AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisSasul elocvent ca un Trabant ratează o șansă istorică

Sasul elocvent ca un Trabant ratează o șansă istorică

Oare cu ce se ocupă un marinar care a fost primar? Și îl cheamă Băsescu Traian. Cu anticorupția. Frumos ar fi să facă anticorupție și arbitrii de fotbal, și vameșii. Fratele lui Mircea Băsescu și protectorul Elenei Udrea a luptat împotriva corupției. Recunosc, însă, că mi-a plăcut de Băsescu atunci când a susținut-o la prezidențiale pe Elena Udrea și au luat foc fundamentaliștii care au votat-o pe Monica Macovei. Dacă ar fi candidat doar Udrea și Macovei, și eu tot pe Udrea o preferam.

Dacă era șef al Statului în epoca molimei, Băsescu s-ar fi învârtit prin spitale de i-ar fi făcut invidioși pe brancardieri, iar rudele pacienților ar fi strigat admirativ „uitați-l, mânca-v-aș, pe titirezul cu chelie, matelot de meserie! Zici că e de la Sanitarii Pricepuți!”

Și acum faceți o comparație între Băsescu și Iohannis. Sasul elocvent ca un Trabant a fost la o întâlnire (e drept, nu foarte recentă) a liderilor europeni și era singurul de acolo care n-avea mască. Și n-avea nici scuze. Dar n-avea nici consilieri? Ăia puteau să-i spună „alooo, nene, de ce nu porți mască? Respiri greu? Ai 10 augustul sub nas?” Mai rar am văzut un om care să se simtă nelalocul său peste tot. Cred că și când joacă tenis servește altul în contul lui. A fost și profesor. Cine era mai nerăbdător să vină recreația? Iohannis sau copiii? Dacă ar fi fost antrenor de fotbal la copii și juniori, era în stare să-i învețe alfabetul jocului îmbrăcat în costum. Și când venea o minge înaltă spre el, dom’ profesor îi punea stop pe cravată.

În aceste zile, Iohannis ratează o șansă istorică. Ar putea să organizeze echipe de lucu alcătuite din specialiști fără coloratură politică. Să vină echipa de economiști – „să vedem cum luăm alea 80 de miliarde de la UE!” Echipe de savanți – „inventați și voi ceva anticovid! Dacă nu găsiți vaccinul, faceți măcar o pastilă! Măcar un sirop! Măcar o alifie!” La ședințe ar trebui invitat, totuși, și câte un membru USR, ca să asigure buna dispoziție.

În momentul ăsta, cel mai important lucru nu este închiderea Litoralului, ci un program care să ne ajute să începem școala în septembrie. Românul poate să ia Covid înainte de a ajunge pe Litoral, fiindcă are un mare talent să se înghesuie în benzinărie. Dar școala… Ce-i aia școală online? Eu așa vorbesc când văd un panaramez. „Ești corporatist sau ai făcut școala online?” Nu râdeți, fiindcă și în tinerețea mea erau inteligenți din ăștia care nu citeau o carte, dar făceau rebus. Spuneau că le ordonează gândirea, dar aveau în creiere o varză enigmistică.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis
1.472 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger