AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisPangolinul și papagalul

Pangolinul și papagalul

1. Un ziarist (Dan Popa) care a lucrat la „Adevărul” și la „Gândul” a povestit ceva drăguț despre Cristian Tudor Popescu. „Îi murise tatăl, care avea 13 lei pe un carnet C.E.C. M-a chemat să dau un telefon șefului C.E.C, ca să-i aducă banii, fiindcă marele C.T.P nu voia să meargă la C.E.C, să stea la cozi, să-l vadă lumea. L-am întrebat: pentru 13 lei? Mi-a zis că nici Adrian Sârbu n-avea bani să ne cumpere pe noi dacă nu era cumpătat.” Bineînțeles, acei 13 lei au schimbat istoria. Faraonii n-ar fi ridicat piramidele dacă le lipseau 13 lei. Popescu e valoare națională și nu da 13 lei nici să-și pună dinții. I-a căzut o planetară și se vede. Cu 13 lei de la C.E.C, cu 13 lei cu mai mulți de zero de la Dumitru Tinu, cu 13 lei la puterea a treișpea de la Vântu și Sârbu, Popescu putea să-și pună un canin de vampir. Beleaua e că meschinul nu se zgârcește la calificative când îi mușcă pe politicieni. Povestea celor 13 lei confirmă un lucru pe care l-am mai scris, fără a fi legat de ozenistul cu gecuță de fochist. Cinstea e mai importantă decât averea doar când dilibadești păreri la televizii și pe centurile de socializare.

2. Andrei Caramitru a mâzgălit, în stilul său duios, că acești „cretini încearcă să-mi spargă conturile online de săptămâni în șir. Eu le zic doar – hai sictir. Și la ruși și la chinezi.” Bine le-a făcut, e ager! Rasputin și chinezii din geamantane l-au lucrat, iar Andrei i-a prins. Chinezii, de fapt, au alte planuri cu durul de la tastatură pe care s-au chinuit să-l violeze cibernetic. Vor să facă un film cu smardoiașul de la mouse. Capodopera se va numi „Papagalul și pangolinul.” Finalul ar fi ca în Zorro. Impetuos eclozatul Andrei ar răpune pangolinul. Andrei ar purta și banda neagră, de pe ochi, a lui Zorro. Ar fi semnul obnubilării Colective.

3. Hal de titlu la România TV! „Ciorditorii din Diaspora” au făcut nu știu ce. Sintagma „ciorditorii din Diaspora” revine din oră în oră la România TV. Obsesie, obsesie, nu sunt de acord, nu sunt de acord. Nu sunt ciorditori, sunt compatrioții noștri, sunt profesorii noștri. Ne învață pe cine să votăm și le suntem recunoscători. La revoluție, ziarul „Informația” și-a schimbat numele în „Libertatea” și a publicat, chiar pe 22 decembrie (era ziar de prânz), un articol despre sportivii fugiți în străinătate – Nadia Comăneci, Marcel Răducanu, Belodedici. Titlul era „Dragi tricolori, vă așteptăm acasă!” În martie 2020, când s-a dat starea de alertă sau de urgență, că deja le confund, ar fi trebuit să titrăm „Dragi ciorditori, vă așteptăm acasă!” Acum pe bune, dacă tot au venit, e păcat să nu voteze. Vrem să voteze acasă eroii noștri! Fiindcă au adus în țărișoară bani munciți. Într-adevăr, nu-i la fel de palpitant ca la Milano sau la Londra. Acolo, la coada electorală din Occident, se trăiește în cremenea dorului de glie. Și cu sarmalele în suflete.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.811 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger