morozov l-a omorât pe Pavlik Morozov. Iar tovarășul Stalin l-a glorificat pe Pavlik Morozov. I-a făcut monumente. Nu un monument, ci monumente. Statui ale micuțului turnător. Și acum, surpriză! În multe cărți de istorie apărute în Occident, după 2015, puteți citi că Pavlik Morozov a denunțat acte de corupție.

3. În ultimele două-trei luni, pluseriștii destoinici au uitat să-i mai acuze pe medici de malpraxis. Păcat. Învățaseră și ei un neologism care nu vine din engleză. E un cuvânt franco-german, dar, dacă ne ducem mult în spate, „malpraxis” e greco-roman. Aceste amănunte nu știrbesc meritele limbii engleze, care este mama gibonezei corporatiste.

4. Pentru că nu sunt securist și n-am avut loc în față, mă voi vaccina abia duminică, pe 4 aprilie. Nu mai am răbdare să aștept miraculosul vaccin Johnson & Johnson. Așa am auzit, că e cel mai bun. Și mi se pare normal. Această firmă prestigioasă vinde apă pentru lentile și săpun pentru bebeluși.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.526 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger