AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisSalvati Centrul vechi al Constantei!

Salvati Centrul vechi al Constantei!

Duminica a ajuns la Constanta vasul de croaziera Queen Victoria, cu 3.000 de turisti la bord. Au coborat doar 80, ca suntem foarte interesanti. Niste batranei. Ziaristii de la PRO TV i-au intervievat. „Sunteti foarte saraci. Peste vreo 25 de ani, poate ca va fi frumos pe aici”, a zis unul dintre ei, contempland ruinele din Centrul istoric al Constantei.

Protevistii au colat reportajul cu unul mai vechi, in care niste nemti vizitau Muzeul de Arheologie din Piata Ovidiu. Cand au vrut sa se usureze, s-au insirat la coada vreo 20 de persoane si isi pasau un sul de hartie igienica. Nu suntem foarte saraci. Suntem de o nesimtire criminala si, in acest caz, programata.  Tot amintim — si e foarte bine — despre centrele vechi ale marilor noastre orase. Brasov, Sibiu, Bucuresti. Centrul Constantei le intrece pe toate, fiindca reprezinta o sinteza a latinitatii noastre orientale, despre care vorbea Parvan . Fiti atenti ce gasim (in paragina!) pe cateva sute de metri liniari. Am mai scris despre acest patrimoniu neglijat si o voi mai face. In fiecare saptamana mai cade cate un colt de strada.

  1. Piata Ovidiu. In 1878, cand Dobrogea („pintenul Peninsulei Balcanice, pamantul ei seamana cu al Palestinei, Iisus Hristos trebuie sa fi trecut pe aici” — imi place sa insist cu acest citat din Arghezi) a fost realipita Romaniei, asezarea avea vreo 5.000 de locuitori, se numea Küstendge, iar in Piata Ovidiu era Oborul de vite.
  2. Moscheea ridicata de Regele Carol I. De peretele asezamantului religios  a fost atasat un sediu de banca, o constructie odioasa din metal si sticla. A facut scandal pe tema si imamul de la Istanbul.
  3. Catedrala romano-catolica Sf. Anton, identica din punct de vedere arhitectonic cu Manastirea calugarilor franciscani din Pera, cartier al Constantinopolului.  Dupa moartea Papei Ioan Paul al II-lea, ierarhii polonezi le-au trimis catolicilor din Dobrogea o icoana de argint, pe placa din marmura, expusa in altar.
  4. Catedrala romano-catolica e zid in zid cu Hotel D’Engleterre, unde a stat Eminescu, in 1882, si la 20 de metri de Casa cu Lei (sta sa se prabuseasca!).
  5. Biserica ortodoxa Sf. Petru si Pavel, continuata cu ruinele romane.
  6. Cazinoul (cu portile vraiste, cu lacrimi de piatra sfaramata pe arcade si pe frontoane), Faleza, Portul Tomis si Farul  Genovez.
  7. Drumul circular te intoarce in Piata Ovidiu, o iei la dreapta, pe Marcus Aurelius, unde vezi balcoane care amintesc de civilizatia mediteraneana, treci de strada Sulmona (localitatea unde s-a nascut Ovidiu), de Palatul Sutu (restaurat, acolo se afla Curtea de Apel), de stradela Vantului (unde bordelurile au rezistat pana dupa 1950, ca erau si comunistii oameni), o cotesti la stanga pe Aristide Karatzalis si dai de Teatrul Elpis si de Biserica Greaca, cea mai veche din Constanta.

Ce ne mai ramane de facut? Sa recuperam basculantele folosite de Ceausescu la constructia Canalului, sa defecam la scara industriala in remorci si sa varsam toata incarcatura in faustica Imparatie a Marii!

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
565 afisari

2 COMENTARII

  1. Felicitari domnule,in fiecare an vizitez centrul vechi cu speranta in suflet, crezand ca poate s-a intamplat o minune intre timp,dar……nimic.Ceea ce ma oripileaza insa este nesiguranta pe care o simti plimbandu-te pe acolo si un acut sentiment de pustiu si dezolare.Pacat!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger