AcasăEditorialRazvan Ioan BoanchisNicusor Dan si Marian Munteanu. Si Societatea Civila. Si un miliard de...

Nicusor Dan si Marian Munteanu. Si Societatea Civila. Si un miliard de euro

„Societatea Civila” e o sintagma bagata la inaintare si dezumflata de semnificatii.  Societatea Civila e la fel de onesta ca bandele politice. Societatea Civila a sifonat bani publici prin ONG-uri si asociatii nonprofit. Fiti mai precauti cand auziti de organizatii „nonguvernamentale” sau „nonprofit”, pentru ca tocmai acele delimitari incrimineaza, indica apartenenta negata in titulatura. Nu s-a pomenit sa existe aprozar nonguvernamental sau cofetarie nonprofit.

De cateva zile, ma distreaza ziaricii care se intreaba daca Nicusor Dan si Marian Munteanu provin sau nu provin din Societatea Civila. Oooo, ce dilema! Oooo, ce ne mai prostim! Primaria Capitalei inseamna un buget de un miliard de euro, in conditiile in care partidele politice nu mai exista. Un miliard! In rest, propaganda! Societatea Civila, adica muci vanduti  la pret de ambrozie! Dar sa ne ocupam un pic de Nicusor Dan si Marian Munteanu!

Nicusor Dan. A castigat olimpiade internationale de matematica. Un om de stiinta de talia lui (fara ironie) putea sa fie la catedra unei universitati americane. Ar fi castigat intre 5.000 si 8.000, hai 10.000 de dolari pe luna. Bani buni, dar nu te imbogatesti din ei, ca mai sunt si cheltuieli, impozite, vacante, case si masini in rate. Nicusor Dan si ariergarda lui destul de misterioasa (pe mine nu ma deturnati cu marota „teoria conspiratiei”!) vor sa salveze Bucurestiul, administrand un buget de un miliard de euro.

Marian Munteanu. Daca ma acuzati ca ii tin partea, va anunt ca nu il voi vota si va invit sa cititi motivele in articolul meu din 31.03.2013https://www.national.ro/razvan-ioan-boanchis/o-fotografie-mincinoasa-cu-marian-munteanu-270500.html/ ! Totusi, voi aminti ca Marian Munteanu s-a numarat printre cei 10-15 studenti care, pe vremea lui Ceausescu, il vizitau pe Petre Tutea, invatau de la batran, ii faceau curat in casa, il scoteau la plimbare. Emil Cioran a spus atunci ca asa ceva n-ar fi posibil la Paris si ca  acei tineri reprezinta viitorul Romaniei. Dintre cei 10-15 baieti, am convingerea ca doi sau trei il turnau pe Tutea la Securitate, dar asta nu era (azi sunt cinic) foarte rau. Macar la sfarsitul vietii a avut parte si Tutea de niste delatiuni ortografiate corect. Veti spune ca Tutea a fost un om al Dreptei inflamate. Pentru pacatele tineretii, Tutea a platit cu 15 ani de puscarie grea. Cat despre latura mistica a lui Marian  Munteanu — mergeti si la nuante! In ’90, in Piata Universitatii, se striga „Toata lumea in genunchi, comunistii in picioare!”. Ingenuncheau si ateii, de rusine sau de frica. Intr-o seara am plecat, ca eram in pantaloni albi. Apropo. Mi s-a reprosat ca as fi habotnic. In cartea „Joia carnii”, publicata in ’97, cand ateii erau priviti chioras, am scris „n-am avut niciodata incredere in preoti, sunt la fel de ticalosi ca niste colonei”. Am cunoscut  40-50 de popi. N-am fost prieten cu niciunul. Bagabonti, combinagii. Dar astea sunt amanunte. Eu am aparat Biserica Ortodoxa, pe care au atacat-o niste jartele cantacioase.

Revenind la Marian Munteanu, va provoc sa abordati problema si altfel. Candidatura lui este un test al nationalismului romanesc. Iar nationalismul va pica examenul, cu un scor electoral ce nu va atinge doua cifre.

author avatar
Razvan Ioan Boanchis Publicist-comentator
Publicist-comentator la "Național" din 1997. Ziarist original și de contra-opinie. Autor a zece cărți. I s-au decernat numeroase premii jurnalistice și literare. Îl citesc cu plăcere chiar și cei care nu îi împărtășesc părerile. Uneori, nici el nu e de acord cu el.
1.521 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger