AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisSalvamarii, cei mai pricepuți ginecologi

Salvamarii, cei mai pricepuți ginecologi

   Începutul lui martie. Mai erau câteva zile până să înceapă izolarea. M-a sunat un om de afaceri puternic, deștept și trecut de 70 de ani. 

Ultimul amănunt e important, fiindcă respectivul domn a prins și vremurile vechii Securități.Îi plăcuse un text al meu și mi-a spus că „tu ai dovedit că nu ești imbecil. Prin ce am realizat, și eu am dovedit că nu sunt imbecil. Dar cei care îi conduc pe cei care ne conduc au dovedit oare că nu sunt imbecili?”. L-am întrebat ce se va întâmpla cu afacerea lui.

Are o adevărată desfășurare de forțe – restaurante și baze de agrement. „Mi-am închis afacerea singur, stau la pândă și îi dau drumul când vreau io. Dacă amânam să o închid, poate veneau băieții, îmi făceau o manevră și redeschideam când voiau ei. Fiindcă m-am protejat, o să-i dau drumul când simt momentul”. L-am sunat ieri. „Ați dat drumul?”. „Tu chiar n-ai înțeles că, la vârsta mea, io nu mai sunt cobai? Lasă-i până pe 15 iunie, să vezi ce fac!”.

Și am văzut, deja am văzut. Am văzut ce știam. CINE A AVUT VARIANTE DE BUSINESS S-A LĂSAT DE CÂRCIUMĂRIE ÎN URMĂ CU DOI – TREI ANI. Cred că e mai ușor să-ți faci aeroport decât restaurant. Legitimezi cetățeanul înainte să-i iei comanda, îl pui să se și dezinfecteze. Ești și sectorist, te plimbi și cu vermorelul printre mese. Chelnerii poartă mănuși. Dar nu sunt bune. Eu i-aș dota cu mănuși de sudură. Iar pe clienți cu papuci, ca la muzeu, ca să bubuim încă o afacere – magazinele de încălțăminte. Ospătarilor le-ar trebui și fluiere de milițieni.

„Alooo, domnu’ de la masa patru, depășirea e interzisă pe culoarul spre veceu!”. Ce urmează? Probabil control ginecologic la terasele de plajă. Îl vor face salvamarii, ca pe timpul când se bronzau suedezele la Mamaia sau Eforie Nord și redegistele la Costinești. Distrugerea localurilor n-a început acum, ci în 2015, după Colectiv. Birocratizarea, interzicerea fumatului, cultivarea aversiunii față de cârciumari au determinat o scădere a încasărilor cu 50%. În iunie 2020, s-au redeschis doar terasele. Deci ajungem la un 40%, fiindcă nu prea stă lumea înăuntru, vara. Dacă ai, să presupunem, 200 de scaune, poți să servești 100 de persoane.

Asta înseamnă că restaurantele vor fi la 20% din ce au fost. Dar nici acest 20% nu va fi un 20% rotund. Pentru că vor apărea autoritățile bugetofage, care vor acționa ostentativ.De aici încolo vor interveni televiziile și centurile de socializare. Printre cârciumari există și jepcari, care n-au cultura domeniului în care lucrează. Tromboniștii mediatici îi vor prezenta numai și numai pe jepcari. Și pe urmă se vor duce și la restaurantele de lux, ca să-i întrebe pe patroni ce caută clorura de sodiu în sarea din solnița și de ce n-are cafeaua caimacul pe dreapta. Parcă văd reportajele. „La nu știu ce birt nu s-a respectat distanțarea socială, iar ospătarul n-a pus prezervativ pe tirbușon. Și n-avea nici costum de scafandru, când a adus hamsiile la masă”.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.765 afisari

3 COMENTARII

  1. Mai rar jurnalist meserias ca Boanchis , e o placere sa-l citesti , sare din tipare si te deconecteaza instant . Bogdan , esti sarea si piperul de la National , strange bani sau cere sponzorizare si scoate o publicatie a ta , e pacat sa-ti irosesti talentul in publicatiile altora !

  2. @ Gica Parfum – Pe „Bogdan” il cheama Razvan Ioan mai Gicule mai, in rest perfect de acord cu opinia ta despre domnul Boanchis, pe care imi permit sa-l felicit la randul meu pentru talent.

    • Ii da un miel la Pastele viitor si o damigeana cu vin parfumat . Le merita ! Si-a dat seama domnul Boanchis ca a fost o greseala , nu e un capat de tara , Razvan cu Bogdan rimeaza , important este ca este citit cu placere si lumea il iubeste !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger