AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPSD nu făcea scandal nici dacă lua 51%

PSD nu făcea scandal nici dacă lua 51%

1. A apărut un sondaj Avangarde. Dacă alegerile ar fi azi, PSD ar prinde 35%. Și AUR ar lua 14. Atât de mult stimează românii Guvernul Cîțu. Dar PSD nu face scandal pe motiv că nu e la putere după ce a obținut 30%. Putea să ia ușor 40%, dacă nu și-ar fi dat afară liderii vocali. E primul partid de opoziție, din istoria României, fără parlamentari cu verb. Așa stând lucrurile, cred că Dîncu și Ciolacu n-ar fi ripostat nici la 45%. Nici la 51% nu i-ar fi auzit nimeni. S-ar fi dus la Cotroceni și i-ar fi spus sasului elocvent ca un Trabant „scuze, scuze, facem cum vrei matale, ca să nu se supere useriștii!” PSD și PNL ar fi trebuit să conducă țara împreună, să guverneze ca oamenii. Fiindcă au mai fost împreună în USL.  Acea USL a reprezentat o alianță de combinagii, dar combinagiii erau preferabili cucoanelor care făceau abuzuri la ordin împotriva useliștilor.

2. Păcat că nu mi-a plăcut cartea, fiindcă săptămâna asta aș fi vrut să fiu chirurg. Dar nu ca să operez, ci să nu operez. Dacă-l vedeam ministru al Sănătății pe vienezul cu medicamente, ziceam „nu-mi simt mâna, am un anevrism!” Și el ar fi răspuns „de ce n-ai trecut anevrismul în contabilitate, coruptule? Ai băgat anevrisme diluate în spital. Hoțule! Anevristule!”

3. Sectorul 1 are cel mai nostim primar. Clotilde e bună și ca brad de Crăciun, fiindcă e mai frumos împodobită decât Sapin de Noel. Doamna Armand, unde ați câștigat mai mulți bani? În Franța sau în România? Atunci înțeleg de ce iubiți România. Înainte de a intra într-o rodnică relație de patriotism cu România, ați fost vreodată în vacanță pe Coasta De Azur? Eu bănuiesc că ați ajuns pe partea opusă, la Deauville. Mai degrabă pe lângă Deauville, la vreo 15 kilometri. Probabil că ați fost prin octombrie. Fiindcă la sfârșitul lunii mai cazarea e scumpă.

4. S-a prăpădit Doina Păuleanu. Covid. A fost directoarea Muzeului de Artă din Constanța și fermentul cultural al orașului. O brașoveancă îndrăgostită de Constanța. Stătea în zona peninsulară, pe strada Callatis, lângă micuța Biserică Armenească. Și deasupra Portului Tomis. Și la câteva sute de metri de Casa cu Lei, unde Zambaccian a descoperit pictura. Doina Păuleanu a făcut pentru Mare, pentru Constanța și pentru pictori cât Zambaccian, dar cu alte mijloace. Zambaccian a însuflețit pereții caselor, transformându-i în simeze. Doina Păuleanu a adus faustica Împărăție a Mării în albume de artă care au pulsul valurilor încălecate de călătoria amurgului. Doina Păuleanu nu putea să trăiască fără balconul de pe strada Callatis, de unde privea Marea, și fără florile lui Luchian. De acum înainte, barca Doinei Păuleanu va pluti printre stele de culoarea florilor pictate de Luchian.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
2.297 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger