Statuile Constantei

Sambata spre pranz mi-am dus fetita la Mamaia, pe plaja din fata hotelului Iaki, sa adune scoici. Merg acolo de cand Iaki se numea Hotel Bucuresti. 

Si pe mine ma ducea mama la Cofetaria Hotelului Bucuresti. Mancam prajitura „Excelent“ si ma jucam pe langa statuia „In valuri“ (o silueta feminina  in pozitie senzual-nautica) a lui C. Baraschi. Se afla si azi acolo. E cea mai bine intretinuta statuie din Mamaia. Statuia „Nou nascut“, de Oscar Han, din fata Hotelului Rex, a disparut. Ca si alte lucrari de I. Jalea sau C. Medrea. Nu-i vorba de trafic cu opere de arta, ci de vandali, de hoti de fier vechi si de hotelieri carnatari.

Cand am pus scoicile in masina, am lasat cheile pe bancheta din spate si s-au inchis – de inteligent ce sunt! – usile laterale. In timp ce ma chinuiam sa gasesc niste baieti priceputi ca sa deschida portierele – m-am descurcat, dar prostia costa – a parcat autocarul echipei Viitorul. Nu stiu de unde se intorceau Hagi si ai lui – plimbare, antrenament – ca eu aveam preocupari de springar. M-am intalnit cu Hagi, am vorbit maximum un minut, i-am urat succes cu Steaua (a castigat!), m-a invitat la meci. Recunosc ca nu m-am dus. Hagi a facut sa creasca iarba pe un teritoriu unde domneau scaietii (de sub pamantul Dobrogei incepe focul Orientului), dar autoritatile locale nu-l ajuta cu nimic. Pretul terenurilor s-a triplat, datorita lui Hagi, in jurul stadionului, insa asfaltul ramane o promisiune in vantul neindurator (e bun numai pentru afacerile cu eoliene) din oraselul Ovidiu.

Tot in localitatea Ovidiu am inteles ca ar fi ajuns si Bustul lui Ovidiu, de Medrea. Initial, se afla in fata Hotelului Ovidiu din Mamaia. Oricum, am noutati despre Anul Ovidiu, 2000 de ani de la moartea lui Ovidiu. Primaria si Ministerul Culturii nu sunt interesate de Ovidiu Bimilenar. Un singur sponsor (Anca Vlad) a ajutat Muzeul de Arta din Constanta pentru a organiza o expozitie itineranta (dintre artistii plastici cunoscuti, Mircia – cu „i“- Dumitrescu si Horea Cucerzan) pe drumul lui Ovidiu spre exilul din Tomis. Se va intinde din mai in iunie, pe traseul Sulmona – Roma – Brindisi – Corint – Nessebar – Balcic – Mangalia – Constanta. Ovidiu a aplecat spre Tomis in luna noiembrie a anului 8 si a ajuns, calatorind pe pamant ferm sau cu diverse vapoare, in primavara anului 9. A tinut si un fel de jurnal de bord, despre care G. Calinescu spunea ca ar fi primul din istoria literaturii universale. Nici Uniunea Scriitorilor nu s-a implicat in organizarea Bimilenarului Ovidiu.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.643 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger